Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή στο Survivor: Τι τρώνε οι παίκτες του παιχνιδιού

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

12 Ιανουαρίου 2022

Η διατροφή στο Survivor και το τι τρώνε οι παίκτες έχει απασχολήσει (από ότι είδα) πολλά κανάλια, μεσημεριανές εκπομπές και λοιπά γρανάζια του θεάματος.

Προχθές (κυριολεκτικά), είδα το πρώτο επεισόδιο survivor στη ζωή μου. Στην αρχή ήμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου μετά από μια ζόρικη ημέρα. Στη συνέχεια, κάτι οι παραπονιάρικες ιαχές του Βαλάντη, κάτι οι προ-αγωνιστικές τσιρίδες των κοριτσιών, κάτι το ότι αναφέρθηκε η Λάρισα και οι γύρω περιοχές, άρχισα να αφυπνίζομαι. Όταν πια άκουσα κάποιον να ζητάει από τον Ρουβά να του ξεχωρίσει 2 γραμμάρια ρύζι για το γεύμα του, γούρλωσα τα μάτια, λύθηκα στα γέλια και Ω! Λιανέ μου! Κόντεψα να ξημερώσω!

Τι τρώνε οι παίκτες του Survivor

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν έχω εντρυφήσει στο θέμα και δεν υπόσχομαι ότι θα το κάνω. Αρκέστηκα στην πληροφορία που μου σέρβιρε η τηλεόραση οκταετίας που (ας γελάσουμε όλοι μαζί) δεσπόζει στο σαλόνι μου.

Κυρίες και κύριοι, οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για ρύζι, καρύδες και χυμό καρύδας. Στο ενδιάμεσο, τρώνε περιστασιακά κάτι έπαθλα φαγητού που μπορεί να είναι ότι βάλει ο νους σου και ότι αντέχει η τσέπη του χορηγού. Και καθημερινά τρώνε μπόλικη άμμο, αλμύρα, βροχή και γκρίνια των συμπαικτών. Αυτά βέβαια θρέφουν την ψυχούλα τους και ψυχοδιατροφολόγος δεν είμαι.

Τι λένε τα φίδια πως τρώνε οι παίκτες του Survivor

Στην τρίλεπτη έρευνα που έκανα εις βάθος και με περίσσειο ζήλο στην πρώτη σελίδα του παντογνώστη και παντοερευνητή (κοινώς Google), διάβασα κάτι αήθεις επιθέσεις που στόχο είχαν τις διατροφικές ανησυχίες, αναζητήσεις και συνήθειες των παικτών του ριάλιτι. Παίζει να ήταν και δημοσιεύματα προηγούμενων ετών, αλλά από όσο γνωρίζω «Ο Επιζήσας» παίζεται κάθε φορά με τους ίδιους κανόνες στην ίδια περιοχή.

Έλεγαν λοιπόν τα φίδια για ρακένδυτους παίκτες που έτρωγαν αποφάγια άλλων ριάλιτι σόου, για δωροδοκίες σεκιουριτάδων για μια φέτα ψωμί, για μίζες από σιτιστικά προγράμματα κτλ.

Φτάνει με το δούλεμα.

Διατροφή στο Survivor: η επίσημη εκδοχή

Η επίσημη εκδοχή έχει καρύδα, νερό καρύδας και ρύζι σε μετρημένες ποσότητες. Ας δούμε τη διατροφική ανάλυση αναφορικά με τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά, για κάθε ένα εκ των τριών τροφίμων:

 

Καρύδα ωμή (σάρκα)

100g

Καρύδα (νερό)

100g

Ρύζι (μαγειρεμένο)

100g

Ενέργεια (kcal)

354

19

97

Πρωτεΐνη (g)

3

1

2

Υδατάνθρακες (g)

15 4

21

Λίπος (g)

34

0

0

Ασβέστιο (mg)

14

24

2

Σίδηρος (mg)

2

0

0

Νάτριο (mg)

20

105

5

Κάλιο (mg)

356

250

10

Βιταμίνη C (mg)

3

2

0

Θειαμίνη (μg)

66

30

20

Ριβοφλαβίνη (μg)

20

57

13

Νιασίνη (μg)

540

80

290

Φυλλικό (μg)

26

3

1

Βιταμίνη Β12 (μg)

0

0

0

Βιταμίνη Α (μg)

0

0

0

Βιταμίνη Ε (μg)

240

0

40

Βιταμίνη D (μg)

0

0

0

Βιταμίνη Κ (μg)

ίχνη

0

0

Παρακαλείται όποιος έχει μπάρμπα στον Σκάϊ, φίλους από το χωριό που δουλεύουν στο Survivor, μακρινούς συγγενείς στον Άγιο Δομίνικο ή έχει παρτίδες με τον Ατζούν Ιλίτζαλι, να μας πληροφορήσει για το ακριβές μέγεθος των μερίδων.

Αν με κάποιο τρόπο έφτανε σε μένα αυτή η πολύτιμη πληροφορία, θα μπορούσα να έχω μία καλύτερη εικόνα και να βγάλω φιρμάνι για την πληρότητα της διατροφής των παικτών του Survivor. Φυσικά, αυτές οι ανέσεις ενδιάμεσα με όσπρια, κρουασανάκια βουτύρου κτλ, μου «χαλάνε τη σούπα» και θα έκαναν το φιρμάνι ακόμη πιο γενικό. Ειδικά όσον αφορά την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Διατροφή στο Survivor: Μακροθρεπτικά συστατικά

Για τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) και την ενέργεια, μπορούμε να βγάλουμε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα. Άλλωστε η εικόνα των παικτών να χάνουν πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή ακόμη, η διακοπή του έμμηνου κύκλου των γυναικών, μας πληροφορούν σχετικά καλά.

Κρίνοντας με αυτά τα δεδομένα, η διατροφή στο Survivor, μάλλον είναι ανεπαρκής σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά. Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν από αυτό για τους παίκτες;

  • Δυσθρεψία και
  • Σαρκοπενική παχυσαρκία

Δυσθρεψία: Είναι η διαταραχή της θρέψης που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την ESPEN (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντερική και Παρεντερικής Διατροφής), δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ)< 18,5 kg/m2 ή ταχεία απώλεια* βάρους σε συνδυασμό με μειωμένο ΒΜΙ ή χαμηλή μυϊκή μάζα είναι κριτήρια διάγνωσης δυσθρεψίας.

Σακροπενική παχυσαρκία: Είναι η κατάσταση στην οποία το βάρος του ατόμου είναι εντός των υγιών ορίων και ο ΒΜΙ φυσιολογικός, αλλά η μυϊκή μάζα του σώματος κάτω από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από σπλάχνα, οστά και λίπος και λιγότερο από σκελετικούς μυς. Και αυτήν η κατάσταση είναι απειλητική για την υγεία και χρήζει εξειδικευμένης διατροφικής υποστήριξης.

Αλε βου ζε βουα (ας γράψει κάποιος στα σχόλια τι σημαίνει τελικά) και ασε ρε χε χα ντε χε, αγαπημένοι αναγνώστες.

*Απώλεια βάρους 10% ασχέτως χρόνου ή 5% τους τελευταίους 3 μήνες

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet