Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Αλάτι και υγεία: Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

12 Δεκεμβρίου 2020

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε; Εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι υποκείμενων νοσημάτων. Ο γενικός πληθυσμός πάντως δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε: όσο χρειάζεται για τη γεύση χωρίς να επηρεάζει την υγεία

Για πολλούς δεν νοείται νόστιμο φαγητό χωρίς αλάτι, ενώ άλλοι το θεωρούν τόσο πολύτιμο για τις τερψιλαρύγγιες ιδιότητές του, που του προσδίδουν τον όρο «λευκός χρυσός». Δυστυχώς όμως είναι πολλές οι επιστημονικές μελέτες που το συσχετίζουν με καρκίνο του στομάχου, αρτηριακή υπέρταση και άλλες ανεπιθύμητες εκβάσεις της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την μείωση της ημερήσιας καταναλισκόμενης ποσότητας άλατος στα 5 γραμμάρια για τους ενηλίκους και ακόμη χαμηλότερα για τα παιδιά. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού και αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι σχετικά μικρή. Αναφέρει μάλιστα πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν 2,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως εάν η κατανάλωση άλατος περιορίζονταν στη συνιστώμενη ποσότητα. Συνεπώς, προκειμένου να επιτύχουμε την ορθή κατανομή της ποσότητας του και να το χρησιμοποιήσουμε για την βελτίωση της γεύσης του φαγητού, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή του από αλλού και κυρίως από τις κρυφές πηγές.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε: ακολουθούν 6 «χρυσές» συμβουλές που θα σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη:

1. Στο τραπέζι

Προσθέστε μια πρέζα κατά το μαγείρεμα και αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον επιτραπέζιου άλατος στα φαγητά μετά το μαγείρεμα. Προκειμένου να μην μπείτε καν στον πειρασμό, μπορείτε να “εξαφανίσετε” την αλατιέρα από το τραπέζι. Άλλωστε το σετ αλατοπίπερου και λαδόξυδου θυμίζει σπιτικά τραπέζια δεκαετίας ’90 ή ταβέρνα.

2. Έτοιμα γεύματα

Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων (αφθονούν πλέον στα σούπερ μάρκετ), σουπών σε εστιατόρια και γενικά γρήγορου φαγητού (fast food), διότι κατά κανόνα περιέχουν πολύ αλάτι. Ο λόγος; Προφανώς η γεύση…

3. Τυριά

Καταναλώστε το πολύ 100 γραμμάρια τυριού ανά εβδομάδα. Φροντίστε όμως να το αντικαταστήσετε με άλλες πλούσιες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D όπως το γιαούρτι, το γάλα και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται μαζί με τα αγκάθια. Τα «σκληρά τυριά» (κεφαλοτύρια,γραβιέρες κτλ) περιέχουν συνήθως περισσότερο αλάτι από τα «μαλακά».

4. Ψωμί

Επιλέξτε προσεκτικά το είδους του ψωμιού που αγοράζετε. Καταναλώστε το πολύ 4 φέτες ημερησίως.

5. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως μπέικον, λουκάνικα, κονσέρβες ψαριών, φρούτων, λαχανικών κλπ, τουρσιά, εγκυτιωμένα τρόφιμα, αλμυρά σνακ όπως πατάκια και έτοιμες σάλτσες.

6. Διαβάστε ετικέτες

Τα τρόφιμα μπορούν να ταξινομηθούν αδρά σε τρείς κατηγορίες με βάση την περιεκτικότητά τους σε αλάτι ανά 100 γραμμάρια προϊόντος:

  • Υψηλού άλατος >1,5 γρ. άλατος/100 γρ. προϊόντος (0,6 γρ. νατρίου)
  • Μετρίου άλατος 0,3-1,5 γρ. άλατος/100 γρ. προϊόντος (0,1-0,6 γρ. νατρίου)
  • Χαμηλού άλατος <0,3 γρ. άλατος/100 γρ. προϊόντος (<0,1 γρ. νατρίου)
  • Εάν η ετικέτα του τροφίμου (η κατά κόσμον «διατροφική δήλωση») αναγράφει μόνο την περιεκτικότητα σε νάτριο, πολλαπλασιάστε το με το 2,5 για να βρείτε το ποσό του άλατος, πάντα ανά 100 γραμμάρια.

Περισσότερες συμβουλές καθημερινής διατροφής θα βρείτε εδώ.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διατροφολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet