Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Συνδρομο Ευερεθιστου Εντερου

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία λειτουργική πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος και συγκεκριμένα του εντέρου. Δεν υπάρχει δηλαδή υποκείμενη οργανική βλάβη, αλλά διαταραχή του τρόπου υλοποίησης ορισμένων φυσιολογικών διεργασιών. Για παράδειγμα, ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί η διαταραγμένη λειτουργία του τρόπου μετάδοσης των σημάτων από το έντερο στον εγκέφαλο, η διαταραγμένη αντίληψη των εν λόγω σημάτων από τον εγκέφαλο, η σπλαχνική υπερευαισθησία, η διαταραχή σύνθεσης της εντερική μικροχλωρίδας κ.ά.

Στόχος της διατροφικής παρέμβασης στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, είναι:

  1. Η επίτευξη ύφεσης των κλινικών συμπτωμάτων.
  2. Η εκπαίδευση στην διατροφική αυτοδιαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω:

  1. Παροχής διατροφικών οδηγιών βασισμένων στην ατομική ανοχή κάθε ατόμου έναντι τροφίμων που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση συμπτωμάτων.
  2. Εκπαίδευση σε διατροφικά πρότυπα για τα οποία υπάρχει βιβλιογραφική τεκμηρίωση ότι οδηγούν στην ύφεση των συμπτωμάτων (π.χ. δίαιτα χαμηλή σε FODMAP).
  3. Διατροφική εκπαίδευση και καθοδήγηση στην επιλογή τροφίμων και ομάδων τροφίμων με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας μακροχρόνιας αυτοδιαχείρισης των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον διαιτώμενο.

* Αναλαμβάνουμε να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό σας, όταν απαιτείται, προκειμένου να έχετε μια πλήρη και ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση για το πρόβλημα υγείας που σας ταλαιπωρεί.

Κοινοποιήστε το!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Περισσότερα από 340 Άρθρα Σχετικά με τη Διατροφή