Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Αδυνάτισμα με βότανα: υπάρχουν βότανα για απώλεια βάρους;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

2 Ιουλίου 2021

Αδυνάτισμα με βότανα: υπάρχουν βότανα για απώλεια βάρους; Ναι κυρίες και κύριοι, είναι και αυτό άλλη μία αναζήτηση στον γούγλη. Άκουσον άκουσον! Και θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο.

Ναι, είναι αλήθεια πως η εναλλακτική ιατρική περπατά χεράκι χεράκι με τον άνθρωπο στο διάβα των αιώνων. Ναι, υπάρχουν αναφορές ότι η εναλλακτική ιατρική έχει συμβάλει στη θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων κάποιων νοσημάτων. Αλλά ο δρόμος της απέχει πολύ από αυτόν της επιστήμης της ιατρικής. Μάλιστα, ξεκινάει από την Κίνα (μάλλον). Από το λίκνο του κορονοϊού δηλαδή.

Αφού λοιπόν με βοτάνια και ματζούνια θεραπεύσαμε, κεφαλαλγίες, αρθραλγίες, νόσο του Crohn, πολλαπλή σκλήρυνση, νεοπλασίες και πάει λέγοντας, ήρθε η ώρα να απογειώσουμε την επιτυχία εξαλείφοντας και την παχυσαρκία. Για περάστε! Για περάστε!

Αδυνάτισμα με βότανα: μια δόση ανακρίβειας

Για να επιτευχθεί απώλεια σωματικού βάρους πρέπει να υπάρχει αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Τουλάχιστον αυτό ας το δεχτούμε. Πλιζ! Συνεπώς, υποθέτουμε ότι τα βότανα αυξάνουν σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό ή την τροφογενή θερμογένεση; Ίσως ναι. Μάλλον όχι όμως, καθώς όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, ουσίες όπως η καψαϊκίνη, που αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό, δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στην ομοιοστασία του βάρους. Επίσης, παρότι είναι ρομαντικό να πιστεύουμε ότι η φύση έχει τη λύση για όλα, πολύ πιθανόν σε αυτό το θέμα να μην την έχει. Ή μάλλον μπορεί και να την έχει. Ποια είναι; Η επιστροφή στον απλό τρόπο ζωής. Τότε που όργωναν ολημερίς και θέριζαν με τα χέρια ολοκαλοκαιρίς για να έχουν μία φέτα ψωμί για κάθε ημέρα του χειμώνα. Τότε που ικανοποιούνταν απλά (και μετά βίας για κάποιους) η πείνα, ενώ η όρεξη ήταν άγνωστη λέξη σε όλους.

Αδυνάτισμα με βότανα: μια δόση επικινδυνότητας… την έχει και αυτή

Για την χορήγηση ενός φαρμάκου, υπάρχει καθορισμένη δόση: mg/kg, mg/m2, mg/ημέρα κτλ. Για το βότανο τι υπάρχει; cm ρίζας/kg; Ίσως ακολουθώ ακραία ρητορική (και ο Τσαβούσογλου να ωχριά μπροστά μου) αλλά θέλω να τονίσω την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την ουσία που εμφανίζει φαρμακολογική δράση και υπάρχει στον εν λόγω βότανο. Επίσης, με τις αλληλεπιδράσεις βοτάνου-θρεπτικών συστατικών ή βοτάνου-φαρμάκων τι γίνεται; Για παράδειγμα ο «θεραπευτής» δεν γνωρίζει ότι το βότανο KAVA αλληλεπιδρά με την αλπραζολάμη (XANAX). Έτσι λοιπόν το χορηγεί στον ασθενή για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ή του άγχους. Τότε είναι πολύ πιθανόν από «θεραπευτής»  να γίνει «ταξιδευτής».

Τελικά υπάρχουν βότανα για απώλεια βάρους;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο που να εμφανίζει (επιστημονικά τεκμηριωμένα) τέτοια δράση. Ωστόσο, δεν πρέπει να απορρίπτουμε αφοριστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρέπει όμως να εξετάζουμε λεπτομερώς (έως δύσπιστα) κάθε δεδομένο που μας παρουσιάζεται και να αναζητούμε την επιστημονική τεκμηρίωση. Επειδή όμως πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας αυτό, αναζητούμε την βοήθεια των ειδικών. Και ειδικός στο θέμα της διαχείρισης του βάρους είναι μόνο ο διαιτολόγος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet