Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Αλλεργία στα φιστίκια τι πρέπει να προσέξω στην διατροφή μου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

9 Σεπτεμβρίου 2021

Έχω αλλεργία στα φιστίκια τι πρέπει να προσέξω στην διατροφή μου; Τα πάντα! Από το φαγητό και τα dressing στις σαλάτες ή τα έτοιμα φαγητά μέχρι και τα προϊόντα κοσμετολογίας που χρησιμοποιείτε!

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι από τις πιο σοβαρές IgE-μεσολαβούμενες αλλεργίες και μπορεί να προκαλέσει ισχυρή αλλεργική αντίδραση. Εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και σπάνια λύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται η αλλεργία στα φιστίκια

Τα συμπτώματα από την κατανάλωση ακόμη και πολύ μικρών ποσοτήτων φιστικιού εμφανίζονται άμεσα. Ξεκινούν από την εμφάνιση εξανθημάτων, κνησμού, αίσθημα «μυρμηγκιάσματος» στη γλώσσα και την σκληρή υπερώα (ουρανίσκος), διαταραχή της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος με ναυτία έμετο ή διάρροια και μπορούν να καταλήξουν πολύ πιο βαριά. Στην βαριά συμπτωματολογία συμπεριλαμβάνονται η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η εμφάνιση λιποθυμικών επεισοδίων, η ασφυξία λόγω οιδήματος και απόφραξης των αεραγωγών και άλλα συμπτώματα, απειλητικά για την ζωή. Η βαριά συμπτωματολογία συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη υπό τον όρο αναφυλαξία.

Τι να προσέξω εάν έχω αλλεργία στα φιστίκια

Αρχικά θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αυτού του ξηρού καρπού αλλά και των προϊόντων που τον περιέχουν. Και εάν θεωρείτε εύκολο το να αποφύγετε τον καρπό αυτό καθ΄εαυτό, η αποφυγή προϊόντων που τον περιέχουν μπορεί να αποδειχτεί μια σκληρή δοκιμασία.

Θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε! Και τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν έτοιμα τρόφιμα αλλά και προϊόντα κοσμετολογίας όπως πχ κρέμες σώματος. Και αυτό γιατί, ακόμη και η απλή επαφή με το δέρμα, είναι πολύ πιθανόν να σας προκαλέσει συμπτώματα.

Καλό θα ήταν επίσης, να επιλέγετε με προσοχή τα έτοιμα γεύματα που θα καταναλώσετε και να το κάνετε μόνο εάν είστε σίγουροι πως δεν περιέχουν ίχνη φιστικιού.

Ακόμη, αν και ακραίο και περιοριστικό, μια ασφαλής επιλογή θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση και των υπόλοιπων ξηρών καρπών. Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν επιμολυνθεί από αιωρούμενα ίχνη φιστικιού, κατά την διάρκεια παρασκευής και συσκευασίας τους. Επίσης, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της «διασταυρούμενης αντίδρασης» έναντι σε άλλα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στους λοιπούς ξηρούς καρπούς.

Ίσως μάλιστα θα ήταν χρήσιμο, ιδίως όταν ταξιδεύετε, να έχετε μαζί σας ποσότητα αδρεναλίνης σε ενέσιμη μορφή. Άλλωστε όταν ταξιδεύουμε, κατά κανόνα, καταναλώνουμε έτοιμα γεύματα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Για περισσότερες λεπτομέρειες και συστάσεις όμως αναφορικά με την φαρμακευτική διαχείριση της αλλεργίας καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον αλλεργιολόγο.

Δύο πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την αλλεργία στα φιστίκια

Ο τρόπος επεξεργασίας τους, μπορεί να επηρεάσει το αλλεργικό τους φορτίο. Συγκεκριμένα, ο βρασμός φαίνεται να το μειώνει σε αντίθεση με το καβούρδισμα. Κάτι τέτοιο τεκμηριώνεται έμμεσα από τον μειωμένο επιπολασμό αλλεργικών επεισοδίων που σημειώνεται στην Κίνα σε σχέση με τη Βραζιλία, χώρες που εφαρμόζουν κατ’ αντιστοιχία τις μεθόδους επεξεργασίας που προαναφέρθηκαν.

Το φιστικέλαιο έχει ασθενή αλλεργιογόνο δράση και πιθανόν η κατανάλωσή του να είναι ασφαλής. Αντίθετα, τα έλαια των λοιπών ξηρών καρπών εμφανίζουν σχετικά ισχυρή αλλεργιογόνο δράση. Επειδή όμως, κατά την διαδικασία παρασκευής των ελαίων αυτών (φιστικιού και άλλων ξηρών καρπών) υπάρχει ο κίνδυνος της επιμόλυνσης, καλό είναι να αποφεύγονται στο σύνολό τους.

Αλλεργία στα φιστίκια τι πρέπει να προσέξω στην διατροφή μου

Αυτά που προαναφέρθηκαν είναι αρκετά σε γενικές γραμμές. Πέρα από αυτά πρέπει να προσέξετε, όσο και αν ακούγεται παράξενο, ποιον φιλάτε! Και αυτό διότι έχουν καταγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαισθητοποιημένα άτομα μετά από φιλί με άτομο που μόλις έχει καταναλώσει προϊόν φιστικιού!

Για την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα κάντε κλικ εδώ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet