Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Συμβουλές καθημερινής διατροφής

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

4 Οκτωβρίου 2020

Ακολουθούν απλές συμβουλές διατροφής! Οι περισσότεροι αναγνώστες θα ταυτιστούν με αρκετά από τα γραφόμενα. Ελπίζω πως όχι…

Ο εργασιομανής

Πετάγομαι να τσιμπήσω κάτι στα γρήγορα απ’ έξω και επιστρέφω αμέσως. Δεν θα αργήσω.

Ο φοιτητής

Το ξυπνητήρι μου μάλλον χάλασε. Έχω τρία λεπτά να ετοιμαστώ να μπω στο λεωφορείο και να είμαι στο μάθημα. Για φαγητό το βλέπουμε το μεσημέρι που θα γυρίσω. Μην ξεχάσω το προσευχητάρι για να μου σβήσουν την απουσία (για όσους έχουν εργαστήρια, φιλοσοφικές, φιλολογίες κτλ εξαιρούνται και η θεολογική να με συγχωρήσει για την αυθάδεια).

Ο εξωστρεφής

Ταβέρνα, τσιπουράδικο (κάτοικοι Θεσσαλίας) ή κλαμπ σάντουιτς στην καφετέρια. Δεν βαριέσαι. Ότι θέλει η παρέα.

Ο golight

Καφέ, πορτοφόλι, κλειδιά και η μέρα ξεκινάει.

Ο μη προνοητικός

Μεσημέρι στο σπίτι μετά από ένα απαιτητικό πρωινό. Το ψυγείο είναι άδειο. Το σούπερ μάρκετ μακριά. Η πείνα θολώνει την κρίση μου. Ας παραγγείλω κάτι έτοιμο.

Ο faddiet

Ό,τι προστάζει η φυλλάδα και η αυθεντία.

Το είδωλο

Είδωλο (σ.σ. η ανάκλαση της εικόνας μας σε επίπεδο κάτοπτρο). Πάχυνα. Όλη μέρα στον αγώνα και το βράδυ ένα γεύμα. Μαρουλάκι.

Η Ελληνίδα μάνα

Το παιδί είναι όλη μέρα στο δρόμο, έχει τις σπουδές του, τις παρέες του, δεν μπορεί να κουβαλάει βάρος, γυρίζει στο σπίτι και το ψυγείο είναι άδειο. Όλο σκέτο «κέτο» έμεινε μισό, έγινε σαν τσάκνο. Θα παραγγείλω δύο ανατρεπόμενα φορτηγά από το σούπερ, σε μία ωρίτσα θα τα έχω έτοιμα τα τάπερ. Μισή ώρα αργότερα, τα τάπερ ταξιδεύουν με τα κτελ.

Συμβουλές για κάθε περίπτωση

Κύριε εργασιομανή, αναγνωρίζουμε ότι η δουλειά σου είναι η επιβίωση και η αυτοεκπλήρωσή σου. Συνέχισε με πάθος. Οι διατροφικές επιλογές σου όμως προσπάθησε να προσομοιάζουν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Επειδή το γρήγορο σημαίνει κατά κανόνα κρύο σάντουιτς ή σάντουιτς Θεσσαλονίκης (τουτέστιν γύρος) φρόντισε η πίτα να μην έχει λάδι, να είναι κατά προτίμηση ολικής άλεσης, το κρέας να είναι άπαχο (π.χ. κοτόπουλο) και να περιλαμβάνει οπωσδήποτε κάποιο λαχανικό. Ιδανικά, πάρε μία σαλάτα ως συνοδευτικό. Η επιστροφή στο σπίτι καλό θα ήταν να συνοδευτεί από μία γενναία μερίδα φρούτων. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος, τον σεβόμαστε, αλλά προσπάθησε να κρατήσεις μία ισορροπία στα γεύματά σου. Θα είναι προς όφελος της δικής σου υγείας.

Κύριε κύριε κύριε φοιτητή, είναι ευρέως γνωστό πως η νιότη πάει χέρι-χέρι με το ξενύχτι αλλά καλό θα ήταν να τηρήσεις ένα πρόγραμμα και ένα μέτρο. Όχι τόσο για τις απουσίες, και το προσευχητάρι κάνει καλά τη δουλειά του πολλές φορές. Το μέτρο στο ξενύχτι θα σε ωφελήσει στην διατήρηση υγιούς βάρους και εν γένει στην σωματική σου υγεία καθότι στη διάρκεια του βραδινού ύπνου εκκρίνονται ορισμένες ορμόνες με «σταθερό μοτίβο» (ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός) και παίζουν σημαντικότατο ρόλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ανάλυση τους ξεπερνά τα όρια του άρθρου, οπότε θα περάσω στις διαιτητικές συμβουλές. Η πιο βασική είναι να βγάλεις το ταπεράκι της μητέρας σου από την κατάψυξη το βράδυ και να το βάλεις στην συντήρηση. Όταν γυρίσεις από τη σχολή το μεσημέρι θα έχει ξεπαγώσει. Το ζεσταίνεις λίγο και έχεις ένα έτοιμο γεύμα. Αν πάλι θέλεις να ετοιμάσεις εσύ ο ίδιος τα γεύματά σου, επέλεξε δύο ημέρες της εβδομάδας που σχολάς νωρίς. Η μία θα είναι για να ψωνίσεις από το σούπερ μάρκετ και η άλλη για να μαγειρέψεις τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας. Σκέψου το σαν την κατοχή που πέρασαν οι πρόγονοί μας. Η μία είναι ημέρα αποθήκευσης προμηθειών και η άλλη μία λυσσαλέα μάχη. Να είσαι γενναίος, καλή επιτυχία!

Κύριε εξωστρεφή, πιθανότατα είσαι η συγκολλητική ουσία της παρέας και δεν χαλάς χατίρι σε κανέναν. Σε ευχαριστούμε που υπάρχεις στην παρέα και είσαι πάντα πρόθυμος να παρευρεθείς σε κάθε κάλεσμά μας. Όταν φτάσει ο κατάλογος όμως στο τραπέζι, ο κάθε ένας φροντίζει για το δικό του στομάχι. Καλό θα ήταν η παραγγελία σου να συνθέτει ένα πλήρες γεύμα. Ως πηγή πρωτεΐνης επέλεξε κάποιο ψάρι ή λευκό κρέας από το οποίο θα βγάλεις το δέρμα για να μειώσεις το προσλαμβανόμενο λίπος. Για το γαρνίρισμα μείνε μακριά από τηγανητές πατάτες και επέλεξε ψητές πατάτες ή ρύζι. Φρόντισε να συνοδεύσεις το κυρίως πιάτο με μία σαλάτα, έστω και μικρή. Όταν τα πιάτα μαζευτούν μην πεις όχι στο φρούτο που σερβίρεται ως επιδόρπιο. Διατήρησε επίσης ένα μέτρο στο αλκοόλ. Δύο ποτηράκια κρασί είναι αρκετά. Αν βρίσκεσαι σε καφετέρια, επέλεξε ένα κρύο σάντουιτς χωρίς πλούσιες σως. Αν συναντήσεις κάποια δυσκολία στο τι να επιλέξεις μπορείς να ρωτήσεις τον κύριο εργασιομανή. Άλλωστε τις περισσότερες φορές είστε μαζί.

Κύριε golight, λύστε τη ζώνη σας φτάσαμε. Ευχαριστούμε που ταξιδέψατε μαζί μας. Σας κάνουμε δώρο μία μικρή και βολική τσάντα πλάτης ώστε να μπορείτε να παίρνετε μαζί σας ένα τάπερ με ένα μικρό γεύμα εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και σε χώρο που μπορείτε να γευματίσετε. Εάν την θεωρείτε υπερβολικά μεγάλη, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το πακέτο: τσαντάκι ώμου για κάποιο μικρό σνακ (π.χ. μία  χούφτα ξηροί καρποί) και υπομονή για επιστροφή στο σπίτι και σπιτικό γεύμα.

Κύριε μη προνοητικέ, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τακτική που ανέφερα πιο πάνω και για τον φοιτητή. Αξιοποίησε την κατάψυξη του ψυγείου ώστε να μην ξεμείνεις ποτέ από πρώτες ύλες. Έπειτα, μία ημέρα της εβδομάδας μπορείς να μαγειρέψεις τα γεύματά σου. Η τήρηση ενός καθορισμένου εβδομαδιαίου προγράμματος θα σε βοηθήσει αρκετά. Υπενθυμίσεις στο ημερολόγιο του κινητού, post it κλπ είναι εδώ για να στο θυμίζουν εγκαίρως.

Κύριε faddiet, είσαι ελεύθερος να επιλέξεις όποιο διατροφικό πρότυπο επιθυμείς εσύ αλλά φρόντισε να ενημερωθείς καλά πριν το κάνεις. Εάν επιζητείς επιστημονική τεκμηρίωση για κάποιο είδος δίαιτας, το PubMed είναι ένας ιστότοπος ο οποίος θα σε καλύψει με το παραπάνω. Θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι αυτές οι δίαιτες είναι κατά κανόνα περιοριστικές, αποκλείουν δηλαδή τρόφιμα ή ολόκληρες ομάδες τροφίμων, και ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης διατροφικών ανεπαρκειών ή την επιδείνωση μη διεγνωσμένων υποκλινικών νοσημάτων που πιθανόν υπάρχουν. Πριν την ακολουθήσεις σου συστήνω ισχυρά να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή κάποιον διαιτολόγο με γνώση στο συγκεκριμένο θέμα. Πιθανότατα την ακολουθείς με σκοπό την μείωση του σωματικού σου βάρους και βραχυπρόθεσμα να παρατηρείς ταχύτερη μείωση του σε σχέση με άλλες που έχεις ακολουθήσει στο παρελθόν, αλλά η επιστημονική βιβλιογραφία προς το παρόν καταλήγει ότι όλες οι δίαιτες που περιορίζουν την θερμιδική πρόσληψη έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην μακροπρόθεσμη απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους.

Κύριε είδωλο, το υγιές σωματικό βάρος για τον μέσο καυκάσιο άνθρωπο βρίσκεται σε ένα εύρος δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5-24,9 kg/m2. Προσπάθησε να το διατηρήσεις εντός του εύρους αυτού και σταθερό, με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο (όπως το περιέγραψα παραπάνω), συνδυάζοντάς το με επαρκή σωματική άσκηση και έχεις κάνει την περισσότερη «δουλειά». Η ελάχιστη απαιτούμενη σωματική άσκηση περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση (πχ. γρήγορο περπάτημα) για 5 ημέρες της εβδομάδας, με σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας και την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας. Τέλος, έχε στο νου σου ότι κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό σωματότυπο και αυτό από μόνο του είναι ένα θαύμα της ζωής.

Ελληνίδα μάνα, σου χρωστάμε την ίδια μας τη ζωή, σε αγαπάμε με όλη μας την ψυχή.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διαιτολόγος διατροφολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet