Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Κάνει να πίνω γάλα με τον καφέ;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

24 Μαρτίου 2021

Το ερώτημα του αν επιτρέπεται να προσθέτουμε γάλα στον καφέ απασχολεί διαχρονικά καφετζήδες και καφεπότες. Μύθοι, θρύλοι, παραπληροφόρηση αλλά και αναφανδόν λεκτικά ατοπήματα συνιστούν το «ιντερνετικό» περιβάλλον του ερωτήματος.

Γάλα στον καφέ και ασβέστιο

Ο καφές περιέχει μεγάλη ποσότητα οξαλικών οξέων. Τα οξαλικά έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν σύμπλοκα με το ασβέστιο, γεγονός που καθιστά το ασβέστιο μη απορροφήσιμο. Απεκκρίνεται λοιπόν με τα ούρα και τα κόπρανα και δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο η ακριβολογία και η επιστημονική έκφραση αποτελεί σημαντικό εφόδιο για αυτόν που την κατέχει και Αχίλλειο πτέρνα για αυτόν που δεν την κατέχει. Συνεπώς ασβέστιο και οξαλικά ναι σχηματίζουν μη απορροφήσιμο σύμπλοκο, αλλά όχι το ασβέστιο δεν «κατακάθεται στα έντερα» (πιστέψτε με το συνάντησα γραμμένο αυτολεξεί σε Ελληνικό ιστότοπο). Η αλληλεπίδραση αυτή φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη. Εξαρτάται δηλαδή από την αναλογία καφέ και γάλακτος στο φλιτζάνι.

Γάλα στον καφέ και αντιοξειδωτικά

Πέραν των οξαλικών ο καφές αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών και υδροξυκινναμικών οξέων. Οι ενώσεις αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.  Υπήρξαν λοιπόν φήμες σχετικά με το κατά πόσο η προσθήκη γάλακτος είναι δυνατόν να επηρεάσει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ. Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων, υλοποιήθηκαν αρκετές επιστημονικές μελέτες με σκοπό να διερευνήσουν αυτή τη φήμη. Μία από τις σχετικά πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση γάλακτος δεν επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ.

Γάλα στον καφέ και θερμίδες

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που δεν συμβάλει σημαντικά στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη του ατόμου. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ αποδίδει λιγότερες από 5 θερμίδες. Αυτό όταν ο καφές καταναλώνεται σκέτος.

Όταν όμως αρχίζει το «στόλισμά» του με γάλα και ζάχαρη οι θερμίδες παίρνουν την ανιούσα. Για παράδειγμα, κάθε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που προσθέτουμε (4γρ), αποδίδει περίπου 16 θερμίδες. Τις θερμίδες του ροφήματος αυξάνει και η προσθήκη γάλακτος. Ενδεικτικά, η προσθήκη μίας κουταλιάς της σούπας πλήρες γάλα θα αυξήσει το ενεργειακό περιεχόμενο του ροφήματος καφέ περίπου κατά 9 θερμίδες. Επίσης, καφέδες όπως ο cappuccino έχουν περίπου 64 θερμίδες/φλιτζάνι.

Αυτοί λοιπόν είναι οι παράγοντες που πρέπει λάβετε υπόψη σας για το αν θα χρησιμοποιήσετε τελικά το γάλα στον καφέ σας. Προσωπική συμβουλή, εάν οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας σας το «ζητάνε», χρησιμοποιήστε το άφοβα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet