Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Σωστή και υγιεινή διατροφή σε δύο λέξεις: ποικιλία και μέτρο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

25 Φεβρουαρίου 2021

Ποιος ορίζει τη σωστή και υγιεινή διατροφή; Ο μέσος όρος; Η πρόληψη ενός ανεπιθύμητου συμβάματος για την υγεία; Η πρόληψη περισσότερων; Η καθημερινή απόλαυση; Μάλλον όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα. Αυτό επιτυγχάνεται εάν η διατροφή μας έχει ποικιλία και μέτρο.

Σωστή διατροφή σημαίνει: Ποικιλία

Η ποικιλία στη διατροφή μας θα μας εξασφαλίσει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Μα η σοκολάτα τι θα μου προσφέρει; Η σοκολάτα περιέχει κακάο. Σε διαφορετική συγκέντρωση η κάθε μία βέβαια. Το κακάο περιέχει πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συνεισφορά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Άρα λοιπόν ακόμη και τρόφιμα που φαινομενικά εκ πρώτης όψεως φαίνονται ανθυγιεινά μπορούν να μας προσφέρουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Η μονοφαγία δεν είναι μια υγιής διατροφική συμπεριφορά. Είναι απλά βολική ή δυστυχώς υπό συνθήκες αναγκαία.

Σημαίνει μέτρο

Χειρόφρενο, ανάποδο τιμόνι και αναστροφή. Πάμε με τρόπο ίδιο αλλά αντίστροφο με το προηγούμενο παράδειγμα. Μαρούλι. Αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης και «υγιεινής» διατροφής; Ναι είναι. Σκεφτείτε όμως έναν άνθρωπο να καταναλώνει τέσσερις ρίζες μαρούλι την ημέρα. Αφ’ ενός το στομάχι του θα διαμαρτυρηθεί με τρόπο που θα ζήλευε και ο πιο μαχητικός συνδικαλιστής. Γιατί; Λόγω ολοήμερης πληρότητας. Αφ’ ετέρου τα λαχανικά αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε φυτικό οξύ και οξαλικά, ουσίες που δεσμεύουν το ασβέστιο και τον σίδηρο στον εντερικό αυλό. Σχηματίζουν σύμπλοκα που απεκκρίνονται με τα κόπρανα. Πόσο καλή είναι λοιπόν η μαρουλοδιατροφή εάν όλο το ασβέστιο των γαλακτοκομικών δεσμεύεται και απεκκρίνεται;

Σωστή διατροφή σημαίνει ποικιλία και μέτρο μαζί

Δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, τρεις μερίδες φρούτων και τέσσερις λαχανικών. Δύο γεύματα οσπρίων την εβδομάδα. Μία ημέρα άπαχο, λευκό κρέας. Δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα εκ των οποίων η μία να προέρχεται από λιπαρό ψάρι. Κόκκινο κρέας σε ένα γεύμα ανά δύο εβδομάδες. Κυριότερη χρησιμοποιούμενη λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο. Ορίστε οι βασικότεροι πυλώνες της σωστής διατροφής.

Μη στερηθείς τίποτε. Σωστή διατροφή δεν είναι η καταναγκαστική διατροφή διότι δεν είναι μακροπρόθεσμα εφαρμόσιμη. Μόνο σε παρακαλώ για το «απαγορευμένο» τρόφιμο προγραμμάτισε πότε και πόσο θα φας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet