Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Ενάντια στην παχυσαρκία – η αρχή

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

21 Οκτωβρίου 2020

Μία κινεζική παροιμία λέει πως «ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά  με ένα μόνο βήμα». Είναι (σχεδόν) αλήθεια πως ο δρόμος προς την απώλεια του περιττού σωματικού βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι μοναχικός και δύσκολος. Το διάβα του περιλαμβάνει τις περισσότερες φορές στερήσεις, όχι υπερβολικές και απάνθρωπες αλλά σίγουρα επίπονες. Οι στερήσεις αυτές όμως αφορούν, ή τουλάχιστον πρέπει να αφορούν τις προβληματικές συμπεριφορές οι οποίες οδήγησαν στην μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους.

Η προετοιμασία

Όπως πριν από κάθε ταξίδι προετοιμαζόμαστε για το τι θα συναντήσουμε και παίρνουμε μαζί μας τα πράγματα που θα μας χρειαστούν, έτσι και η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινήσει μετά από ώριμη σκέψη και ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό μας. Οφείλουμε να βγούμε στο δρόμο αυτό απόλυτα προετοιμασμένοι για το τι θα συναντήσουμε και  για τις δοκιμασίες που μας περιμένουν. Αν το πράξουμε, δεν θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω, στην κατάσταση από την οποία προσπαθούμε να ξεφύγουμε.

Η παχυσαρκία, τις περισσότερες φορές είναι απλά μαθηματικά. Εμφανίζεται όταν η ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανούμε. Αυτό στην καθημερινή ζωή μεταφράζεται αδρά σε καθιστικό τρόπο ζωής, σε ενεργειακά πυκνά, πολλά και μεγάλα γεύματα. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας κρίνεται λοιπόν από το πόσο μεγάλες αλλαγές μπορούμε να επιφέρουμε σε αυτές τις παραμέτρους της καθημερινής ζωής μας και το πόσο μπορούμε να διατηρήσουμε στο χρόνο αυτές τις αλλαγές.

Τα πρώτα βήματα

Για να θέσουμε τα θεμέλια της επιτυχίας σε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναγνωρίσουμε τις λάθος συμπεριφορές που μας οδηγούν στο να πάρουμε βάρος. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται κάθε συμπεριφορά μας η  οποία σχετίζεται με την διατροφή να μην περνά ανεξέταστη. Από το πρωί που θα ξυπνήσουμε, μέχρι που θα ξαπλώσουμε πάλι για τον βραδινό μας ύπνο. Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να κάνουμε μικρές αλλά ουσιαστικές και διατηρήσιμες σε βάθος χρόνου αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Για αρχή λοιπόν αναζητούμε στην ημέρα μας την προέλευση των πλεοναζόντων θερμίδων, οι οποίες είναι συνήθως αυτές τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε πιο εύκολα. Τα σύνθετα φαγητά αποτελούν συνήθεις παγίδες.  Επίσης, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν προτιμούμε συγκεκριμένα τρόφιμα, αν αποκλείουμε κάποια άλλα και αν αυτό επηρεάζει και πως το σωματικό μας βάρος. Τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε συνθέτουν τον όρο «διατροφικό πρότυπο». Ένα διατροφικό πρότυπο για παράδειγμα αποτελεί η κετογονική διατροφή η οποία σε γενικές γραμμές περιορίζει τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και δίνει έμφαση στην κατανάλωση αυτών που περιέχουν πρωτεϊνες και λιπίδια.

Έπειτα, αναζητούμε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και συνήθη ερεθίσματα που προκαλούν την κατανάλωση μεγάλου όγκου γευμάτων. Συνήθως τα εκλυτικά αίτια της περιστασιακής υπερφαγίας είναι συναισθηματικής φύσης.

Η συχνότητα των γευμάτων είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι». Τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ είναι η γενική οδηγία που συμβάλλει στην καταπολέμηση του αισθήματος της πείνας και είναι συμβατή με την διατήρηση υγιούς βάρους. Συχνότητα γευμάτων μεγαλύτερη από αυτή θα πρέπει να μας απασχολήσει και να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής. Στη διαιτολογία, η παραπάνω συμπεριφορά αποδίδεται με τον όρο «γευματικό πρότυπο».

Σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας της προσπάθειας αποτελεί και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητάς μας. Γυμναζόμαστε; Είμαστε δραστήριοι στη διάρκεια της ημέρας; Αν όχι θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί και πως θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε. Κάθε δραστηριότητα μετράει.

Η αρχική αυτή φάση της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει να διαρκεί όσο χρειάζεται το άτομο για να αναγνωρίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των συμπεριφορών του, καθώς επίσης και να βρει λύσεις με τις οποίες μπορεί να αντισταθμίσει ή να εξαλείψει τα δεύτερα. Η εύρεση λύσεων ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η τελευταία πρόταση περιγράφεται από τον όρο «αυτοαποτελεσματικότητα».

Κάθε εύρημα, κάθε λύση, κάθε παρατήρηση είναι χρήσιμο να την καταγράφουμε στο χαρτί. Θα μας βοηθήσει να οργανωθούμε, να θυμηθούμε, να πετύχουμε. Άλλωστε, αυτό το ταξίδι είναι ένα από τα δυσκολότερα αλλά και τα ομορφότερα ταξίδια που μπορεί να κάνει κανείς. Ας φροντίσουμε να έχουμε ενθύμια.

Οι τέσσερις πυλώνες της επιτυχίας είναι:

  • Διατροφικό πρότυπο
  • Γευματικό πρότυπο
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Αυτοαποτελεσματικότητα

Και θα πρέπει να είναι στο μυαλό μας κάθε ημέρα που αφιερώνουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διαιτολόγος διατροφολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet