Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Το μυστικό για τη διατήρηση του βάρους

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

22 Σεπτεμβρίου 2022

Το μυστικό για τη διατήρηση του βάρους μας, είναι η αυτοπαρατήρηση και η αυτοπαρακολούθηση.

Αυτοπαρατήρηση

Είναι η καθημερινή παρατήρηση του εαυτού μας, των συμπεριφορών μας, των συνηθειών μας αλλά και των σκέψεων μας.

Στις μικρές, καθημερινές, ασυναίσθητες συμπεριφορές θα βρούμε τον κανόνα που διέπουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

Για να έχουμε όμως μια αντιπροσωπευτική εικόνα θα πρέπει η αυτοπαρατήρησή μας να είναι λεπτομερής και όχι αδρή και γενική. Σε αυτό, πιθανόν να μας βοηθήσει και η τήρηση ενός ημερολογίου κατανάλωσης τροφίμων.

Το ημερολόγιο είναι καλό να περιλαμβάνει τρεις ημέρες της εβδομάδας, εκ των οποίων μία να είναι ημέρα Σαββατοκύριακου. Σε αυτό, σημειώνουμε λεπτομερώς τις ώρες των γευμάτων ή σνακ, το είδος των τροφίμων που καταναλώσαμε και τη μέθοδο της μαγειρικής παρασκευής που χρησιμοποιήσαμε.

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία διότι την θεωρούν κοπιώδη. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, στο τέλος της ημέρας είναι καλό να καθίσουμε ήρεμοι και να κάνουμε έναν απολογισμό. Αυτό όμως για αρχή. Σε επόμενο στάδιο, και προκειμένου να κάνουμε πράξη την ενσυνείδητη διατροφή, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε πριν, κατά την διάρκεια και μετά από κάθε γεύμα.

Η λεπτομερής παρατήρηση του εαυτού μας λοιπόν, μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τι «λάθη» κάνουμε και τι είναι αυτό (συγκυρία, σκέψεις ή κάτι άλλο) το οποίο μας ωθεί σε αυτά.

Δεν θα παρατηρήσουμε όμως μόνο «λάθη». Θα παρατηρήσουμε και ορθές συμπεριφορές, σκέψεις κτλ, τις οποίες επιθυμούμε να εφαρμόσουμε καθολικά στην καθημερινότητα.

Αφού ολοκληρώσουμε την αυτοπαρατήρηση, οφείλουμε να προβληματιστούμε σχετικά με τις προβληματικές μας συμπεριφορές και να συγκρίνουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή σε σχέση με αυτή που βρισκόμαστε κατά τις υγιείς συμπεριφορές.

Τι είναι αυτό που τις διαχωρίζει; Τι είναι αυτό που νιώθουμε σε κάθε μία από τις δύο στιγμές; Ποιοι άνθρωποι είναι δίπλα μας; Μας επηρεάζουν; Και αν ναι πως; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε στον εαυτό μας.

Αυτοπαρακολούθηση

Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στη συμπεριφορά μας.

Κάποιες από τις πρακτικές μεθόδους είναι η εβδομαδιαία ζύγιση, η μέτρηση των περιφερειών του σώματος και η εφαρμογή των ρούχων.

 Άλλες πιο θεωρητικές που απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό ενσυναίσθησης, είναι η εξέταση των σκέψεων τη στιγμή που συμβαίνουν. Για παράδειγμα: «Κάθομαι στο τραπέζι, πεινάω πραγματικά ή είναι η παρέα και η περίσταση που με παρασύρει»; Ή αντίθετα: «Παρέλειψα το μεσημεριανό μου λόγω φόρτου εργασίας, έπραξα καλά; Θα μπορούσα να καταναλώσω κάτι γρήγορο και θρεπτικό; Τι ανάλογο υπάρχει κοντά στο χώρο εργασίας μου;».

Το μυστικό για τη διατήρηση του βάρους είναι η προσοχή και η φροντίδα που θα δώσουμε στον εαυτό μας

Δεν είναι όμως «ατομικό σπορ». Είναι αρκετά χρήσιμο να ζητήσουμε και την άποψη ενός τρίτου παρατηρητή. Πχ καταναλώνουμε πράγματι πολύ γρήγορα το γεύμα μας ή υπερεκτιμούμε την ταχύτητα κατανάλωσής του; Τσιμπολογούμε διαρκώς στη διάρκεια της ημέρες ή εστιάζουμε και θυμόμαστε ορισμένες περιστάσεις μόνο;

Η συνεργασία και σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη γιατί άποψη τρίτων παρατηρητών θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια πραγματική εικόνα για τον εαυτό μας.

Θυμάμαι μια φράση που είχα συναντήσει γραμμένη: «Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με παρέα».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet