Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Τρικ που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

14 Ιανουαρίου 2022

Υπάρχουν ορισμένα τρικ που θα σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και θα τα βρεις σε αυτό το άρθρο. Για αυτό, κράτα σημειώσεις!

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Είναι η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Φυσιολογικά η τροφή μετά την κατάποση, καταλήγει στον στόμαχο διαμέσου του οισοφάγου. Αφού καταλήξει εκεί, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας που διαχωρίζει τον οισοφάγο από τον στόμαχο συσπάται και δεν επιτρέπει στην τροφή να γυρίσει πίσω στον οισοφάγο.

Υπάρχουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όμως στις οποίες η λειτουργία αυτού του σφιγκτήρα είναι ελλειμματική. Ο μειωμένος τόνος του (χαλαρός-αδύναμος σφιγκτήρας) και η διαφραγματοκήλη είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.

Οι συνέπειες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης της τροφής

Η παλινδρόμηση της τροφής από τον στόμαχο στον οισοφάγο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την υγεία και την επιβίωση. Αυτό, συμβαίνει διότι η τροφή στο στόμαχο αναμιγνύεται με τα γαστρικά οξέα. Και ενώ ο στόμαχος είναι εξοπλισμένος με τους κατάλληλους προστατευτικούς μηχανισμούς έναντι του οξέος, ο οισοφάγος δεν είναι. Γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτός ο ρόλο του. Έτσι, όταν η τροφή «γυρίζει πίσω» στον οισοφάγο, συμπαρασύρει και γαστρικό οξύ. Αυτό, είναι πολύ ερεθιστικό και βλαπτικό για τον οισοφάγο και ειδικά για τον βλεννογόνο του.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπιες βλάβες-φλεγμονή μέχρι και κακοήθη εξαλλαγή (καρκίνο). Μάλιστα, ο καρκίνος του οισοφάγου, έχει δυστυχώς κακή πρόγνωση.

Τρικ που θα σε ανακουφίσουν από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Απέφυγε να ξαπλώσεις για 60 λεπτά μετά το φαγητό. Αυτό, θα δώσει στον στόμαχο τον απαιτούμενο χρόνο να επιτελέσει την πέψη της τροφής. Έτσι, η τροφή, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της, θα έχει περάσει ήδη στο λεπτό έντερο.

Κοιμήσου με 2 τουλάχιστον μαξιλάρια. Με τον τρόπο αυτό, θα πετύχεις να κοιμηθείς υπό γωνία 30 μοιρών και να μειώσεις την ένταση της παλινδρόμησης. Διάλεξε την μαξιλαροθήκη εσύ και άσε την βαρύτητα να κάνει την δουλειά της.

Μην κάνεις μεγάλα γεύματα. Τα μεγάλα γεύματα, αυξάνουν την πίεση που υπάρχει εντός του στομάχου. Αυτό ευνοεί την παλινδρόμηση. Με μικρά και συχνά γεύματα είναι σίγουρο πως θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

Απέφυγε τις σούπες και τα τρόφιμα υγρής μορφής. Θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι, τα υγρά τρόφιμα, παλινδρομούν πιο εύκολα σε σχέση με τα στερεά.

Μείωσε τα λιπαρά τρόφιμα της διατροφής σου. Τα λιπαρά τρόφιμα, φαίνεται να μειώνουν τον τόνο (δύναμη σύσπασης) του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αυξημένη κατανάλωσή τους, ευνοεί την παλινδρόμηση.

Απέφυγε τα πολύ όξινα τρόφιμα. Μπορεί να είναι το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, η ντομάτα (και σε σάλτσα) που ευθύνονται για την ένταση των συμπτωμάτων σου. Περιόρισε την κατανάλωσή τους και κράτα ένα ημερολόγιο τροφίμων όπου θα σημειώνεις τα συμπτώματα και πόση ώρα μετά το γεύμα εμφανίστηκαν. Έτσι θα έχεις μια καλή εικόνα του τι σε ενοχλεί και πόσο. Όξινο είναι επίσης το περιεχόμενο των ανθρακούχων αναψυκτικών.

Μην φοράς στενά ρούχα και ζώνες. Τα στενά ρούχα και οι σφιχτές ζώνες, είναι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Πιέζουν δηλαδή τον στόμαχο από έξω προς τα μέσα. Αυτό ευνοεί την παλινδρόμηση της τροφής, καθώς αυτή η πίεση πρέπει να εκτονωθεί προς μία κατεύθυνση. Και το πιο εύκολο σημείο για αυτό είναι ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας που παρουσιάζει βλάβη.

Μείωσε το βάρος σου. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα στενά ρούχα. Την πίεση εδώ αυξάνει το λίπος που συσσωρεύεται εντός της κοιλιακής κοιλότητας, γύρω από τα σπλάχνα. Μίλα λοιπόν σε έναν διαιτολόγο και προσπάθησε να πετύχεις ένα υγιές σωματικό βάρος.

Μίλα σε έναν χειρουργό. Η τελευταία, πιο ακραία και επίπονη λύση. Αλλά, ενίοτε απαραίτητη.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet