Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Αλκοόλ και δίαιτα 7 απλές συμβουλές

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

20 Ιανουαρίου 2021

Αλκοόλ και δίαιτα πάνε μαζί; Χωράει το αλκοόλ στη διατροφή μας;

Εν συντομία:

  1. Αν κάποιος δεν καταναλώνει αλκοόλ, η σύσταση είναι να μην συνεχίσει να καταναλώνει
  2. Η κατανάλωση αλκοόλ συστήνεται να γίνεται μαζί με το φαγητό
  3. Η κατανάλωση κρασιού φαίνεται να ωφελεί περισσότερο την υγεία σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αλκοολούχων ποτών
  4. Στην εγκυμοσύνη να αποφεύγεται, αλλά εάν το επιθυμεί η έγκυος το πολύ 1-2 μερίδες/εβδομάδα
  5. Οι μερίδες που αντιστοιχούν στους άνδρες είναι το μέγιστο 2 μερίδες/ημέρα και στις γυναίκες το μέγιστο 1 μερίδα/εβδομάδα
  6. Μία μερίδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αντιστοιχεί σε:
    • Κρασί 150 mL
    • Μπύρα 330 mL
    • Τσίπουρο 30 mL
    • Σκληρά ποτά (βότκα, ρούμι, ουίσκι) 30mL
  7. Αντικαταστήστε το με ένα λαχταριστό γεύμα

Αλκοόλ και δίαιτα: Αν κάποιος δεν καταναλώνει αλκοόλ, η σύσταση είναι να μην συνεχίσει να καταναλώνει

Η σύσταση αυτή προκύπτει από τον συσχετισμό που υπάρχει μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και των δυσμενών εκβάσεων για την ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες είναι η ανεύθυνη οδηγική συμπεριφορά και εμπλοκή σε ατυχήματα και η δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση, η οποία μάλιστα μπορεί να αποβεί απειλητική για την ίδια τη ζωή.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αφορούν νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αρτηριακή υπέρταση. Το αλάτι και το αλκοόλ είναι από τους κύριους διατροφικούς παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου (στήθους, στοματικής κοιλότητας, οισοφάγου, ήπατος) καθώς επίσης και έκπτωση της νοητικής λειτουργίας και εμφάνιση νόσων νευρολογικής φύσεως όπως πχ η γνωστή σε όλους άνοια. Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσατε να βρείτε στον ισότοπο του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εδώ.

Η κατανάλωση αλκοόλ συστήνεται να γίνεται μαζί με το φαγητό

Η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ επιβραδύνει την γαστρική κένωση και κατά συνέπεια την απορρόφηση της αλκοόλης. Επιβραδύνεται κατά συνέπεια και η επίδρασή του στον οργανισμό. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς την ταυτόχρονη λήψη τροφής ενδέχεται να προκαλέσει επεισόδιο υπογλυκαιμίας (ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη).

Αλκοόλ και δίαιτα: Η κατανάλωση κρασιού φαίνεται να ωφελεί περισσότερο την υγεία σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αλκοολούχων ποτών

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη περιεκτικότητα του κρασιού σε ρεσβερατρόλη, μία πολυφαινόλη με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στην εγκυμοσύνη καθόλου, αλλά εάν το επιθυμεί η έγκυος το πολύ 1-2 μερίδες/εβδομάδα

Η κατανάλωση αλκοόλ αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, διότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης του «συνδρόμου αλκοολικού εμβρύου», ή ακόμη και η πιθανότητα αποβολής. Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με σωματικές και νοητικές διαταραχές του εμβρύου.

Πριν λίγους μήνες μάλιστα στην Βρετανία διατυπώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Υγείας της χώρας (NICE) μία πρόταση που προκάλεσε αναταραχή. Η πρόταση αυτή αφορούσε την καταγραφή κατανάλωσης αλκοόλ στον ιατρικό φάκελο των εγκύων αλλά και των παιδιών τους. Δεν ήταν Εγγλέζικο χιούμορ ούτε πρωταπριλιά.

Αλκοόλ και δίαιτα: Οι μερίδες αλκοόλ που αντιστοιχούν στους άνδρες είναι το μέγιστο 2 μερίδες/ημέρα και στις γυναίκες το μέγιστο 1 μερίδα/ημέρα

Η παραπάνω οδηγία αποτελεί γενική οδηγία και θα πρέπει να εξατομικεύεται βάσει του ιατρικού ιστορικού του ατόμου.

Μία μερίδα αλκοόλ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αντιστοιχεί σε:

Κρασί 150 mL

Μπύρα 330 mL

Τσίπουρο 30 mL

Σκληρά ποτά (βότκα, ρούμι, ουίσκι) 30mL

Αντικαταστήστε το με ένα λαχταριστό γεύμα

Το αλκοόλ περιέχει αυτό που ονομάζουμε «κενές θερμίδες», δηλαδή θερμίδες που δεν συνεισφέρουν στη θρέψη του οργανισμού. Ανάλογα με την καταναλισκόμενη ποσότητα λοιπόν, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα θρεπτικό χορταστικό και απολαυστικό γεύμα. Για παράδειγμα 2 κουτάκια μπύρας ισοδυναμούν θερμιδικά με 120g ψητού αρνιού. Θα μπορούσε κάποιος να προφασιστεί βέβαια την ευφορία και το κέφι που προκαλεί η κατανάλωσή αλκοόλ. Ας το κάνει αναλογιζόμενος πρώτα την ευφορία που προκαλεί η θέα, η μυρωδιά και η γεύση του ψητού αρνιού.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διαιτολόγος διατροφολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet