Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Αυγό ή αβγό η σχέση του με την υγεία δεν αλλάζει

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

29 Ιανουαρίου 2021

Αυγό και υγεία. Ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας, μπορεί να είναι ωφέλιμο αλλά και βλαβερό για την υγεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο άνθρωπος κατάλαβε από νωρίς την διατροφική του αξία και το ενέταξε το αυγό στο διαιτολόγιό του. Οι αθλητές φτάνουν στο σημείο να το υπερκαταναλώνουν και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να το ξορκίζουν και να το αποφεύγουν. Που βρίσκεται η αλήθεια;

Πάντοτε στη μέση!

Ένα αυγό 50 γραμμαρίων περιέχει περίπου 72 θερμίδες 6,28 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4,76 γραμμάρια λιπιδίων. Αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου καθώς επίσης και βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος και βιταμινών Α και Ε.

Αυγό και υγεία: Κρόκος ο κίτρινος θησαυρός στο αυγό

Ο κρόκος είναι πλούσιος σε χοληστερόλη και περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα των λιπιδίων του αυγού. Επειδή τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό όμως, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητά του σε λιπίδια (σε σχέση με το ασπράδι), περιέχει και σχεδόν όλη την ποσότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών που περιέχει το αβγό. Οι βιταμίνες αυτές είναι κυρίως η D και η A. Επίσης ο κρόκος περιέχει το μεγαλύτερο τμήμα από την ποσότητα ασβεστίου που έχει το αβγό.

Αναφορικά με τα λιπαρά του, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα αλλά περιέχει και μικρό ποσό κορεσμένων. Από το σύνολο των 4,76 γραμμαρίων λιπιδίων του αυγού, τα 4,51 περιέχονται στον κρόκο. Οπότε σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να χάσει βάρος η αποφυγή του κρόκου είναι μία καλή τακτική περιορισμού των καταναλισκόμενων θερμίδων.

Αυγό και υγεία: Το ασπράδι εξίσου σημαντικό

Το ασπράδι που υπερτερεί; Στις πρωτεΐνες, γι’ αυτό και το προτιμούν οι αθλητές. Μάλιστα περιέχει σχεδόν όλη την ποσότητα πρωτεΐνης του αυγού. Συγκεκριμένα περιέχει 3,6 από το σύνολο των6,28 γραμμαρίων και σε “άπαχη μορφή”. Όπως με τα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η πρωτεΐνη που περιέχεται στο αυγό είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Το αυγό αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος;

Όχι, υπό συνθήκες. Η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης μέσω της διατροφής δεν φαίνεται να είναι ικανή από μόνη της να αυξήσει υπερβολικά τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός είναι εφοδιασμένος με μηχανισμούς που μπορούν να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα χοληστερόλης (ομοιοστασία).

Υπάρχουν όμως ειδικές παθολογικές καταστάσεις στις οποίες η λειτουργία των ανωτέρω μηχανισμών έχει διαταραχθεί όπως είναι για παράδειγμα η οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Μια μορφή «κληρονομικής υπερχοληστερολαιμίας» ή απλά «χοληστερίνη» στη γλώσσα της τρίτης ηλικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται ο διατροφικός περιορισμός της διαιτητικής χοληστερόλης. Ένας κρόκος αυγού είναι αρκετός για να προσλάβετε 184 mg χοληστερόλης όταν οι οδηγίες συνιστούν η ημερήσια κατανάλωση της να είναι μικρότερη από 300 mg.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διαιτολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet