Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Γιατί πρέπει να μασάμε καλά την τροφή μας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

15 Ιουνίου 2022

Γιατί πρέπει να μασάμε καλά την τροφή μας; Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός διότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε την πέψη  και την απορρόφησή της. Αφετέρου, διότι παρέχουμε στον οργανισμό μας τον απαιτούμενο χρόνο για να στείλει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Έτσι, νιώθουμε χορτάτοι εγκαίρως και αποφεύγουμε την κατανάλωση περίσσειας θερμίδων.

Τι σημαίνει μασάμε καλά την τροφή μας

Σημαίνει ότι μασάμε διεξοδικά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός στη στοματική μας κοιλότητα λόγω της καλής άλεσης και της ανάμειξης της τροφής με το σίελο.

Ένας απλοϊκός κανόνας-οδηγός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην αρχή, μέχρι να αποκτήσουμε αυτή τη συνήθεια είναι να μασάμε κάθε μπουκιά τουλάχιστον 30 φορές.

Φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για κάθε είδος τροφής, άρα λοιπόν θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτόν τον κανόνα κατάλληλα. Για παράδειγμα, ποιος θα μπορούσε να μασήσει τη σούπα 30 φορές; Αντίστοιχα, σε ένα σκληρό κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας, ποιος μένει στις 30 φορές;

Γιατί πρέπει να μασάμε καλά την τροφή μας: Πέψη και απορρόφηση

Αρχικά, με τη μάσηση τέμνουμε και αλέθουμε την τροφή μας σε μικρά κομμάτια. Με τον τρόπο αυτό, αφενός καταφέρνουμε να σχηματίσουμε έναν βλωμό που μπορούμε να καταπιούμε εύκολα. Επίσης, με αυτή τη λεπτή άλεση, βοηθούμε να αναμιχθεί  καλύτερα η τροφή με τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο. Έτσι, ξεκινά ήδη από τη στοματική κοιλότητα η δράση των ενζύμων που συμβάλλει στην πέψη.

Για παράδειγμα, ένα από τα δύσπεπτα συστατικά της τροφής είναι το άμυλο. Αντίστοιχα, το σάλιο περιέχει ένα ένζυμο, την αμυλάση, η οποία πέπτει-διασπά το άμυλο. Έτσι λοιπόν, με την λεπτή άλεση της τροφής, ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνειά της και διευκολύνουμε την ανάδευσή της με την αμυλάση του σιέλου. Τελικά, διευκολύνουμε την πέψη του που ξεκινά ήδη από το στόμα. Αντίστοιχα δρουν και ορισμένα άλλα ένζυμα που υπάρχουν στο σίελο.

Γιατί πρέπει να μασάμε καλά την τροφή μας: Κορεσμός

Όταν μασάμε καλά την τροφή μας, διευκολύνουμε τους μηχανισμούς του κορεσμού. Τους μηχανισμούς δηλαδή που δίνουν το σήμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσαμε και πρέπει να τερματίσουμε το γεύμα μας.

Αφού μασήσουμε και καταπιούμε την τροφή μας, αυτή καταλήγει στον στόμαχο. Ο στόμαχος με τη σειρά του πραγματοποιεί συσπάσεις που στοχεύουν στην ανάδευσή της με τα γαστρικά οξέα. Με τον τρόπο αυτό, η τροφή αποκτά ακόμη πιο λεπτόρρευστη υφή. Επίσης, πραγματοποιείται ανάμειξη με τα γαστρικά οξέα και διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η πέψη.

Με τις συσπάσεις αυτές όμως, ο στόμαχος προωθεί επίσης σε μικρές ποσότητες την τροφή προς το λεπτό έντερο. Αυτό με τη σειρά του, εκκρίνει κάποιες ορμόνες (πεπτίδιο ΥΥ, χολοκυστοκινίνη κτλ) που μεταφέρουν σήματα κορεσμού και δρουν στον εγκέφαλο. Θα πρέπει λοιπόν να παρέχουμε τον απαιτούμενο χρόνο και στον στόμαχο και στις ορμόνες του γαστρεντερικού. Αυτό θα το πετύχουμε με την αργή και διεξοδική μάσηση.

Συνεπώς..

Μασάμε καλά για να διευκολύνουμε την πέψη και την απορρόφηση της τροφής, ώστε να αξιοποιήσουμε απόλυτα την θρεπτική της αξία.

Επίσης, μασάμε καλά την τροφή μας, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας τον απαιτούμενο χρόνο για να στείλει σήματα κορεσμού που με τη σειρά τους θα μας διευκολύνουν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet