Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για υγιή δόντια, ούλα και αστραφτερό χαμόγελο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

6 Μαρτίου 2021

Διατροφή για υγιή δόντια, ούλα και αστραφτερό χαμόγελο: είναι εφικτό; Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην υγεία δοντιών και ούλων!

Πως εξασφαλίζει η διατροφή υγιή δόντια και ούλα;

Με το πέρασμα της ηλικίας, τα δόντια υφίστανται μια φυσιολογική φθορά. Η φθορά αυτή προκύπτει λόγω την εξής τριών αιτιών: της τριβής, της απόξεσης και της διάβρωσης.

Η τριβή μεταξύ των οδόντων κατά την μάσηση ευθύνεται για ένα μέρος της προκαλούμενης φθοράς. Στην ουσία όμως, δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς χωρίς την μάσηση και την προκαλούμενη τριβή δεν είναι εφικτή η σίτιση του ανθρώπου.  Παρόλα αυτά, περιπτώσεις όπως το «τρίξιμο των δοντιών» κατά την διάρκεια του ύπνου θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν.

Η απόξεση είναι όρος που αναφέρεται στην τριβή μεταξύ των οδόντων και εξωτερικών αντικειμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι οδοντογλυφίδες, οι οδοντόβουρτσες με σκληρές «τρίχες» ακόμη και η έντονη πίεση της οδοντόβουρτσας κατά το βούρτσισμα.

Η διάβρωση αποτελεί φθορά που προκαλείται στα δόντια από τα οξέα της διατροφής. Εδώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα οξέα που παράγονται από τον μεταβολισμό των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας.

Ο αριθμός γευμάτων επηρεάζει τα δόντια

Περιορίστε τον αριθμό των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα σνακ (σύνολο 5). Έτσι, το pH της στοματικής κοιλότητας θα κινείται σε σχετικά σταθερό εύρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι, κάθε φορά που καταναλώνουμε κάποιο γεύμα, τα βακτήρια που αποικίζουν την στοματική μας κοιλότητα, ζυμώνουν τους υδατάνθρακες που περιέχει η τροφή μας. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή οξέων, την πτώση του pH και τελικά την απομετάλλωση  της αδαμαντίνης.

Είδος καταναλισκόμενων υδατανθράκων και τερηδόνα

Κάποιοι υδατάνθρακες ζυμώνονται πιο εύκολα από τους υπόλοιπους και θα πρέπει να τους αποφύγετε. Γιαυτό, καταναλώστε λιγότερα τυποποιημένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, λιγότερη ζάχαρη, μέλι και διάφορα γλυκαντικά σιρόπια. Επίσης, προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα έναντι των χυμών και ιδιαίτερα των τυποποιημένων χυμών.

Υφή των γευμάτων και οδοντική υγεία

Αποφύγετε τρόφιμα που αποτελούνται από μικρά κολλώδη τεμάχια που κολλάνε στα δόντια μετά το γεύμα. Ιδανικά, ξεπλύνετε το στόμα σας με αρκετό νερό μετά την κατανάλωσή τους. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση γλυκών ή όξινων υγρών με καλαμάκι και όχι απευθείας από το φλιτζάνι, θα μειώσει την επαφή των οδόντων με αυτά και θα τα προστατέψει σε ένα βαθμό.

Διατροφή για υγιή δόντια και ούλα: Στοματική υγιεινή, το α και το ω

Διατηρήστε υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα. Προσοχή όμως! Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το γεύμα αλλά μετά από τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτό θα επιτρέψει την επαναμετάλλωση των δοντιών που συμβαίνει μετά από κάθε γεύμα, και διαρκεί κάποια ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση η οδοντόβουρτσα και η τριβή των δοντιών θα απομακρύνουν τα διαλυτοποιημένα πολύτιμα μέταλλα της αδαμαντίνης.

Επίσης, βουρτσίζετε πάντα τα δόντια σας πριν τον νυχτερινό ύπνο, διότι κατά τον ύπνο η παραγωγή σιέλου μειώνεται. Έτσι, τα δόντια είναι πιο ευάλωτα στα οξέα διατροφικής και βακτηριακής προέλευσης.

Αυξήστε τη ροή σιέλου (σάλιου) και προστατέψτε τα δόντια σας

Μασήστε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά από κάθε γεύμα ή κλείστε το γεύμα σας με ένα αλμυρό τυρί. Έτσι, θα αυξηθεί η ροή σιέλου το οποίο συμβάλει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και την εξουδετέρωση των οξέων. Επίσης, θα αυξηθεί και ο ρυθμός επαναμετάλλωσης των οδόντων.

Διατροφή για υγιή δόντια και ούλα: Κλείστε κάθε γεύμα με γαλακτοκομικό

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, ιχνοστοιχεία ιδιαίτερα επωφελή για τα δόντια. Επίσης, οι υδατάνθρακες που περιέχουν (γαλακτόζη και λακτόζη) δεν συμβάλουν σημαντικά στην δημιουργία τερηδόνας. Τέλος όπως προαναφέρθηκε βοηθούν στην αύξηση της ροής του σιέλου. Άρα λοιπόν, καλό είναι κάθε γεύμα να κλείνει με την κατανάλωση ενός γαλακτοκομικού. Για παράδειγμα, γάλα ή γιαούρτι το πρωί και τυρί ή γιαούρτι το μεσημέρι ή το βράδυ.

*Περισσότερες πληροφορίες για μια ισορροπημένη διατροφή μπορείς να βρεις εδώ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet