Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Δίαιτα εξπρές-express αποτελεσματική ή επικίνδυνη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

11 Ιανουαρίου 2021

Δίαιτα εξπρές-express αποτελεσματική ή επικίνδυνη; Μπορεί να χάσεις πολλά κιλά άμεσα με την δίαιτα εξπρές-express, αλλά σίγουρα θα πληρώσεις βαρύ τίμημα στην σύσταση του σώματός σου!

«Θέλω να χάσω 10 κιλά στο επόμενο δίμηνο και είμαι αποφασισμένος να κάνω μία δίαιτα εξπρές για να το πετύχω ακόμη και αν λιμοκτονήσω. Είμαι αποφασισμένος/η». Αυτή είναι η Ελληνική έκδοση μίας φράσης η οποία έχει βγει από πολλά χείλη. Δυστυχώς όμως κείται μακράν από την πραγματικότητα.

Δίαιτα εξπρές-express αποτελεσματική ή επικίνδυνη: Το ψέμα στη δίαιτα εξπρές

Ένας μέσος άνδρας που κατοικεί σε χώρα της Δύσης (1,70m ύψος, 70kg βάρος και ηλικίας 40 ετών, μέτρια δραστήριος) χρειάζεται να καταναλώσει περίπου 2200 kcal ανά ημέρα για να διατηρήσει το βάρος που έχει. Εάν ψελλίσει την παραπάνω φράση, μέσα από απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι για να το πετύχει θα πρέπει για το επόμενο δίμηνο να καταναλώνει περίπου 1000 kcal ανά ημέρα. Εύκολο; Η απάντηση ανεβαίνει αυθόρμητα στα χείλη εάν λάβουμε υπόψη ότι μία φέτα ψωμί του τοστ έχει περίπου 80 θερμίδες.

Οι κίνδυνοι στη δίαιτα εξπρές

Οι κίνδυνοι από την υιοθέτηση μιας τέτοιας δίαιτας είναι πολλοί και χάριν συντομίας θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στους κυριότερους:

Ο δραστικός περιορισμός θερμίδων που επιτάσσει μία τέτοια δίαιτα συμπαρασύρει αναπόφευκτα και την πρόσληψη χρήσιμων θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να εμφανιστούν ανεπάρκειες βιταμινών ή ιχνοστοιχείων με καταστρεπτικές συνέπειες, δυνητικά ακόμα και για την ίδια τη ζωή.

Δίαιτα εξπρές και μυϊκή μάζα

Το πρωτεϊνο-ενεργειακό έλλειμμα που δημιουργείται έχει δραματικές επιπτώσεις στην μυϊκή μάζα του σώματος. Οι μυϊκές πρωτεΐνες αποδομούνται προκειμένου να συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας και η μυϊκή μάζα μειώνεται δραστικά. Το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται γίνεται αντιληπτό από την προσπάθεια (διατροφή και άσκηση) που καταβάλουν οι αθλητές του bodybuilding για να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα μόνο κατά 1 με 2 κιλά σε μία ολόκληρη χρονιά!!!

Δίαιτα εξπρές και ήπαρ

Η εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας από έναν άνθρωπο με παχυσαρκία, εγκυμονεί τον κίνδυνο της επιδείνωσης της λιπώδους διήθησης του ήπατος που ήδη υπάρχει σε κάποιο βαθμό. Το ήπαρ αν είχε ένα «παρατσούκλι» θα ήταν το: «καθαρτήριο» (το δανείζομαι κ.Δάντη), γιατί μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες που επιτελεί είναι η απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι είτε ενδογενούς είτε εξωγενούς προέλευσης. Θέλουμε λοιπόν ένα τόσο σημαντικό όργανο να πάψει να δουλεύει σωστά;

Δίαιτα εξπρές και υποκείμενα νοσήματα

Η  δίαιτα εξπρές μπορεί να έχει ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες εάν υπάρχει κάποιο διεγνωσμένο ή αδιάγνωστο νοσολογικό υπόβαθρο. Έχετε ακούσει τη φράση «αν πας στο νοσοκομείο όλο και κάτι σου βρίσκουν»; Ε, αυτό είναι το αδιάγνωστο που γράφτηκε παραπάνω. Αυτό που υπάρχει αλλά το αγνοούμε, και δυστυχώς αυτό το κάτι πολλές φορές είναι επικίνδυνο.

Για παράδειγμα ένας ασθενής με αδιάγνωστο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ που δεν έχει κάνει αιματολογικές εξετάσεις ώστε να έχει επίγνωση της πάθησης του. Εάν εφαρμόσει την παραπάνω δίαιτα είναι πολύ πιθανό να βιώσει επεισόδιο υπογλυκαιμίας που μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια των αισθήσεων του. Η συνέχεια της ιστορίας εξαρτάται από το αν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας και εάν είναι μόνος του ή υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον βοηθήσει.

Το νόμισμα έχει δύο πλευρές

«Δηλαδή αυτή η δίαιτα είναι θανατηφόρα και δεν εφαρμόζεται πουθενά;». Όχι. Η δίαιτα αυτή έχει συγκεκριμένες ενδείξεις εφαρμογής. Για παράδειγμα εφαρμόζεται για σύντομα χρονικά διαστήματα σε νοσογόνα παχύσαρκους ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να υποστούν βαριατρικό χειρουργείο. Πρόκειται δηλαδή να λάβουν χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Κατά το διάστημα αυτό όμως παρακολουθούνται στενά από την θεραπευτική ομάδα της οποίας βασικό μέλος πέρα από τους γιατρούς είναι και ο διαιτολόγος.

Δίαιτα εξπρές-express αποτελεσματική ή επικίνδυνη: Homework

«Είμαι αποφασισμένος/η». Η φράση κλειδί για κάθε μεγάλη προσωπική αλλαγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση για αλλαγή μπορεί να συνοδευτεί από μία οργανωμένη και βασισμένη στα επιστημονικά δεδομένα προσπάθεια απώλειας βάρους. Βοήθεια για το πώς μπορείτε να πετύχετε κάτι τέτοιο μπορείτε να βρείτε εδώ. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικός αρωγός είναι ο άρτια εκπαιδευμένος και επιστημονικά καταρτισμένος διαιτολόγος.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διατροφολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet