Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Δίαιτα με ροφήματα συμπληρώματα και μαγικά φίλτρα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

18 Οκτωβρίου 2021

Δίαιτα με ροφήματα συμπληρώματα και μαγικά φίλτρα έχουν δοκιμάσει πολλοί και σκέφτονται να δοκιμάσουν ακόμη περισσότεροι. Κάποιοι είδαν αποτέλεσμα. Για να έρθουν σε μένα όμως, όπως αντιλαμβάνεσαι, τα αποτελέσματα δεν ήταν μόνιμα. Αντίθετα, όλοι σιγοτραγουδούν το τραγούδι «έχασα κιλά αλλά τα ξαναπήρα». Σου φαίνεται γνωστό; Αν ναι, συνέχισε να διαβάζεις.

Μια ιστορία για τη δίαιτα με ροφήματα συμπληρώματα και μαγικά φίλτρα

Σε ένα μάθημα για την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, θυμάμαι μπαίνει ένας καθηγητής ιατρικής. Εύκολα τον έκοβες με το μάτι νοσογόνα παχύσαρκο. Κλασικό ντύσιμο άντρα που προσεγγίζει την τρίτη ηλικία, εάν δεν έχει ήδη διαβεί το κατώφλι τούτο. Ένας έμπειρος παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει επάνω του και τα σημάδια της μάχης ενάντια στην παχυσαρκία. Τις ουλές και τα τραύματα από τον αγώνα για μείωση του βάρους. Ασφυκτικά πιεσμένα κουμπιά στο πουκάμισο, άχρηστες πλέον τρύπες στο δεξί μέρος του ζωναριού, ακόμη και το μπρασελέ στο ρολόι. Η δίαιτα τελικά δεν πήγε ρολόι. Παρόλα αυτά, στο αντικείμενό του άνθρωπος με πολλές περγαμηνές, ήθος, διακρίσεις, βαθιές γνώσεις και αστείρευτη εργατικότητα. Ανάμεσα στις μεστές και λακωνικές κουβέντες του ήταν και η εξής:

«Το να χάσεις κιλά είναι εύκολο και μπορεί να στο πει και μια γιαγιά που δεν έχει ανοίξει ποτέ βιβλίο. Ράψτο και μην τρως! Το να τα χάσεις σωστά και με τρόπο διατηρήσιμο, είναι κάτι που μπορεί να στο πει μόνο ένας επιστήμονας διαιτολόγος».

Πόσο δίκιο είχε.

Η δίαιτα με ροφήματα κρύβει κινδύνους

Οι δίαιτες αυτού του τύπου, περιορίζουν το καθημερινό διαιτολόγιο του διαιτώμενου σε 4-5-6 ποτήρια διαλυμένης σκόνης σε διαλύτη της επιλογής σου, γάλα, τσάι, νερό και πάει λέγοντας. Θερμιδικά συνήθως αποδίδουν περίπου 1000-1200 θερμίδες. Γι’ αυτό και έχουν επιτυχία. Παρέχει όμως τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες; Ας εξετάσουμε μαθηματικά την περίπτωση που δίνει 1200 θερμίδες (η καλή περίπτωση):

Η ισορροπημένη διατροφή για τη περιεκτικότητα σε λίπος ορίζει max ποσοστό 35% επί της ολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Έστω ότι το ζουμάκι αυτό έχει 25% (χαμηλού λίπους). Οι θερμίδες που παίρνουμε από λίπος λοιπόν εάν πίνουμε αυτό το ζουμί είναι: (25x1200)/100= 300 kcal

Η ισορροπημένη διατροφή για τη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ορίζει ποσοστό 45%-60% επί της ολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Έστω ότι το ζουμάκι αυτό έχει 50%. Οι θερμίδες που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες λοιπόν εάν πίνουμε αυτό το ζουμί είναι: (50x1200)/100= 600 kcal

Η ώρα της αλήθειας: πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης αντιστοιχούν στις εναπομείνασες θερμίδες; Οέο; 1γρ πρωτεΐνης αποδίδει 4 χιλιοθερμίδες-kcal. Τα 300γρ που μένουν (1200-300-540= 300) αντιστοιχούν σε 300/4= 75γρ πρωτεΐνης.

Η σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι 0,8-1,0γρ πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους/ημέρα. Δηλαδή, για να σου φτάνουν τα 75γρ λαμβάνοντας την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης (0,8γρ/κιλό) θα πρέπει να ζυγίζεις 75/0,8= 93 κιλά.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΖΥΓΙΖΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 93 ΚΙΛΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ, ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ!!!

Γιατί την πάτησα;

Την πάτησες γιατί θα λαμβάνεις ποσότητα πρωτεΐνης κάτω από το κατώτερο συνιστώμενο όριο. Και φυσικά κάτι τέτοιο έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την μυϊκή σου μάζα, αφού οι πρωτεΐνες αποτελούν πολύτιμο δομικό συστατικό των μυών.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος του «έχασα αλλά τα ξαναπήρα αμέσως». Η εξάντληση της μυϊκής μάζας και η αλλαγή της σύστασης του σώματος προς το δυσμενέστερο. Προς την αυξημένη ποσότητα λιπώδους ιστού και τη μειωμένη ποσότητα μυϊκού ιστού. Με απλά λόγια: όσο λιγότερος ο μυϊκός ιστός, τόσο πιο δύσκολα χάνουμε κιλά και τόσο πιο εύκολα παίρνουμε κιλά.

Μην κάνεις δίαιτα με ροφήματα συμπληρώματα και μαγικά φίλτρα!

Αυτό εννοούσε λοιπόν ο καθηγητής. Ότι ο διαιτολόγος μπορεί να σου δώσει εξατομικευμένες συστάσεις και διατροφικό πρόγραμμα, για να γλιτώσεις αυτή την αυτοκαταστροφή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διατροφικές συστάσεις αναρίθμητων επίσημων επιστημονικών εταιρειών αναγράφουν there is no one size fits all diet”. Δηλαδή, δεν υπάρχει μία καθολική δίαιτα που εφαρμόζει με σωστό τρόπο σε όλα τα άτομα.

Εκτός όμως από την ανεπαρκή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σκέψου και προβληματίσου τι να συμβαίνει άραγε με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά; Τα λεγόμενα μικροθρεπτικά συστατικά. Γιατί εάν είναι ανεπαρκής και σε αυτά, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κλινικών εκδηλώσεων της κάθε ανεπάρκειας. Ενδεικτικά να σου αναφέρω πως παρόμοιας σύστασης δίαιτες (υδρικές), χρησιμοποιούμε στα νοσοκομεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα πχ μιας-δύο εβδομάδων. Για κάποιο λόγο το κάνουμε αυτό! Επίσης, στα νοσοκομεία χρησιμοποιούμε την τεχνητή σίτιση (εντερική και παρεντερική διατροφή) που κοστίζει αρκετά έως πολύ πολύ αρκετά. Παρόλα αυτά, δεν καλύπτει πάντα τις ανάγκες του ασθενούς σε μικροθρεπτικά συστατικά. Λες ένα ρόφημα λίγων ευρώ να μπορεί να σου δώσει όλα όσα χρειάζεσαι;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet