Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Δίαιτα detox και λοιπές καλοκαιρινές προσευχές

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

6 Ιουνίου 2021

Δίαιτα detox, την απαντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και πάντα το αλατοπίπερο είναι το προσωπικό βίωμα του detoxειδωμένου που την απογειώνει.

Δίαιτα detox: αυστηρό πρωτόκολλο εφαρμογής

Οι δίαιτες αυτές συνήθως συνοδεύονται από αυστηρό πρωτόκολλο εφαρμογής. Συγκεκριμένες ώρες, καθορισμένες με ακρίβεια λεπτού και συγκεκριμένα τρόφιμα. Με τις ποσότητες όμως τι γίνεται; Ασχολείται κανείς με τις ποσότητες ρε παιδιά;;; συνήθως όχι γιατί αρχίζουμε να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες και εκεί αποκαλύπτονται τα σφάλματα και τα κενά.

Εάν όμως ο παπατζής είναι σαΐνι, τον παπά δεν τον βρίσκεις. Υπάρχουν λοιπόν και μερακλήδες που μπαίνουν σε λεπτομέρειες και ασχολούνται με τις ποσότητες. Και συντίθεται μία αυστηρή, περιοριστική δίαιτα που εγκυμονεί κινδύνους διατροφικών ανεπαρκειών. Δηλαδή… για αποτοξίνωση το πηγαίναμε αλλά αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς.

Η δίαιτα detox πάει χέρι χέρι με άλλες μαγγανείες

Μια δίαιτα detox για το «ξεφούσκωμα», λέει ο detoxιολόγος, ξεκινάει με ένα τριήμερο κατανάλωσης ζωμών λαχανικών. Λογικό να ξεφουσκώσεις εάν λαμβάνεις μόνο 300 kcal όλη την ημέρα, ενώ για να διατηρήσεις το βάρος σου χρειάζεσαι 2000 kcal. Λογικό και επόμενο να ξεφουσκώσεις λοιπόν. Φούιτ το λένε κάποιοι και αφορά σαμπρέλες ποδηλάτου. Λογικό επίσης να αυξηθεί η ικανότητα απέκκρισης των παραπροϊόντων του μεταβολισμού, αφού θα ενυδατωθεί καλά ο οργανισμός σου.

Αλλά όταν μετά το τριήμερο των παθών με τα λαχανικόζουμα έρχεται σαν έδεσμα το γάλα γαϊδουράγκαθου, ε! νισάφι! Ειδικά όταν διαβάζεις «μειώστε τη ζάχαρη, καταναλώστε γλυκά του κουταλιού (που είναι παραφορτωμένα με απλά σάκχαρα)», διαφαίνεται μία κατάσταση σύγχυσης στη ψυχούλα του detoxιολόγου.

Η αλήθεια ποια είναι;

Ο οργανισμός διαθέτει αρκετούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Αποτοξίνωση σημαίνει αποβολή τοξικών προϊόντων/ουσιών. Ένας υγιής οργανισμός μπορεί και το κάνει αποτελεσματικά. Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει, εμφανίζονται κατά περίπτωση ειδικά ή μη ειδικά συμπτώματα. Τότε συνήθως αναζητούμε βοήθεια. Χρέος μας είναι να φροντίζουμε καθημερινά να μην τον υπερφορτίζουμε με τέτοιες ουσίες. Καθημερινά όμως, όχι σε detox περιόδους μόνο.

Αποφεύγουμε δηλαδή, το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ, τα βοτάνια και τα μαντζούνια με άγνωστες φαρμακολογικές επιδράσεις, χρησιμοποιούμε το σωστό λάδι στο μαγείρεμα κτλ. Και κυρίως εμπιστευόμαστε μόνο σοβαρούς ανθρώπους.

Όταν αποφασίζουμε να εμπιστευτούμε σε έναν άνθρωπο την διατροφή μας, καλό είναι αυτός ο άνθρωπος να είναι ένα σοβαρός πτυχιούχος Διαιτολόγος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet