Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για δυσκοιλιότητα σε ενήλικες-4 απλές συμβουλές

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

10 Ιουνίου 2021

Διατροφή για δυσκοιλιότητα σε ενήλικες, υπάρχει κάτι τέτοιο; Ναι! Υπάρχει και για να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να συνδυαστεί με γενικότερη τροποποίηση του τρόπου ζωής (lifestyle).

Η δυσκοιλιότητα όπως και το φούσκωμα (αίσθημα κοιλιακής διάτασης) αποτελεί μη τυπικό σύμπτωμα, ή διαταραχή λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν. Δεν θέλουμε όμως να χαθούμε όμως στο λαβύρινθο της αιτιολογίας της με ορολογίες, ανάλυση μηχανισμών κτλ και μας περάσουν για «τίποτα δυσκοίλιους». Οπότε θα ομαδοποιήσουμε (ίσως καταχρηστικά) τις αιτίες της σε τρεις ομάδες:

  • Οργανικές αιτίες
  • Λειτουργικές αιτίες
  • Lifestyle αιτίες

Τώρα λοιπόν θα αναφερθούμε στην τελευταία περίπτωση που είναι και η πιο απλή στην αντιμετώπιση. Τον τρόπο ζωής-lifestyle.

Το σεμινάριο των 3 λεπτών

Εάν ένας διαιτολόγος έπρεπε να παρουσιάσει τη λύση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας σε τρία λεπτά, η κατάσταση θα πήγαινε ως εξής:

«Καλημέρα σας, σήμερα θα μιλήσουμε για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής».

«Πηγαίνετε συχνά το μανάβικο για φρούτα και λαχανικά. Είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα και επίσης θα κερδίσετε έναν ακόμη φίλο¨.

«Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης, όπου αυτά υπάρχουν»

«Ικανοποιήστε τη δίψα σας»

«Ασκηθείτε τακτικά»

Έπειτα θα έγραφε στον πίνακα το ακρωνύμιο ΦΥΣΗ:

Φυτικά προϊόντα

Υγρά

Σωματική άσκηση

Ημιτελώς επεξεργασμένοι καρποί

Και θα έφευγε…

Διατροφή για δυσκοιλιότητα σε ενήλικες: Η επιστήμη πίσω από την ιστορία

Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης (φρούτα και λαχανικά) είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Με την παράλληλη αύξηση των καταναλισκόμενων υγρών, οι ίνες αυτές απορροφούν νερό, διογκώνονται και μειώνεται το ιξώδες τους. Αυξάνεται λοιπόν ο όγκος των κοπράνων και διεγείρονται οι συσπάσεις προώθησης του εντερικού τοιχώματος. Μειώνεται λοιπόν ο χρόνος διέλευσής τους και αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν κατά κανόνα μη διαλυτές φυτικές ίνες. Και αυτές αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, χωρίς μάλιστα να απαιτούν ιδιαίτερη αύξηση της ποσότητας των υγρών που καταναλώνουμε.

Όσον αφορά την σωματική άσκηση, αυτή βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου μέσω μηχανισμών που μεσολαβούνται από την λειτουργία του νευρικού συστήματος και των ορμονών.

Τέλος, η φιλία με τον μανάβη αποτελεί ένα ευφυολόγημα που αποσκοπεί να καταδείξει τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει το άγχος της καθημερινότητας στις εντερικές συνήθειες. Το άγχος προκαλεί έκκριση των ορμονών του στρες, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν την κινητικότητα του εντερικού σωλήνα. Επίσης, οι ίδιες ορμόνες αυξάνουν τον τόνο των σφιγκτήρων του γαστρεντερικού συστήματος. Τελικά, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των κενώσεων. Και ο μανάβης που κολλάει;;; Θα απαντήσω με ερώτηση: υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από έναν καλό φίλο;

Και στο σημείο αυτό θα διηγηθώ μια προσωπική ιστορία. Παρευρέθηκα πρόσφατα σε ένα οικογενειακό τραπέζι (<9 άτομα αν ακούει κάποιος από τον ΕΟΔΥ). Στην κουβέντα κλήθηκα να εκφέρω άποψη για την Μεσογειακή διατροφή, ως κλινικός διαιτολόγος. Η απάντησή μου λοιπόν περιείχε μία παρατήρηση που ελάχιστοι έχουν προσέξει: η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής στη βάση της, πριν από όλα τα τρόφιμα έχει την κατανάλωση γευμάτων με τη συνοδεία της παρέας. Αυτό προς υποστήριξη της φιλίας με τον μανάβη.

Φυσικά, υπάρχουν και τρόφιμα που έχουν ιδιαίτερη υπακτική δράση και μπορούν να βελτιώσουν τις εντερικές συνήθειες και να συμβάλουν στην λύση της υπάρχουσας δυσκοιλιότητας. Με αυτά θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet