Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Φούσκωμα στο στομάχι και διατροφή: πώς να το αντιμετωπίσετε

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

28 Φεβρουαρίου 2021

Φούσκωμα στο στομάχι και διατροφή, δύο “παράγοντες” που αλληλεπιδρούν. Δηλαδή, η διατροφή μπορεί να προκαλέσει έξαρση ή ύφεση στο φούσκωμα, αλλά και το φούσκωμα επηρεάζει τη διατροφή αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας του στομάχου και μειώνοντας την πρόσληψη τροφής.

Φούσκωμα στο στομάχι και διατροφή: Από που προέρχεται το φούσκωμα;

Το «φούσκωμα» είναι ένα υποκειμενικό αίσθημα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και εμφανίζεται κατά κανόνα μεταγευματικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η υποκειμενική αντίληψη της γαστρικής πληρότητας. Το πόσο «γεμάτο» δηλαδή νιώθουμε το στομάχι μας. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Το αίσθημα «φουσκώματος» μπορεί να προέρχεται από το στομάχι, μπορεί όμως να προέρχεται και από το έντερο.

Πως η διατροφή προκαλεί το φούσκωμα στο στομάχι και στην κοιλιά;

Ένα γεύμα μεγάλου όγκου, αναμένεται να προκαλέσει πλήρωση του στομάχου. Εάν ο όγκος του γεύματος κυμανθεί στα όρια της χωρητικότητας του στομάχου ή τα ξεπεράσει τότε προκαλείται υπερ-πλήρωση. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα του φουσκώματος. Το ίδιο αίσθημα προκαλείται και από την γρήγορη κατανάλωση του γεύματος διότι κατά την κατάποση συμπαρασύρεται και ο αέρας που υπάρχει στην στοματική κοιλότητα. Ο μέσος όρος της χωρητικότητας του στομάχου είναι περίπου 500mL.

Το φούσκωμα όμως μπορεί να προέρχεται και από το κατώτερο γαστρεντερικό, δηλαδή από το λεπτό και το παχύ έντερο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δομικά συστατικά των τροφών που δεν διασπώνται στο λεπτό έντερο. Τα συστατικά αυτά, δρουν ωσμωτικά σε αυτό το σημείο του γαστρεντερικού συστήματος και προκαλούν την είσοδο νερού στον εντερικό αυλό. Αυτή είναι η πρώτη αιτία. Επίσης, περνούν ανέπαφα στο παχύ έντερο το οποίο αποικίζεται από μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά ευθύνονται για την ζύμωση των θρεπτικών συστατικών. Η ζύμωση με τη σειρά της προκαλεί την αυξημένη παραγωγή αερίων. Αυτή είναι η δεύτερη αιτία.

Η διατροφική λύση στο φούσκωμα-όσπρια

Μουλιάστε καλά τα όσπρια. Τα συστατικά που περιέχονται στα όσπρια και δρουν με τον ανωτέρω μηχανισμό στο έντερο προκαλώντας το αίσθημα φουσκώματος είναι υδατοδιαλυτά. Αυτό σημαίνει πως αν τα μουλιάσετε για αρκετές ώρες πολλά από αυτά θα απομακρυνθούν με το νερό.

Καταναλώστε μικρές μερίδες οσπρίων. Τα όσπρια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ορισμένους ολιγοσακχαρίτες που ευθύνονται για την αυξημένη ποσότητα νερού και αερίων στον εντερικό αυλό. Περιοριστείτε στο μισό (1/2) φλιτζάνι ανά γεύμα.

Η διατροφική λύση στο φούσκωμα-λαχανικά

Τα κυριότερα λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το κουνουπίδι. Αποφύγετε την κατανάλωση αυτών των λαχανικών αλλά φροντίστε να τα αντικαταστήσετε με άλλα όπως το λάχανο, το μπρόκολο (βλαστοί), το αγγουράκι και η ντομάτα.

Η διατροφική λύση στο φούσκωμα-φρούτα

Φρούτα τα οποία ευθύνονται για το αίσθημα φουσκώματος είναι το μήλο, η μπανάνα, το βερίκοκο, το ροδάκινο, το δαμάσκηνο, τα μύρτιλα, τα κεράσια, το καρπούζι και το αχλάδι. Περιορίστε την κατανάλωσή τους και προτιμήστε τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια.

Η διατροφική λύση στο φούσκωμα-συνήθειες

Αφιερώστε χρόνο στο φαγητό σας και μασήστε διεξοδικά την τροφή πριν την καταπιείτε. Θα αποφύγετε έτσι την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αέρα. Προσπαθήστε παράλληλα να μετριάσετε την ποσότητα καταναλισκόμενης τροφής ανά γεύμα. Αποφύγετε επίσης να χρησιμοποιείτε καλαμάκι για την λήψη υγρών καθώς έτσι θα μειωθεί η ποσότητα του αέρα που καταλήγει στο στόμαχο, όπως έχει φανεί και σε μελέτες που έγιναν σε παιδιά. Προς τη ίδια κατεύθυνση, θα μπορούσατε να αποφύγετε την κατανάλωση αεριούχων ροφημάτων όπως αυτά τύπου cola. Φροντίστε να ακολουθείτε τακτικά κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας, διότι αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της εντερικής κινητικότητας. Με αυτό τον τρόπο τα παραγόμενα αέρια και το εντερικό περιεχόμενο θα προωθείται εγκαίρως, πριν την εκδήλωση του δυσάρεστου αισθήματος πληρότητας.

Φούσκωμα στο στομάχι και διατροφή: Εν κατακλείδι

Οι παραπάνω συμβουλές αναμένεται να σας ανακουφίσουν και θα μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος. Περιλαμβάνουν όμως διατροφικούς περιορισμούς σχετικά με ορισμένα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν εξατομικευμένα από εκπαιδευμένο διαιτολόγο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό το διάστημα, και έπειτα από κατάλληλη προσαρμογή του διαιτολογίου, η διατροφή θα πρέπει να προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο μια ισορροπημένη δίαιτα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet