Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Εβδομαδιαίο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής από διαιτολόγο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

7 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα εβδομαδιαίο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής εστιάζει τόσο στην ποσότητα όσο και στο είδος των τροφών.

Η ποσότητα των τροφών-μέγεθος του γεύματος

Το μέγεθος του γεύματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε. Συνεπώς, θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί ένας αδρός κανόνας του πως θα το πετύχουμε:

Παίρνουμε ένα πιάτο μέσης διαμέτρου, 25 εκατοστών περίπου.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”]

Το χωρίζουμε νοητά στη μέση κατά μήκος του κάθετου άξονα.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”]

Το αριστερό ήμισυ, πρέπει να περιέχει τα λαχανικά του γεύματος. Κάθε γεύμα μας, πρέπει να συνοδεύεται από λαχανικά. Και το πρωινό; Ναι και το πρωινό! Υπάρχουν λύσεις όσο και αν φαίνεται δύσκολο. Πχ μπορούμε για πρωινό να καταναλώσουμε ένα τοστ, στο οποίο θα συμπεριλάβουμε και 1 φύλλο μαρούλι ή 2 φέτες ντομάτα.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”]

Το δεξιό ήμισυ το χωρίζουμε και αυτό στην μέση, αλλά αυτή τη φορά στον οριζόντιο άξονα.

Το άνω ήμισυ πρέπει να περιέχει όλες τις πηγές αμύλου που έχουμε επιλέξει για το γεύμα μας. Εδώ συμπεριλαμβάνονται ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, αμυλούχα λαχανικά (αρακάς, πατάτα) κτλ.

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”]

Το κάτω ήμισυ πρέπει να περιέχει όλες τις πηγές πρωτεΐνης που έχουμε επιλέξει για το γεύμα μας. Μπορεί να απαρτίζεται από κρέας, τυρί, γιαούρτι, αυγό, ψάρι, όσπρια κτλ.

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”]

Σημαντική σημείωση: στο πιάτο μας, δεν πρέπει να σχηματίζεται ένα «βουνό» φαγητό. Ειδάλλως, το πιθανότερο είναι να υπερβούμε την ποσότητα φαγητού που μας αναλογεί. Συνεπώς και τις θερμίδες που μπορούμε να καταναλώσουμε, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας.

Η εβδομαδιαία σύσταση των γευμάτων

Αναφορικά με αυτή την παράμετρο, καλό θα ήταν να «πλησιάσουμε» όσο περισσότερο μπορούμε τις συστάσεις του εθνικού διατροφικού οδηγού για τους ενήλικες. Σε γενικές γραμμές τα εβδομαδιαία γεύματά μας θα πρέπει να απαρτίζονται από:

Ψάρι: 1-2 φορές ανά εβδομάδα

Όσπρια: 2-3 φορές ανά εβδομάδα

Λαδερά: 2-3 φορές ανά εβδομάδα

Λευκό κρέας: 1 φορά ανά εβδομάδα

Κόκκινο κρέας: 1 φορά ανά 2 εβδομάδες

Φρούτα: Χρησιμοποιήστε τα ως επιδόρπιο μετά από κάθε γεύμα. Καταναλώστε 3 μερίδες καθημερινά.

Η κύρια λιπαρή ύλη που χρησιμοποιούμε συστήνεται να είναι το ελαιόλαδο. Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του όμως, διότι είναι θερμιδικά πυκνό τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι μικρή απόκλιση από την ποσότητα που μας αναλογεί μπορεί εύκολα να μας βγάλει εκτός θερμιδικού στόχου.

Ένα εβδομαδιαίο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό είναι θέμα οργάνωσης και μέτρου και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί. Στην περίπτωση που υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να αναζητείται η γνώμη ενός ειδικού διαιτολόγου.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet