Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Κίνδυνοι vegan/vegetarian διατροφής

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

16 Αυγούστου 2021

Κίνδυνοι μιας vegan/vegetarian διατροφής; Άκουσα καλά;;; Ναι! Η vegan διατροφή έχει ταυτιστεί από πολλούς με το υγιές διατροφικό πρότυπο. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα ακριβές και οι λόγοι είναι δύο: Ελλείψεις και υποκατάσταση.

Κίνδυνοι vegan/vegetarian διατροφής: Νο1 οι ελλείψεις

Η vegan διατροφή εξ΄ορισμού αποκλείει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Είναι πιο εξτρεμιστική από την vegetarian, καθώς στην τελευταία επιτρέπονται ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Θα αναλύσουμε την διαφορά τους σε επόμενο άρθρο με περισσότερη λεπτομέρεια.

Εδώ θα αρκεστούμε στην αναφορά του κινδύνου διατροφικών ανεπαρκειών που ελλοχεύει σε τέτοιες περιοριστικές διατροφές. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η πρωτεΐνη. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, σε αντίθεση με τα φυτικής, περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Τι σημαίνει αυτό; Σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι δεν τους λείπει κανένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Αντίθετα, στα φυτικής προέλευσης δεν συναντάμε αυτή την πληρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «κενές θερμίδες». Απαιτείται όμως κατάλληλος συνδυασμός τροφών προκειμένου να προσεγγίσουμε την βιολογική αξία των ζωικών προϊόντων.

Υπάρχει όμως άλλη μία περίπτωση που ο κίνδυνος διατροφικής ανεπάρκειας δεν προλαμβάνεται με συνδυασμό τροφών. Αυτός ακούει στο όνομα βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και χορτοφαγικές διατροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας της. Στην περίπτωση αυτή, η πρόληψη περιλαμβάνει την κατανάλωση έτοιμων προϊόντων, τεχνητής σύνθεσης που την περιέχουν σε υψηλές ποσότητες. Άρα η σωστή vegan/vegetarian διατροφή, απαιτεί σωστό και λεπτομερή σχεδιασμό.

Νο2 η υποκατάσταση

Κανείς μας δεν έχει γεννηθεί vegan ή vegetarian. Υιοθετούμε αυτά τα διατροφικά πρότυπα μετέπειτα, από επιλογή. Άρα λοιπόν γνωρίζουμε την γεύση της κανονικής μαγιονέζας. Η βιομηχανία τροφίμων το γνωρίζει αυτό. Για αυτό και προσπαθεί να κάνει τα προϊόντα vegan/vegetarian να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα κανονικά-πρωτότυπα. Προσπαθεί δηλαδή να τους προσδώσει την ίδια εμφάνιση και τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Στην προσπάθειά της, υποκαθιστά συστατικά των πρωτότυπων με άλλα, εναλλακτικά. Και τελικά, το αποτέλεσμα μόνο υγιεινό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Για παράδειγμα, η vegan μαγιονέζα έχει λιγότερα λιπαρά από την κανονική αλλά περισσότερη ζάχαρη, λιγότερο κάλιο και καθόλου ασβέστιο! Και μαντέψτε τι άλλο «έχει καθόλου»… Β12….

Ολοκληρωμένος λεπτομερής σχεδιασμός και συμβουλευτική από επαγγελματία

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η vegan/vegetarian είναι μία σύνθετη και επίπονη προσπάθεια να εναρμονίσουμε ορισμένες σκέψεις μας με το πιάτο μας. Για το λόγο αυτό, απαιτεί λεπτομερή και προσεκτικό σχεδιασμό των διατροφικών επιλογών και φυσικά ενημέρωση και καθοδήγηση από διαιτολόγο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet