Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Τα στάδια της παχυσαρκίας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

5 Δεκεμβρίου 2021

Τα στάδια της παχυσαρκίας είναι τρία, και ο κίνδυνος για την υγεία σου αυξάνει όσο ανεβαίνεις αυτή τη «σκάλα». Γι’αυτό, πάρε στα σοβαρά την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Η σταδιοποίηση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον νόσος. Δηλαδή, νόσος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η νόσος του Crohn, το αλτσχάϊμερ και άλλα. Όπως σε κάθε νόσο, έτσι και στην παχυσαρκία, οφείλαμε να βρούμε ένα σύστημα για να μπορούμε να ταξινομήσουμε την βαρύτητά της. Να καθορίσουμε τα στάδια της και να καθορίσουμε τον κίνδυνο που συνοδεύει το κάθε ένα.

Για το λόγο αυτό, θεσπίσαμε ορισμένους δείκτες. Ο πιο γνωστός, στοιχηματίζω ότι τον ξέρεις καλά, είναι ο δείκτης μάζας σώματος. Δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) ονομάζουμε το πηλίκο (αποτέλεσμα) που προκύπτει εάν διαιρέσεις το βάρος με το τετράγωνο του ύψους σου. Η ταξινόμηση είναι η εξής:

1. Τιμές ΔΜΣ <18,5m2 : Ελλιποβαρές

2. Τιμές ΔΜΣ 18,5-24,0 m2 : Νορμοβαρές (Φυσιολογικό βάρος)

3. Τιμές ΔΜΣ 25-29,9 m2 : Αυξημένο βάρος-Υπέρβαρο

4. Τιμές ΔΜΣ 30-34,9 m2 : Παχυσαρκία σταδίου Ι

5. Τιμές ΔΜΣ 35-39,9 m2 : Παχυσαρκία σταδίου ΙΙ

6. Τιμές ΔΜΣ >40 m2 : Παχυσαρκία σταδίου ΙΙΙ

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας αδρός δείκτης ταξινόμησης του σωματικού βάρους. Τον χρησιμοποιούμε προκειμένου να πετύχουμε ένα γρήγορο και άμεσο screening/ταξινόμηση των ατόμων σε μία από τις πέντε κατηγορίες. Μάλιστα, τον συγκεκριμένο δείκτη τον χρησιμοποιούμε σε επίπεδο πληθυσμό. Αντίθετα, τον αντιμετωπίζουμε και τον ερμηνεύουμε με επιφύλαξη όταν εξετάζουμε κάθε κάθε άτομο ξεχωριστά.

Πρέπει να προσέχουμε κατά την ερμηνεία του δείκτη αυτού, καθώς υπάρχουν αδυναμίες που τον χαρακτηρίζουν. Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να διακρίνει την μυϊκή μάζα από την λιπώδη. Ούτε όμως και την κατανομή της λιπώδους μάζας στο σώμα.

Άλλοι δείκτες ταξινόμησης του σωματικού βάρους

Πλέον στοχεύουμε στην θέσπιση και επινόηση δεικτών που εστιάζουν σε πιο στοχευμένες παραμέτρους που σχετίζονται με την υγεία. Συγκεκριμένα, ας αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιφέρειας μέσης. Γνωρίζουμε ότι το σπλαχνικό λίπος (το λίπος που βρίσκεται εντός της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλει τα σπλάχνα), αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη κτλ. Αναζητήσαμε λοιπόν έναν δείκτη που μπορεί να εκτιμά αυτή την ποσότητα.

Για να πούμε ότι είναι καλός ένας δείκτης θα πρέπει να είναι απλός, δηλαδή να εφαρμόζεται εύκολα. Να μην είναι επεμβατικός, δηλαδή προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεζούρα από μία βελόνη αιμοληψίας. Επίσης, θα πρέπει να αποδίδει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Συνεπώς, μετά από ερευνητικές μελέτες, καταλήξαμε ότι η περιφέρεια μέσης είναι ένας τέτοιος δείκτης και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια και σχετική ακρίβεια.

Για να αποφανθούμε λοιπόν για τον κίνδυνο για την υγεία, θεσπίσαμε τις εξής τιμές-κατώφλι:

  • Άνδρες Ευρωπαίοι με περιφέρεια μέσης >94 εκ έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • Άνδρες Ευρωπαίοι με περιφέρεια μέσης >102 εκ έχουν πολύ αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • Γυναίκες Ευρωπαίες με περιφέρεια μέσης >80 εκ έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • Άνδρες Ευρωπαίοι με περιφέρεια μέσης >88 εκ έχουν πολύ αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ακόμη, επίσημοι οργανισμοί έχουν προτείνει τιμές με βάση τις οποίες μπορούμε να ταξινομήσουμε τα άτομα στα στάδια της παχυσαρκίας:

Κατηγορία BMI (kg/m2) Περιφέρεια Μέσης (cm)
Γυναίκες Άνδρες
Νορμοβαρείς (18,5-24,9) ≥80 ≥90
Υπέρβαρο (25-29,9) ≥90 ≥100
Παχυσαρκία σταδίου Ι

(30-34,9)

≥105 ≥110
Παχυσαρκία

σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ (≥35)

≥115 ≥125

Τα στάδια της παχυσαρκίας σημαίνουν το καμπανάκι του κινδύνου

Όσο πιο πολύ ανεβαίνουμε τη «σκάλα» της παχυσαρκίας, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να θορυβηθούμε. Επίσης, όσο πιο πολύ ανεβαίνουμε τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να αναλάβουμε δράση  και τόσο πιο παρεμβατικοί θα πρέπει να είμαστε. Συγκεκριμένα, άλλη είναι η παρέμβαση που (πρέπει να) συστήνει ο διαιτολόγος σε έναν ασθενή με παχυσαρκία σταδίου 1, και άλλη σε ασθενή με παχυσαρκία σταδίου ΙΙΙ και διαβήτη και επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Ακόμη, εάν προβληματίζεσαι για το πώς να ξεκινήσεις, διάβασε την τριλογία άρθρων για την παχυσαρκία, ξεκινώντας από εδώ.

Επίσης, για ότι χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο info@docdiet.gr

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet