Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

15 Ιανουαρίου 2022

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να καθίσταται απαραίτητη σε ορισμένες των περιπτώσεων, αλλά να αντενδείκνυται σε άλλες.

Παράδειγμα που αφορά την πρώτη περίπτωση είναι η δυσκοιλιότητα με φυσιολογική διαβατότητα του εντερικού αυλού. Σε αυτή την περίπτωση, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με αυξημένη πρόσληψη νερού και φυσική δραστηριότητα αναμένεται να λύσει το πρόβλημα.

Αντίθετα, σε παθήσεις που απολήγουν σε στένωση του εντερικού αυλού ή στο σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αντενδείκνυται. Και αυτό διότι αναμένεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Τι είναι οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι μια μορφή άπεπτων υδατανθράκων. Δηλαδή, είναι υδατάνθρακες που περιέχονται στην τροφή αλλά η πορεία της πέψης του διαφέρει με αυτή των υπολοίπων μετά το όργανο του στομάχου.

Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες αφού περάσουν από τον πυλωρό στο λεπτό έντερο, διέρχονται άπεπτες και αδιάσπαστες μέχρι το παχύ. Εκεί, ο μεγάλος πληθυσμός βακτηρίων που υπάρχει επιτελεί την μερική ζύμωσή τους. Από την ζύμωση παράγονται αέρια και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Τα πρώτα ενοχοποιούνται για το αίσθημα του μετεωρισμού (φούσκωμα, πρήξιμο κτλ). Τα δεύτερα, φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ατόμου. Εξέχουσα περίπτωση είναι το βουτυρικό οξύ που ασκεί ακόμη και αντικαρκινική δράση.

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: πόσες πρέπει να έχει

Οι οδηγίες που λαμβάνουμε υπόψη έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση, η ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών ανέρχεται σε τουλάχιστον 20-35g ανά ημέρα. Η ποσότητα αυτή πιθανόν να χρειαστεί να αυξηθεί κατά περίπτωση.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Σε αυτή την κατηγορία συναντούμε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Κάθε μία ομάδα τροφίμων εκ των τριών, περιέχει και διαφορετικό είδος φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες διακρίνονται αδρά σε διαλυτές και αδιάλυτες βάσει της διαλυτότητάς τους στο νερό.

Για τρόφιμο των τριών ομάδων τροφίμων, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την επεξεργασία που υφίσταται. Για παράδειγμα το μαύρο ψωμί έχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών από το λευκό.

Αντίστοιχα, η άλεση των λαχανικών, ή ακόμη, το ξεφλούδισμα και το στύψιμο των φρούτων, μειώνει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Η εκπαίδευση σχετικά με την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες και την ορθή ένταξή τους στη δίαιτα, αποτελούν αντικείμενο των συνεδριών με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Δήμζας Νικόλαος

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος Λάρισα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet