Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή σε περίπτωση ανορεξίας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

29 Ιουνίου 2022

Η διατροφή σε περίπτωση ανορεξίας είναι σημαντικό να μην μειωθεί. Ειδικά όταν η ανορεξία είναι αποτέλεσμα νόσου. Η νόσος προκαλεί φλεγμονή και η φλεγμονή με την σειρά της ανορεξία. Όμως, η διατροφή είναι η μοναδική πηγή παροχής ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό ώστε αυτός να διατηρήσει την επαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή σε περίπτωση ανορεξίας

Αρχικά, είναι σημαντική διότι όπως προανέφερα είναι ο μοναδικός τρόπος προσφοράς ενέργειας στον οργανισμό μας. Και πριν τις βιταμίνες και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει νέα κύτταρα και να λειτουργήσει πρέπει να διαθέτει ενέργεια. Δηλαδή, θερμίδες.

Έπειτα, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε για να προσλάβουμε θερμίδες, περιέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Συμβουλές διατροφής σε περίπτωση ανορεξίας

Σε περίπτωση ανορεξίας δεν προτιμούμε γεύματα μεγάλου όγκου. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να καταναλώνουμε πιο συχνά και μικρά γεύματα. Πέντε, έξι, ακόμη και επτά μικρά γεύματα ή σνακ μπορεί να είναι απαραίτητα για να καλύψουμε τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες μας.

Επίσης, καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση ροφημάτων και τροφίμων χωρίς θερμίδες ή με μικρή περιεκτικότητα θερμίδων. Για παράδειγμα, το τσάι και ο καφές αποτελούν μη θρεπτικά ροφήματα που όμως προκαλούν κορεσμό.

Καταναλώνουμε θερμιδικά πυκνά και θρεπτικά γεύματα. Τα λιπαρά είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας και με την κατανάλωσή τους θα καλύψουμε ευκολότερα τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες μας. Αντίστοιχα, οι πρωτεΐνες, θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ανέπαφη την μυϊκή μάζα από τον καταβολισμό που προκαλεί η ασιτία.

Διατροφή σε περίπτωση ανορεξίας: πρέπει να αλλάξουμε το γευματικό μας πρότυπο

Αποφεύγουμε την κατανάλωση υγρών σε χρονική περίοδο κοντά στα γεύματα. Αντίθετα, φροντίζουμε να καταναλώνουμε υγρά ροφήματα τουλάχιστον μισή ώρα πριν και μιάμιση ώρα μετά το γεύμα.

Καταναλώνουμε ελεύθερα φαγητά της αρεσκείας μας διότι είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε την όρεξη και την προτίμηση μας. Επίσης, φροντίζουμε να ξεκινούμε το γεύμα μας με την κατανάλωση των θερμιδικά και θρεπτικά πυκνότερων τροφίμων. Έτσι, μειώνουμε τις πιθανότητες να χορτάσουμε έχοντας λάβει ελάχιστες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Τρώμε σε κάθε περίπτωση και ώρα της ημέρας στην οποία η όρεξή μας είναι αυξημένη.

Φροντίζουμε να καταναλώνουμε γεύματα που δεν χρειάζονται να ασχοληθούμε εντατικά με την παρασκευή τους. Εάν δαπανήσουμε χρόνο στην προετοιμασία του πιάτου μπορεί να χάσουμε αυτό το πολύτιμο χρονικό «παράθυρο» της αυξημένης όρεξης. Επίσης, οι μυρωδιές τις κουζίνας είναι πιθανόν εντείνουν το αίσθημα ναυτίας, την ανορεξία και την αποστροφή προς το φαγητό.

Το περιβάλλον

Όλοι μας απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ή με μια ευχάριστη παρέα. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια ατμόσφαιρα που είναι πιθανόν να μας αυξήσει την όρεξη. Αποφεύγουμε την ύπαρξη περισπασμών (πχ τηλεόραση) και φροντίζουμε να λαμβάνουμε τα γεύματά μας σε ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον.

Μάλιστα, ένας σύντομος περίπατος πριν το γεύμα ή μια μικρή μερίδα αλκοόλ μπορεί να μας αυξήσει την όρεξη και την διάθεση για σίτιση.

Στην περίπτωση που δεν σιτιζόμαστε αρκετά και χάνουμε βάρος, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα διατροφικής υποστήριξης. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό μπορείς να βρεις σε παλαιότερο άρθρο μου εδώ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου είτε συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας είτε καλώντας στα τηλέφωνα που θα βρεις εδώ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet