Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Φωτεινοί παντογνώστες σε σκοτεινά νερά

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

28 Μαΐου 2021

Τα κοινωνικά δίκτυα πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο 145 λεπτά την ημέρα σε αυτά. Δηλαδή 2 ώρες και 25 λεπτά! Και αυτό κατά μέσο όρο! Που σημαίνει ότι κάποιοι από εμάς, οι νεότεροι συνήθως δαπανούν περισσότερο χρόνο και (ευτυχώς) έρχονται οι γηραιότεροι, κάθονται στην άλλη άκρη της τραμπάλας και μετριάζουν κάπως αυτό το χρονικό διάστημα.

Μέσα στα πολλά λοιπόν, συναντούμε και (τι άλλο;;;) διατροφικές συμβουλές. Τις παρέχει διαιτολόγος; Καλώς! Τις διαβάζουμε και τις λαμβάνουμε υπόψη μας. Τις παρέχει «φαγητολόγος»; Τις παρέχει σεφ; Τις παρέχει οποιοσδήποτε άλλος που δεν κατέχει πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφής από Πανεπιστήμιο; Θα πρέπει να τις διαβάζουμε ως μία προσωπική ιστορία, ένα λογοτεχνικό δοκίμιο, και μόνον έτσι! Γιατί;

Γιατί ο άνθρωπος αυτός ΔΕΝ έχει λάβει την ακαδημαϊκή μόρφωση ώστε να στηρίξει τη διατροφική υποστήριξη ενός ατόμου από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί ΔΕΝ το έχει εφαρμόσει στην καθημέρα πράξη. Γιατί μπορεί να γνωρίζει για τον συνδυασμό των γεύσεων, αλλά δεν έχει την μόρφωση ώστε να ξέρει πως το τρόφιμο που χαρίζει την κάθε γεύση επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί δηλαδή να γνωρίζει το τρόφιμο αλλά δεν γνωρίζει τη φυσιολογία του ανθρώπινο οργανισμού.

Ας το δούμε με ένα απλό και ευνόητο παράδειγμα. Άλλωστε τα λατρεύω. Διαβητικός ασθενής με διεγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ λαμβάνει αγωγή με ένα φάρμακο πρώτης γραμμής. Π.χ. μετφορμίνη. Έχει τη νόσο 10 χρόνια.

Την γνωρίζει; Γνωρίζει τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί και τα οποία αντιμετωπίζει ο ίδιος. Και μόνον αυτά! Αν η αρθροπάθεια Charcot (που προκαλείται από τον διαβήτη) δεν έχει εμφανιστεί σε αυτό τον ασθενή, είναι δυνατόν να τη γνωρίζει ως σύμπτωμα; Ίσως να «την έχει ακουστά». Δεν την έχει δει ποτέ του όμως.

Παρακάτω, μήπως γνωρίζει κάτι για τη θεραπεία του διαβήτη πέρα από την αγωγή που λαμβάνει; Θα μπορούσε να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία σε έναν άλλον διαβητικό ασθενή;

Φαντάζομαι πως το όχι ανεβαίνει αυθόρμητα στα χείλη του καθενός μας.

Γιατί τότε να μπορεί ένας σεφ να δίνει συμβουλές διατροφής για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου; Γιατί να μπορεί κάποιος που μείωσε το βάρος του κατά 5-10 κιλά να δίνει συμβουλές για το ποια είναι η κατάλληλη διατροφή ενάντια στην παχυσαρκία; Και το κυριότερο…

Γιατί να βλέπουμε τέτοιες συμβουλές από αυτά τα πρόσωπα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να τις ενστερνιζόμαστε ως αυθεντιογεννημένες;

Άνθρωποι που καμώνονται φωτεινοί παντογνώστες, αλλά ουαί! Τα νερά της γνώσης είναι σκοτεινά και οι ημιμαθείς βαλτώνουν αργά ή γρήγορα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet