Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα: ποια να προτιμήσω;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

4 Οκτωβρίου 2022

Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα; Να ένα ακόμη καλό διατροφικό ερώτημα που αξίζει ανάλυσης. Όποιο και να επιλέξεις είναι μία καλή επιλογή. Ίσως τα κατεψυγμένα είναι πιο βολική και σε βοηθά να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα γιατί αντέχουν περισσότερο στο ψυγείο σου. Αντίθετα, τα φρέσκα είναι αυτό που δίνει η φύση, όπως το δίνει. Συνεπώς, είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα; Οι διαφορές από το χωράφι μέχρι το ψυγείο μας

Τα φρέσκα φρούτα συλλέγονται πριν ωριμάσουν. Αυτό γίνεται ώστε να ωριμάσουν πλήρως μέχρι να φτάσουν στη σακούλα μας. Κατά τη στιγμή της συλλογής τους δεν έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που τα περιέχουν όταν φτάσουν στα χέρια μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ωρίμανση συνεχίζεται σε όλη αυτή την περίοδο.

Μετά την συλλογή τους, αποθηκεύονται σε ελεγχόμενες συνθήκες για χρονικό διάστημα που ποικίλει από λίγες ημέρες μέχρι και 12 μήνες (πχ μήλα και αχλάδια). Κατά την μεταφορά τους, διατηρούνται υπό ψύξη σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και κάποιες φορές χρησιμοποιούνται τεχνητές ουσίες που εμποδίζουν-καθυστερούν την αλλοίωση τους.

Μόλις φτάσουν στο σούπερ μάρκετ μπορούν να συντηρηθούν στην βιτρίνα για άλλες 1-3 ημέρες και στο οικιακό ψυγεία άλλες 7 περίπου.

Αντίθετα, τα κατεψυγμένα συλλέγονται μόλις έχουν ωριμάσει πλήρως. Στο σημείο αυτό έχουν φτάσει ήδη στην μέγιστη θρεπτική αξία τους. Μετά την συγκομιδή, πλένονται, στεγνώνονται, κόβονται, καταψύχονται και πακετάρονται εντός λίγων ωρών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμπλουτιστούν με μία μορφή βιταμίνης C ή επιπρόσθετη ζάχαρη (με σκοπό την μεταβολή του συντελεστή ενεργού ύδατος) προκειμένου να επιμηκυνθεί ο χρόνος διατήρησής τους

Απώλεια βιταμινών κατά την κατάψυξη

Γενικά η κατάψυξη βοηθά στην διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των φρούτων. Παρόλα αυτά, κάποια συστατικά καταστρέφονται και χάνονται όταν το κατεψυγμένο προϊόν διατηρηθεί για περισσότερο από έναν χρόνο.

Επίσης, ορισμένα συστατικά χάνονται κατά την αρχική επεξεργασία στην οποία μάλιστα έχουμε την μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Πρόκειται για μια θερμική επεξεργασία η οποία γίνεται πριν την κατάψυξη. Κατά την επεξεργασία αυτή, τα φρούτα τοποθετούνται σε βραστό νερό για σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως λίγων λεπτών.

Σκοπός αυτής της κατεργασίας είναι η καταστροφή ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων καθώς επίσης και η διατήρηση αναλλοίωτης της γεύσης του χρώματος και της υφής των φρούτων. Συνήθως όμως έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών και κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης C.

Ο βαθμός απώλειας των θρεπτικών συστατικών ποικίλει ανάλογα με το είδος του φρούτου και την διάρκεια της λεύκανσης. Γενικά τα θρεπτικά συστατικά χάνονται σε ποσοστό που 10-80% με μέσο όρο 50%.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν συμβαίνει κατά κανόνα με τα κατεψυγμένα φρούτα γιατί αυτά δεν υπόκεινται πάντοτε σε θερμική κατεργασία

Απώλεια άλλων θρεπτικών συστατικών σε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα

Αμέσως μετά τη συγκομιδή, τα φρούτα αρχίζουν να χάνουν υγρασία και να αλλοιώνονται. Ταυτόχρονα αρχίζει να μειώνεται και η θρεπτική τους αξία.

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αρχίζει να μειώνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή και συνεχίζει να φθίνει κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω οξείδωσης της κατά την επαφή με το οξυγόνο του αέρα.

Αντίθετα, ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή (βιταμίνη Α) και τα φαινολικά οξέα μπορεί να αυξηθούν. Αυτό συμβαίνει διότι τα φρούτα συνεχίζουν να ωριμάζουν κατά την αποθήκευση τους. Γενικά όμως, η περιεκτικότητά φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων σε βιταμίνη Α και Ε, καθώς επίσης και σε ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες είναι σχεδόν ίδια.

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα: Τρία παραδείγματα

Φράουλες Blueberries Blackberries 
ΦρέσκεςΚατεψυγμένεςΦρέσκαΚατεψυγμέναΦρέσκαΚατεψυγμένα
Νερό (g)919084,286,688,282,2
Θερμίδες (kcal)323557544364
Υδατάνθρακες (g)7,689,1314,512,29,6115,7
Σάκχαρα (g)4,864,539,968,455,310,7
Φυτικές ίνες (g)22,12,42,74,885
Πρωτεΐνες (g)0,670,430,740,421,391,18
Λιπαρά (g)0,30,110,330,640,490,43
Βιταμίνη C (mg)58,841,29,72,5213,1
Φυλλικό (μg)2417672534
Βιταμίνη Α (μg)1232116
Λουτεΐνη-Ζεαξανθίνη (μg)26268068118118

Πηγή: USDA

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet