Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μειώνει τα βακτήρια του εντέρου, τα συμπτώματα της νόσου του Crohn

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

22 Ιανουαρίου 2023

Συγκεκριμένα λιπαρά στη διατροφή ατόμων με νόσο Crohn μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Η συμμετοχή ορισμένων φυτικών λιπών στην διατροφή πειραματικών μοντέλων με νόσο του Crohn (ζώα εργαστηρίου), μείωσε δραστικά την βακτηριακή ποικιλομορφία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε. Στα συγκεκριμένα λιπαρά ανήκουν το λάδι καρύδας και το έλαιο από το βούτυρο κακάο.

Τι παρατήρησαν οι ερευνητές αλλάζοντας τα λιπαρά της διατροφής στη νόσο του Crohn

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες που περιείχαν τα ευεργατικά αυτά λιπαρά, είχαν μέχρι και 30% λιγότερα είδη βακτηρίων εντέρου, σε σχέση με αυτά που τρέφονταν με μια κανονική διατροφή. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της διατροφικής τροποποίσης, ήταν συνολικά μια πολύ διαφορετική σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Μερικές από τις αλλαγές των ειδών ανιχνεύθηκαν σε δείγματα κοπράνων ενώ άλλες ήταν εμφανείς μόνο στο τυφλό, ένα τμήμα του εντέρου που συνήθως εντοπίζονταη η φλεγμονή λόγω νόσου του Crohn. Επίσης, τα ποντίκια που τρέφονταν ακόμη και με μικρότερες ποσότητες  ελαίου καρύδας ή βουτύρου κακάο είχαν λιγότερο σοβαρή φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

Το εύρημα αυτό ίσως είναι σημαντικό καθώς σημαίνει ότι και ένας ασθενής με νόσο του Crohn θα μπορούσε να έχει ευεργετική αλλαγή  στα βακτήρια του εντέρου και στη φλεγμονή αλλάζοντας μόνο τον τύπο του λίπους στη διατροφή του. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να αντικαταστήσουν το «κακό» λίπος με «καλό» λίπος και να τρώνε φυσιολογικές ποσότητες.

Πως θα μπορούσε να τροποποιηθεί η διατροφή ασθενών με νόσο του Crohn

Η μελέτη αυτή είναι από τις πρώτες που αναγνώρισε συγκεκριμένες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου — το μικροβίωμα μας — που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn. Είναι επίσης η πρώτη που δείχνει πώς οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να αλλάξουν το είδος των βακτηρίων του εντέρου με στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν ποια βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε προβιοτικά για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να έχουν ποικίλες επιπτώσεις για τους ασθενείς. “Δεν είναι όλα τα «καλά» λίπη κατάλληλα για όλους τους ασθενείς”, προειδοποιεί η Ροντρίγκεζ-Παλάσιος, ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη. “Τα ποντίκια δείχνουν ότι και κάθε άνθρωπος μπορεί να αποκριθεί διαφορετικά. Αλλά η διατροφή είναι κάτι που είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον μερικούς ασθενείς χωρίς τις παρενέργειες και τους κινδύνους που υπάρχουν στα φάρμακα. Το κόλπο τώρα είναι να ανακαλύψουμε τι πραγματικά κάνει ένα λίπος «καλό» ή «κακό» για τη νόσο του Crohn.”

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet