Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Κεφίρ και νόσος του Crohn

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

24 Ιανουαρίου 2023

Το κεφίρ στη νόσο του Crohn έχει έναν μάλλον σκιώδη ρόλο που προβληματίζει πολλούς ασθενείς με αυτό το φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου.

Προβιοτικά του κεφίρ και νόσος του Crohn

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρω ότι το κεφίρ είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά. Άλλωστε τα βακτήρια που περιέχει είναι αυτά που επιτελούν την ζύμωση του γάλακτος με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή του κεφίρ. Τα προβιοτικά που περιέχει το κεφίρ είναι κυρίως βακτήρια του γένους Lactobacillus και Acetobacter καθώς επίσης και ορισμένες ζύμες (Saccharomyces, Kluyveromyces και Candida).

Από την άλλη στη νόσο του Crohn παρατηρούμε μια διαταραχή του αριθμού αλλά και της ποικιλίας των μικροοργανισμών-βακτηρίων που αποικίζουν τον εντερικό αυλό. Είναι η λεγόμενη δυσβίωση. Μάλιστα, πολλές είναι οι μελέτες εκείνες που δείχνουν ότι η δυσβίωση έχει σχέση με την εμφάνιση και την συχνότητα των εξάρσεων της νόσου Crohn. Δεν είναι όμως ακόμη ξεκάθαρο εάν η έξαρση της νόσου οδηγεί στην δυσβίωση ή εάν η έξαρση είναι αποτέλεσμα αυτής.

Στην θεραπευτική διαχείριση με στόχο την εισαγωγή της νόσου σε ύφεση, πολλές φορές οι ασθενείς είτε κατόπιν συμβουλής του θεράποντος ιατρού είτε με δική τους πρωτοβουλία λαμβάνουν προβιοτικά με τη μορφή συμπληρωμάτων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής (ESPEN) στις τελευταίες οδηγίες της δηλώνει κατηγορηματικά ότι η χορήγηση προβιοτικών δεν έχει καμία θέση στην θεραπεία της νόσου του Crohn.

Η λακτόζη κάνει το κεφίρ ακατάλληλο για ορισμένες περιπτώσεις της νόσου Κρον

Η νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Άρα λοιπόν, ορισμένες φορές προσβάλλει και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Βέβαια, το συνηθέστερο σημείο εντόπισής της είναι το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου και συγκεκριμένα ο τελικός ειλεός.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που προσβάλλει το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, δεν είναι δυνατή η πέψη και η διάσπαση της λακτόζης. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει το ένζυμο λακτάση στην επιφάνεια του βλεννογόνου, λόγω διάβρωσής του από την φλεγμονή που προκαλεί η νόσος. Συνεπώς, ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψει επαρκώς οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει λακτόζη. Τελικό αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, η διάρροια και η κοιλιακή διάταση. Μάλιστα, τα συμπτώματα εμφανίζονται σχετικά νωρίς μετά την κατανάλωση του τροφίμου, εντός της 1ης ώρας.

Για τον λόγο αυτό, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος πρέπει να εξετάζει εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή με νόσο του Crohn αν θα συμπεριλάβει τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, όπως είναι το κεφίρ.

Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι είναι οι αρμόδιοι για την παροχή διατροφικών οδηγιών για ασθενείς με νόσο Crohn. Στο DocDiet παρέχουμε εξειδικευμένη διατροφική υποστήριξη ασθενών με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα είτε δια ζώσης στο διαιτολογικό γραφείο είτε online εξ’ αποστάσεως.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet