Κουνουπίδι ή μπρόκολο; Ένα από τα διλήμματα του χειμώνα αναφορικά με τα λαχανικά που πρόκειται να προτιμήσεις. Και τα δύο είναι χειμερινά λαχανικά που όμως έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Ποιο είναι καλύτερο; Διάβασε το άρθρο μέχρι το τέλος και αποφάσισε.
Κουνουπίδι ή μπρόκολο;
Και τα δύο είναι λαχανικά του χειμώνα και ανήκουν στην οικογένεια των κραμβοειδών. Συγκεκριμένα, η λατινική ονομασία της οικογένειας αυτής είναι Brassica.
Αρχικά, κουνουπίδι και μπρόκολο διαφέρουν στο χρώμα τους, αλλά αυτό φαντάζομαι το γνωρίζεις ήδη! Συγκεκριμένα το κουνουπίδι είναι το λευκό και το μπρόκολο το πράσινο.
Επίσης, το κουνουπίδι έχει πιο σκληρή σύσταση και ο διαχωρισμός των ανθών του είναι πιο δύσκολος. Αντίθετα, στο μπρόκολο οι ανθοί μπορούν να διαχωριστούν πιο εύκολα.
Βέβαια, ένα κοινό τους σημείο είναι η ήπια γεύση τους. Και τα δύο τα καταναλώνουμε σαν σαλάτα συνήθως βρασμένα και τα επιλέγουμε για να συνοδεύσουμε γεύμα με ψάρι ή λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο. Γιατί; Μα φυσικά επειδή έχουν μια διακριτική, σχεδόν ουδέτερη γεύση που δεν καλύπτει τη γεύση του κυρίως πιάτου.
Κουνουπίδι και μπρόκολο: Η διατροφική τους αξία
Κουνουπίδι | Μπρόκολο | |
Ενέργεια (kcal) | 25 | 34 |
Πρωτεΐνες (g) | 1,92 | 2,82 |
Υδατάνθρακες(g) | 4,97 | 6,64 |
Φυτικές ίνες (g) | 2 | 2,6 |
Λιπαρά(g) | 0,28 | 0,37 |
Ασβέστιο (mg) | 22 | 47 |
Μαγνήσιο (mg) | 15 | 21 |
Φώσφορος | 44 | 66 |
Κάλιο (mg) | 299 | 316 |
Βιταμίνη C (mg) | 48.2 | 89,2 |
Φυλλικό οξύ (μg) | 57 | 63 |
Βιταμίνη Κ (μg) | 15,5 | 102 |
Μπρόκολο και κουνουπίδι είναι δύο χειμερινά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο το μαγνήσιο και ο φώσφορος, καθώς επίσης και το κάλιο. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνη C) αλλά και βιταμίνες όπως το φυλλικό οξύ που προλαμβάνουν την υπερομοκυστεϊναιμία και την καρδιαγγειακή νόσο.
Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωσή τους
Οι νεφροπαθείς, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.
Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή που αλληλεπιδρά με την βιταμίνη Κ θα πρέπει να περιορίσουν τις προσλαμβανόμενες ποσότητες αυτών των λαχανικών.
Ακόμη, ασθενείς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να περιορίσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν καθημερινά διότι οι παραγόμενες από την πέψη τους γκοϊτρίνες εμποδίζουν την ιωδίωση και την παραγωγή των θυρορμονών.
Τέλος, άτομα που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα δουν μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα εάν περιορίσουν ή για αρχή αποφύγουν την κατανάλωση των δύο αυτών λαχανικών.
Οφέλη για την υγεία από το κουνουπίδι και το μπρόκολο
Αρχικά, και τα δύο λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Επίσης, αν και φυτικής προέλευσης τρόφιμα, μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση της καθημερινής πρόσληψης ασβεστίου με τα επακόλουθα οφέλη στην υγεία των οστών. Ακόμη, οι φυτικές ίνες που περιέχουν, ζυμώνονται στο παχύ έντερο και τελικά παράγονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Αυτά τα λιπαρά λοιπόν και ιδίως το βουτυρικό οξύ έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.