Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Μαγείρεμα στον ατμό

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

15 Νοεμβρίου 2022

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια τακτική που χρησιμοποιούμε συχνά τελευταία και στην περίπτωση της δίαιτας για απώλεια βάρους και στα πλαίσια μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Τι κερδίζουμε με το μαγείρεμα στον ατμό

Αρχικά, αποφεύγουμε τη χρήση λιπαρής ύλης και συνεπώς τις επιπλέον θερμίδες που τη συνοδεύουν. Για παράδειγμα εάν κατά το μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε προσθέσει 150 θερμίδες επιπλέον στο φαγητό μας. Σε μία δίαιτα απώλειας βάρους λοιπόν θα επωφεληθούμε σημαντικά διότι αυτές τις επιπλέον θερμίδες μπορούμε να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιο ως σνακ κάποια στιγμή της ημέρας που η πείνα και η διάθεση για φαγητό είναι πιο έντονη.

Επίσης, υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που είναι υδατοδιαλυτά. Δηλαδή, εάν το τρόφιμο που τα περιέχει το μαγειρέψουμε με νερό, αυτά θα «περάσουν» στο νερό και θα χαθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμούμε το βράσιμο από το μαγείρεμα στον ατμό

Συγκεκριμένα, την τακτική αυτή χρησιμοποιούμε συχνά στα διαιτολόγια των νεφροπαθών.  Κατά τον βρασμό, ειδικά των λαχανικών και των φρούτων, μέρος του καλίου των τροφίμων περνά στο νερό. Έτσι λοιπόν, μειώνουμε την περιεκτικότητα του πιάτου σε κάλιο. Αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας (νεφρική ανεπάρκεια) όπου πλέον ο νεφρός δεν είναι ικανός να απεκκρίνει το κάλιο από τον οργανισμό. Επίσης, άλλο ένα συστατικό που περνά από το τρόφιμο στο κάλιο κατά τον βρασμό είναι τα οξαλικά. Έτσι λοιπόν, ασθενείς με υποτροπιάζουσα νεφρική λιθίαση από λίθους οξαλικού ασβεστίου πρέπει να προτιμούν να βράζουν τα λαχανικά που καταναλώνουν και όχι να τα μαγειρεύουν στον ατμό.

Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος αλλάζει η υφή του τροφίμου

Μετά το μαγείρεμα στον ατμό, τα λαχανικά παραμένουν σχετικά «τραγανά». Αντίθετα με το βρασμό έχουν πιο μαλακή υφή. Συνεπώς αρκετές φορές διαλέγουμε πως θα τα μαγειρέψουμε ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχουν στο πιάτο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να τροποποιήσουμε την υφή της δίαιτας. Για παράδειγμα αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια οδοντιατρική επέμβαση ή μετά από μυκητίαση ογκολογικών ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμούμε τον βρασμό για το μαγείρεμα. Πολλές φορές μάλιστα συμβουλεύουμε τον διαιτώμενο να τα αλέσει μετά το μαγείρεμα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet