Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Μικροβίωμα και μικροχλωρίδα ποια είναι η διαφορά

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

2 Αυγούστου 2021

Μικροβίωμα και μικροχλωρίδα τι είναι; Για αρχή, δεν είναι το ίδιο πράγμα! Μπορεί καταχρηστικά και λανθασμένα να χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν το ίδιο νόημα, αλλά έχουν ορισμένες μικρές διαφορές.

Που τα συναντούμε

Οπουδήποτε υπάρχουν μικροοργανισμοί (βακτήρια, ιοί και αρχαία) οι οποίοι αποικίζουν το ανθρώπινο σώμα. Διαφορετικά βακτήρια διαβιούν σε διαφορετικά σημεία του ανθρώπινου σώματος, τρέφονται από διαφορετικά θρεπτικά υποστρώματα και επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Ορισμένα από αυτά συνεισφέρουν στην πέψη των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνονται με την τροφή. Άλλα παράγουν νευροδιαβιβαστές, ένζυμα ή ακόμη και βιταμίνες. Μάλιστα, ορισμένα έχουν ακόμη πιο σύνθετο ρόλο, καθώς εμπλέκονται στην διαμόρφωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (τοπικά ή συστηματικά), ενώ άλλα συμβάλλουν στην διατήρηση της ομοιοστασίας του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού.

Συχνότερα βέβαια μας ενδιαφέρουν όσοι αποικίζουν το δέρμα και ιδίως τον γαστρεντερικό σωλήνα. Και από το σύνολο του γαστρεντερικού σωλήνα, μας ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο το έντερο, λεπτό και παχύ.

Μικροβίωμα και μικροχλωρίδα ποια είναι η διαφορά

Το υποσχέθηκα σε προηγούμενο άρθρο που αφορούσε τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν προβιοτικά (δες το εδώ), και ήρθε η ώρα να διαλευκάνω (το όχι και τόσο μεγάλο) μυστήριο!

Με τον όρο μικροβίωμα, αναφερόμαστε στο σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον καθώς επίσης και στα γονίδια (γενετικό υλικό) που αυτοί φέρουν.

Με τον όρο μικροχλωρίδα, αναφερόμαστε στο σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε στον ορισμό το γονιδίωμά τους.

Στους δύο αυτούς ορισμούς υπεισέρχεται και ένας τρίτος. Το μεταγονιδίωμα, που στην ουσία είναι το στοιχείο που τους διαφοροποιεί. Είναι δηλαδή ο όρος που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στο γονιδίωμα των μικροοργανισμών που διαβιούν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.

Η δίαιτα και οι φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει το άτομο (ιδίως αντιβιοτικά), είναι δυνατόν να αλλάξουν το μικροβίωμα και τη μικροχλωρίδα του ξενιστή. Επίσης, ο τρόπος ζωής και η μικροχλωρίδα επηρεάζουν το ένα το άλλο. Συνεπώς η ισορροπία της μικροχλωρίδας και του μικροβιώματος είναι μία δυναμική κατάσταση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet