Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Πικολινικό Χρώμιο: Διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

10 Φεβρουαρίου 2022

Είναι το πικολινικό χρώμιο το κλειδί στην διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους;

Λίγα λόγια για το Χρώμιο και το Πικολινικό Χρώμιο

Το χρώμιο ανήκει στην ομάδα των ιχνοστοιχείων, το οποίο σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στη φύση, το συναντούμε σε δύο μορφές. Η πρώτη είναι το Cr+3 και η δεύτερη είναι η Cr+6. Το τρισθενές χρώμιο (Cr+3), ανευρίσκεται στα τρόφιμα, ενώ το εξασθενές (Cr+3), κυρίως σε παραπροϊόντα και απόβλητα της βιομηχανίας και εμφανίζει τοξικότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στον οργανισμό, ο κυριότερος ίσως ρόλος του χρωμίου εντοπίζεται στην σχέση του με την ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, το τρισθενές χρώμιο (Cr+3), αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ορμόνη αυτή. Με τον τρόπο αυτό, βοηθά στην επίτευξη ευγλυκαιμίας (διατήρηση γλυκόζης αίματος εντός φυσιολογικών ορίων). Ο ρόλος της ινσουλίνης όμως δεν σταματά εκεί. Εμπλέκεται και στον μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Αναφορικά με τις πρωτεΐνες (που θα μας απασχολήσουν περισσότερο στο άρθρο αυτό), επάγει την είσοδό τους στα κύτταρα. Άρα, και τα μυϊκά κύτταρα προσλαμβάνουν περισσότερα αμινοξέα και πρωτεΐνες υπό την επίδραση της ινσουλίνης.

Από την συμπληρωματική χορήγηση χρωμίου έχουν αναφερθεί ορισμένες, μη ειδικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Συνήθως, αναφέρονται  διάρροια, αδυναμία, ζάλη, πονοκέφαλοι, ναυτία και έμετος.

Το πικολινικό χρώμιο είναι μια χηλική ένωση (σύμπλοκο) του τρισθενούς χρωμίου με το πικολινικό οξύ. Το δεύτερο παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό από την τρυπτοφάνη.

Πως επιδρά το πικολινικό χρώμιο στο σωματικό βάρος και την μυϊκή μάζα

Παλαιότερες περιγραφικές μελέτες αναφέρουν πως το χρώμιο μπορεί να επιδρά στο βάρος και στη σύσταση του σώματος. Συγκεκριμένα, περιγράφουν μία παρατηρούμενη αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση της λιπώδους κατά την συμπληρωματική χορήγηση χρωμίου. Φυσικά, οι συγγραφείς διευκρινίζουν πως αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τα αποθέματα χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης και από την διατροφή που ακολουθεί παράλληλα το άτομο. Επίσης, το μέγεθος των αποτελεσμάτων εξαρτώνται και από το είδος, τη δόση και τη διάρκεια συμπληρωματικής χορήγησης του χρωμίου.

Τα θετικά αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης πικολινικού χρωμίου για την διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους, υποστηρίζει και  ένα πρόσφατο άρθρο σε έγκριτο περιοδικό. Οι συγγραφείς αναφέρουν πως το πικολινικό χρώμιο ασκεί ευεργετική επίδραση στην σύσταση του σώματος, συμβάλλοντας στην διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Σε άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 54-71 ετών, χορηγήθηκε συμπληρωματικά πικολινικό χρώμιο. Ταυτόχρονα, οι εθελόντριες ακολουθούσαν πρόγραμμα με ασκήσεις αντιστάσεων. Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποθαρρυντικά. Η μυϊκή μάζα και το ποσοστό λιπώδους μάζας δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. Αυξήθηκε όμως η δύναμη των μυών που προπονήθηκαν, αλλά αυτό αποδόθηκε στην άσκηση και όχι στην συμπληρωματική χορήγηση του χρωμίου.

Επίσης, σε άλλη πρόσφατη μελέτη πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική χορήγηση πικολινικού χρωμίου σε υπέρβαρους εθελοντές, με σκοπό την απώλεια βάρους. Η μία ομάδα εθελοντών έλαβε αποκλειστικά το συμπλήρωμα. Η δεύτερη ομάδα μαζί με το συμπλήρωμα έλαβε και διατροφικές οδηγίες. Τελικά, καμία εκ των δύο παρεμβάσεων δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Όμως, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή επιχείρησε να εξετάσει την πιθανή επίδραση του πικολινικού χρωμίου στην πρόσληψη τροφής και την όρεξη. Στην μελέτη συμμετείχαν υγιείς και υπέρβαρες γυναίκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες έλαβαν το συμπλήρωμα πικολινικού χρωμίου, κατανάλωσαν λιγότερη τροφή και μείωσαν το βάρος τους σε σχέση με όσες δεν έλαβαν συμπλήρωμα.

Τελικά να πάρω πικολινικό χρώμιο για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας όσο βρίσκομαι στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Το πικολινικό χρώμιο κυκλοφορεί στην αγορά με την μορφή μη συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων. Συνεπώς, μπορείς ελεύθερα να το αγοράσεις. Έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί κάποια φάρμακα συνταγογραφούνται ενώ πχ αυτό το συμπλήρωμα όχι; Θα σου το εξής ως προβληματισμό: γιατί αυτά τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ορισμένες από τις λειτουργίες του οργανισμού σου και εάν δεν τα χρειάζεσαι πραγματικά μάλλον όχι προς το καλύτερο. Αν το πικολινικό χρώμιο είχε την ίδια ικανότητα τα διακινούνταν ελεύθερα;

Η πεποίθησή μου είναι ότι η διατροφή αποτελεί έκφανση της ζωής μας και για αυτό θα πρέπει να είναι απλή και απολαυστική. Να μην έχει τον χαρακτήρα του καταναγκασμού. Τροποποιήσεις της μπορεί να είναι αναγκαίες όταν συντρέχουν λόγοι υγείας και πρέπει να γίνονται από ειδικούς. Είμαι Κλινικός Διαιτολόγος, μπορείς να με εμπιστευτείς.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet