Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Πώς να αντιμετωπίσετε την ανορεξία σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

30 Ιανουαρίου 2023

Η ανορεξία είναι συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την θρεπτική τους κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υποστηρίξουμε διατροφικά τον ογκολογικό ασθενή άμεσα.

Επιδείνωση της θρεπτικής του κατάστασης μπορεί να κάνει πιο συχνές τις τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες της αντικαρκινικής αγωγής ή να μειώσει την ανεκτή δόση σε επίπεδα κάτω της θεραπευτικής. Συνεπώς ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο και η εφαρμογή των κάτωθι απλών διατροφικών συμβουλών είναι καίριας σημασίας.

Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να αλλάξουν το μέγεθος των μερίδων στη διατροφή τους

Κατά κανόνα τα μικρά γεύματα γίνονται καλύτερα ανεκτά από τα μεγάλα γεύματα. Για τον λόγο αυτό  λοιπόν, οι ογκολογικοί ασθενείς καταναλώνουν ευκολότερα μικρότερα και συχνότερα γεύματα, όπως για παράδειγμα ανά 2-3 ώρες. Επίσης, οι μεγάλες μερίδες στο πιάτο αποθαρρύνουν τον ασθενή από την κατανάλωση. Εάν όμως αντίθετα, τα 5 μεγάλα γεύματα ή σνακ μοιραστούν σε 8, η συνολική ημερήσια πρόσληψη φαγητού θα αυξηθεί σημαντικά.

Επίσης, μια καλή τακτική είναι η κατανάλωση προγραμματισμένων γευμάτων. Δηλαδή, τα προγραμματισμένα και προκαθορισμένα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ώρες στην διάρκεια της ημέρας και να μην παραλείπονται. Παράλληλα όμως, εάν ο ασθενής με καρκίνο πεινάσει στο ενδιάμεσο, τότε θα πρέπει να καταναλώνει όποιο φαγητό θέλει και σε οποιαδήποτε ποσότητα.

Η διατροφή πρέπει να είναι εύκολη αλλά ποιοτική

Αρχικά, τα αγαπημένα τρόφιμα του ασθενούς με καρκίνο, θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα. Έτσι λοιπόν,  κάθε στιγμή που ο ασθενής θα νιώσει πείνα θα μπορεί να καταναλώσει αυτό που επιθυμεί και να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων.

Επίσης, διαθέσιμα θα πρέπει να είναι πάντα μεριδοποιημένα τρόφιμα, έτοιμα προς κατανάλωση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ξηροί καρποί, έτοιμες κρέμες κά. Παράλληλα, σε κάθε μαγείρεμα, οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι φροντιστές τους μπορούν να μαγειρεύουν επιπλέον μερίδες τις οποίες θα αποθηκεύουν σύμφωνα με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτό, οι ασθενείς δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται καθημερινά με κοπιώδεις δραστηριότητες όπως η μαγειρική.

Η διατροφή του ασθενούς με καρκίνο και ανορεξία θα πρέπει να έχει ποικιλία

Τρόφιμα όλων των ομάδων τροφίμων πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των γευμάτων. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να επιτευχθεί διατροφική επάρκεια και πληρότητα. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν αντενδείξεις στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και στο σημείο αυτό ο ρόλος του κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου είναι κομβικός.

Επίσης, η χρήση καρυκευμάτων και μπαχαρικών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση πρόσληψης τροφής στους ασθενείς με καρκίνο που εμφανίζουν μειωμένη όρεξη. Εξατομικευμένη συμβουλευτική θα πρέπει να αναζητήσουν από τον κλινικό διαιτολόγο που τους παρακολουθεί.

Ακόμη, μπορούμε να «υπερνικήσουμε» την ανορεξία των καρκινοπαθών ασθενών με την χορήγηση υγρών θερμίδων. Οι θερμίδες που προέρχονται από υγρά τρόφιμα όπως οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά, τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν εντυπωσιακά στην διατήρηση της θρέψης του ασθενούς.

Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να απολαμβάνουν πρώτα το περιβάλλον

Να καταναλώνουν δηλαδή τα γεύματα τους σε ήρεμο περιβάλλον μακριά από οσμές φαγητού, θόρυβο, τηλεόραση κτλ. Επίσης, η ατμόσφαιρα θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να μην προκαλεί άγχος. Μάλιστα, ένας μικρός περίπατος πριν το προγραμματισμένο γεύμα ίσως βοηθήσει στην βελτίωση της όρεξης.

Στο Doc Diet αναλαμβάνουμε την θρεπτική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο με δια ζώσης ή online συνεδρίες. Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet