Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και κίνδυνοι για την υγεία

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

28 Μαΐου 2022

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και οι κίνδυνοι από την κατανάλωση του απασχολούν ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα. Γενικά, θα λέγαμε ότι το συγκεκριμένο σιρόπι είναι μια γλυκαντική ύλη χαμηλού κόστους που η υπέρμετρη κατανάλωσή της μπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην υγεία.

Πως παρασκευάζεται το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Αρχικά, το σιρόπι αυτό προέρχεται από το άμυλο καλαμποκιού. Το άμυλο είναι ουσιαστικά είναι μια αλυσίδα μορίων γλυκόζης. Η διάσπασή του οδηγεί στο αμυλοσιρόπιο ή σιρόπι καλαμποκιού. Το σιρόπι καλαμποκιού απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από γλυκόζη.

Αυτό που διαχωρίζει το σιρόπι καλαμποκιού από τα σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrup, HFCS) είναι η επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή περιλαμβάνει την προσθήκη ενζύμων που μετατρέπουν την γλυκόζη σε ένα άλλο σάκχαρο, τη φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι το σάκχαρο που απαντάμε στα φρούτα.

Γενικά, ο FDA αναφέρει πως είναι ένα ασφαλές προϊόν. Ενώ όμως το HFCS είναι ένα προϊόν που περιέχει είδη φυσικών σακχάρων, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Ειδικά εάν η κατανάλωσή του αφορά σε μεγάλες ποσότητες και σε τακτική βάση. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και λιπώδης διήθηση του ήπατος

Ενώ η γλυκόζη μπορεί να μεταβολιστεί από όλα σχεδόν τα κύτταρα του σώματος, δεν συμβαίνει το ίδιο με την φρουκτόζη. Τη φρουκτόζη μεταβολίζουν αποκλειστικά τα κύτταρα του ήπατος. Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης λοιπόν, αυξάνει την de novo λιπογένεση. Αυξάνει δηλαδή την παραγωγή τριγλυκεριδίων και λιπαρών οξέων από το ήπαρ. Η περίσσεια αυτών, οδηγεί σε μερική εναπόθεσή τους στο ήπαρ. Τελικό αποτέλεσμα αυτής είναι η λιπώδης διήθηση του ήπατος. Η κατάσταση αυτή μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα ακόμη και σε ηπατίτιδα και εν τέλει σε κίρρωση.

Το HFCS οδηγεί σε εμφάνιση δυσλιπιδαιμίας και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο μηχανισμός είναι ίδιος με αυτόν που προαναφέραμε. Η αυξημένη παραγωγή λιπιδίων όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη, οδηγούν στην διαταραχή των επιπέδων τους στο αίμα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη κίνδυνο που απειλεί την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου.

Τα σάκχαρα του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη συμβάλουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας και Σακχαρώδους Διαβήτη

Αρχικά, όπως όλα τα σάκχαρα, έτσι και αυτό το σιρόπι, αποτελεί πηγή ενέργειας. Παρέχει δηλαδή στον οργανισμό θερμίδες. Εάν αυτές πλεονάζουν, τότε οδηγούν στην εναπόθεση λίπους και την σταδιακή αύξηση του βάρους. Μάλιστα, ένα μέρος του λίπους αυτού αφορά το σπλαχνικό λίπος. Αυτό το διαμέρισμα του λιπώδους ιστού, είναι υπεύθυνο για την αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Επίσης, ένας άλλος μηχανισμός πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη αφορά την λιπογένεση που προανέφερα. Η φρουκτόζη οδηγεί σε υπερπαραγωγή λιπαρών οξέων και αύξηση της ποσότητάς τους εντός των κυττάρων. Έτσι λοιπόν, οδηγεί σε μείωση της ευαισθησίας των υποδοχέων της ινσουλίνης.

Το HFCS προκαλεί εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας

Ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου να αξιοποιήσει την ενέργεια της φρουκτόζης πρέπει πρώτα να την φωσφορυλιώσει. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί την φωσφορική ομάδα του ATP. Αυτό που απομένει είναι το ADP, ο μεταβολισμός του οποίου στη συνέχεια απολήγει στην παραγωγή ουρικού οξέος.

Επίσης, η αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί το HFCS, οδηγεί σε εμφάνιση υπερινσουλιναιμίας. Σε αύξηση δηλαδή των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα. Όμως, η ινσουλίνη μειώνει την απέκκριση του ουρικού οξέος μέσω των ούρων. Ειδικότερα, διεγείρει την δράση των υποδοχέων GLUT9 που υπάρχουν στους νεφρούς και αυξάνει την επαναρρόφηση του ουρικού οξέος. Τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιπέδων ουρικού στο αίμα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet