Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Το καθημερινό ραντεβού με τη ζυγαριά, αγωνία ή εμμονή;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

3 Μαΐου 2021

Ακολουθεί περιγραφή γεγονότων τυπικού Ελληνικού σπιτιού: Το χθεσινό τραπέζι ήταν κατιτίς περισσότερο φορτωμένο από ότι συνήθως. Ευτυχώς όμως οι συνδαιτυμόνες είχαν/είχαμε όρεξη και δεν έμεινε φαγητό. «Ας ζυγιστώ λοιπόν να δω πόσο έφαγα και αν πάχυνα. Δύο κιλά, δεν το πιστεύω! Πως είναι δυνατόν; Κάθε προσπάθεια, κάθε στέρηση πήγε στράφι».

Πόσο στράφι είναι το στράφι;

Χμ, ναι τελικά δεν πήγε κάθε προσπάθεια χαμένη. Γιατί; Γιατί η διακύμανση του βάρους στις καθημερινές ζυγίσεις αντιπροσωπεύει την μεταβολή στα υγρά του σώματος. Είναι δηλαδή ενδεικτική του ισοζυγίου των υγρών, αν υπερτερεί η πρόσληψη ή η απώλειά τους και έμμεσα εξάγουμε συμπεράσματα για την κατάσταση ενυδάτωσης συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες. Για αυτό και οι μεταβολές που μπορεί να παρατηρηθούν στο βάρος είναι ταχείες και μπορεί να είναι μεγάλες. Άρα λοιπόν τζάμπα το άγχος, ή σχεδόν τζάμπα.

Σχεδόν τζάμπα γιατί; Γιατί όταν ο διαιτώμενος καταβάλει προσπάθεια για απώλεια βάρους, μειώνει τις θερμίδες που καταναλώνει καθημερινά κατά 300-500kcal κατά μέσο όρο. Διαβάστε όμως εδώ ένα παράδειγμα του πόσο εκτός προγράμματος μπορεί να μας βγάλει μία ημέρα υπερφαγίας.

Καθημερινό ζύγισμα: εμμονή ή ανυπομονησία;

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η χρησιμότητα της καθημερινής ζύγισης είναι μηδαμινή εάν αναφερόμαστε σε υγιή άτομα. Άρα ζυγιζόμαστε από αγωνία εάν η μέρα που ξημέρωσε είναι αυτή που θα έχουμε πιάσει το στόχο μας; Θαρρώ πως εάν τον κοντεύουμε θα το γνωρίζουμε ήδη από την πτωτική πορεία του σωματικού βάρους. Και αν τον πιάσουμε θα πρέπει να τον διατηρήσουμε. Άρα δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τον αναστατώνει μία τέτοια αγωνία.

Μήπως ζυγιζόμαστε λόγω εμμονής με το σωματικό βάρος; Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος είναι απλά ένας δείκτης. Μας δείχνει μία «τάση». Αν αυξάνεται καλό θα ήταν να θορυβηθούμε. Υπάρχει όμως στην επιστήμη ο όρος «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι» που σημαίνει πως ένας υπέρβαρος ή ένας παχύσαρκος μπορεί να είναι υγιής. Άρα και πάλι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τον αναστατώνει μία τέτοια εμμονή. Θα πρέπει όμως να μας κινητοποιήσει να αναλάβουμε δράση.

Τι προτείνεις να κάνουμε τελικά;

Ο τέλειος αλγόριθμος ζύγισης δεν υπάρχει. Μία καλή τακτική όμως που δίνει αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα για την πορεία του βάρους είναι η εβδομαδιαία ζύγιση. Διαλέγουμε μία ημέρα της εβδομάδας την οποία θα ζυγιζόμαστε κάθε εβδομάδα. Αυτήν την ημέρα, ζυγιζόμαστε το πρωί, πριν φάμε-νηστικοί και φορώντας τον ίδιο πάντα ρουχισμό. Η μεταβολή από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι μία καλή ένδειξη εάν πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε από το στόχο μας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet