Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι καλύτερο από το κανονικό;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

23 Σεπτεμβρίου 2022

Είναι το αλάτι Ιμαλαΐων καλύτερο από το κανονικό; Εν συντομία όχι, διότι πέραν του χρώματος δεν έχουν σημαντικές διαφορές. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος από την κατανάλωσή του εάν ελπίζεις σε κάτι τέτοιο.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το χαρακτηριστικό του χρώμα το κάνει να ξεχωρίζει και βάζει πολλούς στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Είναι προϊόν που παράγεται στο Πακιστάν και συγκεκριμένα στην περιοχή Παντζάμπ. Το Παντζάμπ είναι μία περιοχή στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Σε τι διαφέρει το αλάτι Ιμαλαΐων από το κανονικό αλάτι

Και τα δύο περιέχουν χλωριούχο νάτριο με μικρές διαφορές στη συγκέντρωσή. Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει λιγότερο νάτριο από το κανονικό, αλλά η διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα.

Αντίθετα, εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στην περιεκτικότητά τους σε άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου σε σχέση με το κοινό άλας. Δεδομένου όμως ότι η περιεκτικότητα είναι μικρή, δεν συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη αυτών των συστατικών.

Είναι το αλάτι Ιμαλαΐων καλύτερο από το κανονικό και έχει περισσότερα οφέλη;

Αν αντικαταστήσεις το κανονικό αλάτι με αλάτι Ιμαλαΐων ίσως αποκομμίσεις ένα μικρό όφελος από την μικρότερη κατανάλωση νατρίου, αν καταναλώνεις αλάτι σε μεγάλες ποσότητες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα πρέπει να περιορίσεις στη διατροφή σου όποιο αλάτι περιέχει νάτριο.

Αντίθετα, μία σημαντική αντένδειξη για την αντικατάσταση του κοινού άλατος με Ιμαλαΐων και είναι η νεφροπάθεια. Γενικά, νεφροπαθείς ασθενείς που ακολουθούν πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση άλατος Ιμαλαΐων αλλά και υποκατάστατων άλατος. Συγκεκριμένα, δίνουμε αυτή τη σύσταση προκειμένου να περιορίσουμε την κατανάλωση καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα το κοινό αλάτι. Δυστυχώς η διατροφή του νεφροπαθούς είναι γενικά άνοστη και μονότονη, αλλά απαραίτητη για την διατήρηση της ζωής.

Από την άλλη, το ελληνικό ιωδιούχο άλας είναι μια πολύ καλή επιλογή για καθημερινή χρήση από τον γενικό πληθυσμό. Σε αντίθεση με το αλάτι Ιμαλαΐων που είναι ορυκτό αλάτι, περιέχει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ιωδίου που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, είναι ένα τοπικό προϊόν της χώρας μας και αυτό είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να το προτιμήσουμε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet