Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ): Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

9 Φεβρουαρίου 2021

Διατροφή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), υπάρχει; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για αυτήν την πάθηση. Υπάρχουν όμως τεχνικές και επιλογές που μπορούν να σας ανακουφίσουν και να σας προστατεύσουν από τα χειρότερα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή γαστροοισοφαγική παλίνδρομη νόσος (ΓΟΠΝ) είναι μία παθολογική κατάσταση του πεπτικού συστήματος. Όπως δηλώνει και το όνομά της, αφορά την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου από το στόμαχο στον οισοφάγο.

Διατροφή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ): Συνοπτικά τα σημεία που πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

  1. Αποφύγετε όξινα τρόφιμα, υγρά και ροφήματα τύπου cola.
  2. Αποφύγετε υπερβολές σε μπαχαρικά και καρυκεύματα.
  3. Περιορίστε τις σούπες και τα τρόφιμα λεπτόρρευστης υφής.
  4. Τα γεύματά σας να μην είναι υπερβολικά ζεστά.
  5. Περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα.
  6. Καταναλώστε μικρά γεύματα.
  7. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
  8. Διατηρήστε υγιές βάρος.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της νόσου και στην επιβράδυνση εμφάνισης των επικίνδυνων συνεπειών της. Στον ρόλο αυτό εμπλέκεται η σύνθεση, η σύσταση και η ποσότητα των καταναλισκόμενων τροφίμων.

Σύνθεση του γεύματος

Ο ασθενής με ΓΟΠ θα πρέπει να κάνει διατροφικές επιλογές οι οποίες θα μειώσουν ή έστω δεν θα αυξήσουν περαιτέρω την οξύτητα του γαστρικού περιεχομένου. Αυτό σημαίνει τον περιορισμό κατανάλωσης όξινων υγρών όπως ο χυμός εσπεριδοειδών, ροφημάτων τύπου cola και υπερβολικής ποσότητας ξυδιού ή λεμονιού στις σαλάτες και στα φαγητά.

Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση μπαχαρικών και καρυκευμάτων που ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου. Τα μπαχαρικά αυτά είναι συνήθως πικάντικα όπως πιπέρι, μπούκοβο, τσίλι κ.ά. και χρησιμοποιούνται ευρέως στην ασιατική κουζίνα.

Σύσταση του γεύματος

Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: όσο πιο λεπτόρρευστο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο εύκολα παλινδρομεί. Πως μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Οι σούπες είναι από τα πιο λεπτόρρευστα φαγητά που απαρτίζουν τη δίαιτά μας και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όχι συχνά και όχι σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης καλό θα ήταν να καταναλώνονται παράλληλα μαζί με κάποιο ξηρό τρόφιμο όπως ψωμί ή παξιμάδι ώστε στο στόμαχο να σχηματιστεί εν τέλει πιο παχύρευστος γαστρικός χυμός.

Προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί στην θερμοκρασία των καταναλισκόμενων τροφίμων. Ιδανικά, το γεύμα θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου καθώς πολύ κρύα ή πολύ ζεστά τρόφιμα ερεθίζουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου. Η θερμοκρασία των τροφών άλλωστε, είναι ένας από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Άλλο ένα σημείο που αξίζει προσοχή είναι η περιεκτικότητα των γευμάτων σε λίπος. Τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την επίδραση του λίπους στον τόνο του ΚΟΣ είναι αντιφατικά. Ωστόσο, η συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου απαιτεί τον περιορισμό κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή λιποπεριεκτικότητα.

Ποσότητα του γεύματος

Οι ασθενείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος των γευμάτων διότι, μεγάλες ποσότητες φαγητού διατείνουν το στόμαχο. Αυτό προκαλεί αύξηση της ενδογαστρικής πίεσης, γεγονός που ευνοεί την παλινδρόμηση. Θα πρέπει λοιπόν να τροποποιήσει το γευματικό του πρότυπο και να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα.  Καλό θα ήταν επίσης το τελευταίο γεύμα της ημέρας να καταναλώνεται 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Στάση σώματος

Μετά το φαγητό, ο ασθενής θα πρέπει να μείνει σε επικλινή θέση για μισή με μία ώρα. Έτσι, η πέψη θα έχει προχωρήσει και ο όγκος της τροφής που βρίσκεται στο στόμαχο θα έχει μειωθεί. Παράλληλα θα έχει μειωθεί και ο κίνδυνος παλινδρόμησης.

Παχυσαρκία και σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας της νόσου. Η εναπόθεση σπλαχνικού λίπους αυξάνει την εξωτερική πίεση που ασκείται στο στόμαχο. Η πίεση αυτή επιτείνει περαιτέρω την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου. Συστήνεται λοιπόν η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-10%. Οι διατροφικές αλλαγές θα πρέπει να είναι σταδιακές ώστε να είναι διατηρήσιμες. Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα το πετύχετε μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ.

Η διατροφή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με δύο προτάσεις

Όλα τα ανωτέρω λοιπόν θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε ως εξής: Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, τρώτε μικρά γεύματα, χωρίς υπερβολές στα καρυκεύματα, χαμηλού λίπους και όχι υπερβολικά ζεστά. Μετά το φαγητό, αποφύγετε τα ροφήματα τύπου cola, και μείνετε σε καθιστή θέση για μία ώρα απολαμβάνοντας την παρέα σας. Μασήστε επίσης μια τσίχλα, ο παραγόμενος σίελος θα κρατήσει τον οισοφάγο «καθαρό» από τα γαστρικά υγρά.

Λέγομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι διατροφολόγος στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα, είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας: Παπακυριαζή 6, τηλ: 6948284869.
Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, πάσχεις από κάποια πάθηση και αναζητάς διατροφική υποστήριξη, ή απλά θέλεις να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, μπορώ να σε βοηθήσω! Κλείσε ραντεβού και έλα να συζητήσουμε για τη διατροφή σου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet