Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

22 Φεβρουαρίου 2021

Η διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα έχει κάποιες αρχές οι  οποίες πρέπει να τηρούνται. Έτσι εξασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν παίζει όμως πρωταρχικό ρόλο σε όλους τους μηχανισμούς ανοσοαπόκκρισης. Ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι ισχύει ακριβώς; Συνέχισε να διαβάζεις.

Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα, σχέση ζωής

Ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός στην ανάπτυξη, την ωρίμανση και την λειτουργική επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Ήδη από  τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους η ανάπτυξη των οργάνων  που απαρτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Εάν αυτή η παροχή δεν καλύπτει τις ανάγκες, είναι πολύ πιθανό η ανάπτυξή τους να είναι υποβέλτιστη. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τη δομή και την λειτουργία τους κατά την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Το ανοσοποιητικό και η δίαιτα στην ενήλικη ζωή

Η λειτουργία των ανοσοκυττάρων και κατ’ επέκταση των οργάνων του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την διατροφική επάρκεια. Η επάρκεια αυτή περιλαμβάνει τα μακροθρεπτικά συστατικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά.

Μακροθρεπτικά συστατικά και ανοσοποιητικό

Τα μακροθρεπτικά συστατικά που καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ενέργεια, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία. Για την δημιουργία ενός κυττάρου δηλαδή, μέσα από την κυτταρική διαίρεση, απαιτείται ενέργεια. Επίσης, ένα κύτταρο απαρτίζεται από ορισμένα δομικά συστατικά αλλά και ένζυμα. Τα ένζυμα αυτά και πολλά από τα δομικά συστατικά είναι πρωτεϊνικής φύσεως. Άρα η ανεπαρκής πρωτεϊνική πρόσληψη, δυσχεραίνει την παραγωγή ανοσοκυττάρων και άλλων συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος όπως π.χ. οι ανοσοσφαιρίνες.

Και τα λιπαρά οξέα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με δύο κυρίως τρόπους. Ο ένας αφορά τον ρόλο τους στην δομή, συνεπώς και στη λειτουργία, της κυτταρικής μεμβράνης. Ο άλλος αφορά τα παράγωγα που προκύπτουν από αυτά μετά την «επεξεργασία» τους από τον οργανισμό. Τα trans λιπαρά οξέα εμφανίζουν ιδιαίτερα βλαπτική δράση λόγω της ακαμψίας που προσδίδουν στην κυτταρική μεμβράνη και λόγω της παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου την οποία και προάγουν. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να εμφανίζουν μικτή δράση, ανάλογα με τον τύπο τους. Σε γενικές γραμμές, τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα οδηγούν στην παραγωγή μορίων που επιτείνουν την φλεγμονή (προφλεγμονώδης δράση). Αντίθετα τα ω-3 οδηγούν στην παραγωγή μορίων που καταστέλλουν την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδης δράση). Η  αναλογία τους στη δίαιτα φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο από την απόλυτη προσλαμβανόμενη ποσότητα.

Μικροθρεπτικά συστατικά για καλύτερο ανοσοποιητικό;

Στα μικροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Αυτά τα τρία, ανάλογα με την προσλαμβανόμενη ποσότητα, είναι σε θέση να ασκούν σημαντική επίδραση στο επίπεδο ενεργότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επίδρασή τους όμως φαίνεται να μεταβάλλεται ανά περίπτωση και να εξαρτάται από πολλούς παράγοντας που ευελπιστώ να αναλύσω με λεπτομέρεια σε επόμενο άρθρο. Οφείλω όμως ένα παράδειγμα για να εξηγήσω τι εννοώ. Οι βιταμίνες A, D, E και Κ είναι λιποδιαλυτές και για να δράσουν ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να τις λαμβάνουμε σε μία συγκεκριμένη ποσότητα καθημερινά. Σε περίπτωση δυσαπορρόφησης λίπους όμως θα πρέπει είτε να αυξήσουμε την προσλαμβανόμενη ποσότητα, είτε να τις λάβουμε ενδοφλέβια είτε να τις λάβουμε από ειδικό σκεύασμα που τις περιέχει σε υδατοδιαλυτή μορφή.

Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, σχέση ισορροπίας

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ένας εκ των οποίων και η διατροφή, είναι δυνατόν να επιδράσουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τονίστηκε επίσης ότι η διατροφή με βάση τη σύστασή της σε μικρο- και μακρο-θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, μπορεί να ενισχύσει ή να καταστείλει ως ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σημαντικότερο μήνυμα που προσπαθεί να περάσει αυτό το άρθρο είναι ότι για να λάβουμε το μέγιστο δυνατό όφελος που μπορεί να προσφέρει η διατροφή στο ανοσοποιητικό μας σύστημα θα πρέπει αυτή να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει δηλαδή να χαρακτηρίζεται από μέτρο, ποικιλία και όχι από υπερβολές.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet