Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για ουρική αρθρίτιδα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

11 Αυγούστου 2021

Η διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη και τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Στην εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως το επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα, η ηλικία, το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, η διατροφή, η επάρκεια νεφρικής λειτουργίας, η χρήση διουρητικών, η κατανάλωση αλκοόλ και οι συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου. Οι συνιστώσες αυτές είναι η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Η διατροφή στην ουρική αρθρίτιδα βοηθά στην πρόληψη

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, και θαλασσινά φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε πουρίνες (αδενίνη, γουανίνη) που εν τέλει μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει επίσης από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Μάλιστα από όλα τα είδη αλκοόλ, η μπύρα φαίνεται πως είναι αυτό που εμφανίζει τον υψηλότερο κίνδυνο για την εκδήλωση της νόσου. Επίσης, η σχέση αλκοόλ και νόσου είναι δοσοεξαρτώμενη. Δηλαδή, όσο περισσότερο αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Αναφορικά με το σιρόπι καλαμποκιού και τα γλυκαντικά φρουκτόζης, χρησιμοποιούνται συνήθως σε χυμούς, ανθρακούχα ροφήματα και ορισμένα γλυκίσματα.

Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ, λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου.

Διατροφή κατά την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας

Στόχος της είναι η μείωση των επιπέδων του κυκλοφορούντος ουρικού οξέος. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση της πρόσληψής του μέσω της διατροφής.

Ουρική αρθρίτιδα: Τι χρειάζεται να προσέξουμε στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα

Αποφεύγουμε την κατανάλωση των σπλάχνων του ζώου. Αυτό σημαίνει πως δεν τρώμε συκώτι, νεφρά γλυκάδια και άλλα σπλάχνα που δυστυχώς απαρτίζουν παραδοσιακές πεντανόστιμες Ελληνικές συνταγές (μαγειριτσα, κοκορέτσι και πάει λέγοντας).

Περιορίζουμε την κατανάλωση μοσχαρίσιου αρνίσιου, κατσικίσιου και χοιρινού κρέατος. Επίσης, περιορίζουμε την κατανάλωση θαλασσινών με αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες όπως είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί και οι αντζούγιες.

Προτιμούμε τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φροντίζουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο μερίδες ημερησίως.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε στα έτοιμα ροφήματα και τρόφιμα

Αποφεύγουμε γλυκά και ροφήματα που περιέχουν ως γλυκαντική ουσία το σιρόπι καλαμποκιού. Για να το καταφέρουμε αυτό, διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων στις οποίες περιγράφεται η σύστασή τους.

Περιορίζουμε την κατανάλωση έτοιμων σαλτσών, ζωμών κρέατος, υποκατάστατων κρέατος, ζάχαρης και αλατιού.

Προτιμούμε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Λίγη προσοχή χρειάζεται αναφορικά με το σπανάκι, το κουνουπίδι και τα σπαράγγια. Οι ποσότητες αυτών των λαχανικών δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες ή να καταναλώνονται πολύ συχνά σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε αναφορικά με το αλκοόλ στην διατροφή για ουρική αρθρίτιδα

Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση. Το μέγιστο επιτρεπόμενο για τους άνδρες είναι 2 μερίδες/ημέρα, ενώ για τις γυναίκες η 1 μερίδα/ημέρα. Περισσότερες πληροφορίες για τις μερίδες θα βρείτε εδώ. Σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων όμως (αρθραλγίες), η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται πλήρως.

Περιορίζουμε την κατανάλωση μπύρας, κρασιού και ειδικότερα προϊόντα οίνου που περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά.

Εξατομικευμένη διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα απόλυτα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, γιατί αποτελούν γενικές οδηγίες οι οποίες χρήζουν εξειδίκευσης για κάθε περιστατικό. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διατροφικά όλες οι συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου που τυχόν συνυπάρχουν. Για αυτά, ο μόνος αρμόδιος και ικανός είναι ένα έμπειρος διαιτολόγος.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet