Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά-Φυσικά προβιοτικά

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

14 Ιουλίου 2021

Τροφές πλούσιες σε φυσικά προβιοτικά, φυσικά και υπάρχουν! Δεν είναι πάντα το συμπλήρωμα η λύση. Έχετε ακούσει ότι μαζί με τη λήψη μιας ισχυρής αντιβίωσης συστήνεται η κατανάλωση γιαουρτιού, παραδοσιακού, με «πέτσα»; Αυτό ακριβώς εννοώ!

Tροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Καταρχάς μια σημαντική διαφορά…Προβιοτικά vs Πρεβιοτικά

Η διαφορά τους δεν είναι απλά ένα γράμμα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και τα συναντούμε σε ορισμένα τρόφιμα και ως γνωστόν σε πολλά παραφαρμακευτικά σκευάσματα. Τα πρεβιοτικά από την άλλη, είναι συστατικά των τροφίμων που διελαύνουν τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να υποστούν πέψη. Ασκούν δε ευεργετική δράση στην ανάπτυξη ενός ή περισσότερων μικροοργανισμών και συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας.

Προβιοτικά και εντερική μικροχλωρίδα

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται αρκετός λόγος για την εντερική μικροχλωρίδα και τη σχέση της με την ανθρώπινη υγεία. Ολοένα και αυξάνονται οι επιστημονικές μελέτες οι οποίες στα συμπεράσματά τους συσχετίζουν την ομοιοστασία της με την διατήρηση της υγείας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι καταχρηστικά και λανθασμένα συγχέονται από ορισμένους οι όροι μικροβίωμα και μικροχλωρίδα. Σε επόμενο άρθρο θα ρίξουμε φως σε αυτό το «μυστήριο».

Η χρησιμότητα των προβιοτικών έγκειται στην διατήρηση της ομοιοστασίας ή την επαναφορά της σύστασης της μικροχλωρίδας σε αναλογία συμβατή με την υγεία. Πως γκένεν ατό (αθάνατη ατάκα, οι πολύ παλαιότεροι ίσως να μην την γνωρίζουν); Με λίγα λόγια: τα τρόφιμα/σκευάσματα/συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά, περιέχουν στην ουσία μικροοργανισμούς και η κατανάλωσή τους, βοηθά στον εποικισμό της γαστρεντερικής οδού από αυτούς. Όταν λοιπόν οι μικροοργανισμοί αυτοί φτάσουν στον «προορισμό τους» ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά με τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς. Καταναλώνουμε δηλαδή μικροοργανισμούς με ωφέλιμη δράση για να «εκτοπίσουν» αυτούς με την ανεπιθύμητη δράση.

Επίσης, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, παράγουν προϊόντα του μεταβολισμού που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό μικροπεριβάλλον για αυτούς. Το ίδιο περιβάλλον έχει χαρακτηριστικά (όπως πχ το pH) που δεν ευνοεί την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Αυτά είναι αρκετά για να πάρουμε μια γενική ιδέα του πως λειτουργούν τα προβιοτικά. Και πάμε τώρα να μιλήσουμε για το που μπορούμε να τα βρούμε στο τραπέζι μας.

Τροφές πλούσιες σε φυσικά προβιοτικά

Γιαούρτι/η

Όχι όλα τα γιαούρτια όμως! Η γιαούρτη παρασκευάζεται μέσω ζύμωσης του γάλακτος με την προσθήκη κυρίως δύο βακτηρίων. Η τεχνολογία παρασκευής όμως των διάφορων προϊόντων γιαούρτης διαφέρει. Για παράδειγμα θερμική επεξεργασία στη γραμμή παραγωγής μπορεί να θανατώσει αυτούς τους μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό, όταν αναζητούμε γιαούρτη με προβιοτικά, θα πρέπει να προτιμάμε προϊόντα που στην ετικέτα τους φέρουν τη φράση «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης». Οι μικροοργανισμοί στη γιαούρτη είναι κυρίως οι Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus.

Σοκολάτα

Ναι είναι και η σοκολάτα προϊόν ζύμωσης! Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται μάλιστα, χαρίζουν στη σοκολάτα τα αρώματα και λίγη από την γεύση που έχει το τελικό προϊόν. Πριν σπεύσετε στο σούπερ μάρκετ όμως να γεμίσετε το καλάθι σκεφτείτε ψύχραιμα. Λάβετε υπόψη σας τις θερμίδες, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχουν και ότι η περιεκτικότητά της σε κακάο πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 70%.

Πράσινος αρακάς

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες, ο αρακάς περιέχει τον μικροοργανισμό Leuconostoc Mesenteroides. Μάλιστα, φαίνεται πως ο μικροοργανισμός αυτό ασκεί ανοσορρυθμιστική δράση στον οργανισμό. Λάβετε υπόψη σας όμως, ότι η θερμική επεξεργασία του (μαγείρεμα) μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του μικροοργανισμού αυτού. Άρα ωμός; Μασιέται; Χμ.. ο καθένας ας δώσει την απάντησή του.

Κρασί και μπύρα

Προϊόντα ζύμωσης και αυτά. Χρειάζεται όμως για μια ακόμα φορά να λάβουμε πάλι υπόψη μας τις θερμίδες και την επίδραση που έχουν στον οργανισμό πριν τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας. Περιέχουν κυρίως οξυγαλακατικά βακτήρια και ζύμες του γένους Saccharomyces.

Κεφίρ

Ίσως να είναι ο βασιλιάς των τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά. Τα βακτήρια που ανευρίσκονται στο κεφίρ είναι τα Lactobacillus kefiri, Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus plantarum, L. Kefiranofaciens, Acetobacter aceti και A. Rasens. Από ζύμες και μύκητες περιέχει τους Saccharomyces cerevisiae, S. Unisporus, Candida kefyr, Kluyveromyces marxianus ssp. marxianus και Geotrichum candidum. Μάλιστα, παρότι γαλακτοκομικό προϊόν, οι μικροοργανισμοί που περιέχει ζυμώνουν την λακτόζη και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται καλά ανεκτό από ασθενείς που υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το Αριάνι-ξινόγαλο.

Τυριά ωρίμανσης

Και ιδίως τα «μαλακά». Η τεχνολογία παρασκευής τους περιλαμβάνει την προσθήκη μικροοργανισμών οξυγαλακτικής καλλιέργειας στα αρχικά στάδια. Μοτσαρέλα, cottage, κατίκι, μανούρι και cheddar αποτελούν παραδείγματα αυτής της κατηγορίας.

Tροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Πες τα μας με λίγα λόγια!

Η λίστα με τα τρόφιμα είναι μακρά και πολλοί ήδη να έχετε σταματήσει να διαβάζετε. Γι’ αυτό λοιπόν στο ψητό περιληπτικά:

-Θέλετε τρόφιμα που περιέχουν φυσικά προβιοτικά;

Είναι αυτά που έχουν υποστεί μικροβιακή ζύμωση αλλά δεν έχουν κατεργαστεί θερμικά σε κανένα στάδιο της παρασκευής τους μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σας!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet