Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

31 Ιανουαρίου 2022

Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω της επίδρασης στην ελαστικότητα των αρτηριών και την προδιάθεση σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2!

Η πανδημία ξανά στο προσκήνιο!

Η πανδημία επέδρασε αρνητικά στο ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 19% σε 22%.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, υποδεικνύει ότι αυτή η αύξηση πιθανόν να έχει δραματικές συνέπειες για το καρδιαγγειακό τους σύστημα κατά την ενήλικη ζωή.

Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 600 παιδιά και έφηβοι, στους οποίους μετρήθηκε η ποσότητα του σπλαχνικού λίπους. Σπλαχνικό λίπος ονομάζεται ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται πέριξ των σπλαχνικών οργάνων, εντός της κοιλιακής κοιλότητας. Σε αρκετές των περιπτώσεων μάλιστα, διηθεί τα όργανα αυτά. Από την άλλη, η ανελαστικότητα των αρτηριών, αναγκάζει την καρδιά ως αντλία να δουλεύει περισσότερο ώστε να καταφέρει να στείλει το αίμα παντού στο σώμα.

Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, είχαν μεγαλύτερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους και οι αρτηρίες τους είχαν μικρότερη ελαστικότητα από αυτά με τα κανονικό σωματική βάρος. Αυτό πιθανόν να υποδεικνύει ότι το σπλαχνικό λίπος, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα και στα παιδιά!

«Όσο πιο σκληρές είναι οι αρτηρίες, τόσο αυξάνει η ταχύτητα ροής του αίματος διαμέσου των αγγείων αυτών και αυτό μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το καρδιαγγειακό μας σύστημα» λέει ο Joseph Kindler, ένας εκ των συγγραφέων την μελέτης. Και συνεχίζει: «Όσο αυτά τα προβλήματα χρονίζουν, τόσο καταλήγουν να παίρνουν την μορφή του ντόμινο. Η υπερφόρτωση και κατάρρευση του ενός, επιφέρει την κατάρρευση και του επόμενου συστήματος. Αυτός είναι ένας τρόπος που οδηγεί στην εμφάνιση χρόνιων και πολυσυστηματικών παθήσεων».

Οι μελέτες του καρδιαγγειακού συστήματος στις νεαρές ηλικίες είναι σπάνιες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι επιβαρυντικές αλλαγές σε αυτή την ηλικία, ευθύνονται για καρδιολογικά συμβάματα (επεισόδια) στην ενήλικη ζωή.

Τι μέτρησαν οι ερευνητές

Για την μέτρηση του σπλαχνικού λίπους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο της απορροφησιομετρίας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA).

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μία από τις πιο ακριβείς μεθόδους μέτρησης της σύστασης του σώματος. Μάλιστα, αποτελεί μέθοδο αναφοράς σχετικά με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι ασφαλής καθώς εκπέμπεται πολύ μικρό ποσό ακτινοβολίας και αρκετά οικονομικότερη και ταχύτερη από άλλες μεθόδους.

Επίσης αξιολόγησαν εμμέσως την ελαστικότητα των αρτηριών, μετρώντας τον χρόνο που χρειάζεται το αίμα για να φτάσει από την κορμό στα κάτω άκρα. Η μειωμένη ελαστικότητα των αρτηριών, η οποία προδιαθέτει τα παιδιά σε καρδιαγγειακή νόσο, φαίνεται να είναι πιο αυξημένη σε παιδιά με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Ένα ακόμη ανησυχητικό εύρημα, είναι ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παλαιότερα, ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη, διαγιγνώσκονταν σχεδόν αποκλειστικά στους ενήλικες! Ως γνωστόν, το αυξημένο σωματικό βάρος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Από την παρούσα μελέτη, τα 145 παιδιά διαγνώστηκαν τελικά με διαβήτη τύπου 2!

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολυσυστηματική νόσος, η οποία έχει ως όργανα στόχους τους νεφρούς, τον εγκέφαλο, τα οστά, το ήπαρ κά. Όταν μάλιστα, εμφανίζεται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, ο πρόγνωση εξέλιξής της είναι χειρότερη από όταν εκδηλώνεται κατά την ενήλικη ζωή. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την εξεύρεση μέτρων πρόληψης της νόσου και η διατήρηση χαμηλού βάρους ειδικά κατά την περίοδο ανάπτυξης είναι ένα από αυτά!

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet