Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Λίθοι οξαλικού ασβεστίου και διατροφή

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

21 Σεπτεμβρίου 2022

Λίθοι οξαλικού ασβεστίου και διατροφή: Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τις τροποποιήσεις που πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας, προκειμένου να προλάβουμε την υποτροπή της λιθίασης.

Τι είναι οι λίθοι οξαλικού ασβεστίου

Είναι ένα σύμπλοκο ή αλλιώς συσσωμάτωμα οξαλικών οξέων και ασβεστίου. Όπως και σε κάθε περίπτωση λιθίασης, προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός του πυρήνα του λίθου. Την διεργασία αυτή ονομάζουμε πυρηνοποίηση. Στο σημείο αυτό στοχεύει και η διατροφική πρόληψη.

Λίθοι οξαλικού ασβεστίου και διατροφή: Υγρά

Οι ασθενείς με λίθους οξαλικού ασβεστίου θα πρέπει να καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες υγρών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνουν την ποσότητα των παραγόμενων ούρων και συνεπώς την απέκκριση των οξαλικών οξέων. Μειώνουν δηλαδή εμμέσως την συγκέντρωση των οξαλικών στα ούρα.

Η ποσότητα των απαιτούμενων υγρών, είναι ανάλογη του σωματικού βάρους, της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, της φυσικής δραστηριότητας κά. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να εξατομικεύουμε τις συμβουλές μας για κάθε ασθενή.

Αναφορικά με τους χυμούς, οι ασθενείς πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τους διότι αυξημένη κατανάλωση χυμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Επίσης, η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης και σουκρόζης (ζάχαρη) αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου με τα ούρα. Συνεπώς, αυξάνει και την πιθανότητα σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου. Ακόμη, συμβουλεύουμε τους ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση χυμού Cranberry καθώς αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού συμπλόκου οξαλικού ασβεστίου.

Λίθοι οξαλικού ασβεστίου και διατροφή: Τρόφιμα

Το διαιτολόγιο των ασθενών θα πρέπει να τους παρέχει επαρκείς ως και αυξημένες ποσότητες ασβεστίου. Για το λόγο αυτό, συμπεριλαμβάνουμε αρκετά γαλακτοκομικά όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Επίσης, αποφεύγουμε να συμπεριλάβουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα φασόλια, οι μελιτζάνες, οι μπάμιες κά. Θα ακολουθήσει επόμενο άρθρο που τα παρουσιάζει πιο αναλυτικά. Η συγκεκριμένη τακτική βέβαια, έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε όσους υπερκαταναλώνουν τακτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα.

Μία ακόμη απαραίτητη τροποποίηση με σκοπό την διατροφική πρόληψη των λίθων οξαλικού ασβεστίου είναι η μείωση του καταναλισκόμενου νατρίου. Το νάτριο στην κουζίνα μας υπάρχει κυρίως στην μορφή του επιτραπέζιου άλατος, το οποίο και πρέπει να περιορίσουμε. Το βρίσκουμε όμως και στις κρυφές πηγές νατρίου  όπως είναι οι ελιές, οι έτοιμες σάλτσες κτλ.

Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να περιορίσουν στα χαμηλότερα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης την προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη. Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να τηρηθούν οι συνιστώμενες αναλογίες, η συμβολή του διαιτολόγου είναι απαραίτητη τουλάχιστον στην αρχή.

Τέλος, είναι σημαντικό η διατροφή του ασθενούς να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ψαριών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων εικοσεπεντανοϊκού και δοκοσαεξανοϊκού οξέος. Ιδίως το εικοσιπεντανοϊκό οξύ, εμφανίζει προστατευτική δράση λόγω της αλλαγής που προκαλεί στην οδό μεταβολισμού των προσταγλανδινών.

Αποφύγετε τις υπερβολές

Η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ιδιαίτερα συμπληρωμάτων βιταμίνης C, μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή και επανασχηματισμό των λίθων.

Όπως σε κάθε πάθηση έτσι και στην ουρολιθίαση με λίθους οξαλικού ασβεστίου, η κλινική διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρωτογενή και την δευτερογενή πρόληψη. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας πριν προβείτε σε όποια τροποποίηση στη διατροφή σας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet