Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Οι ελιές στη διατροφή μας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

17 Μαρτίου 2022

Οι ελιές στη διατροφή μας: είναι ένα βασικό τρόφιμο της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Στη Μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιούνται με διάφορες μορφές και αποτελούν την βασική λιπαρή ύλη.

Τις συναντούμε σε διάφορες μορφές και χρώματα. Μπορεί να είναι μικρές, μεγάλες, θρούμπες, πράσινες, μαύρες αλλά όλες οι μορφές αποτελούν εξαιρετικό ορεκτικό ή συνοδευτικό στο τραπέζι.

Οι ελιές στη διατροφή μας και η διατροφική τους αξία

Αναφορικά με τις πρωτεΐνες, η περιεκτικότητα τους σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Συνεπώς η χρήση τους ως πηγή πρωτεϊνών δεν ενδείκνυται.

Παρουσιάζουν όμως σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες! Η κατανάλωσή τους λοιπόν προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου (συχνότητα και υφή κενώσεων) και την εντερική υγεία (περισσότερα για τα οφέλη των φυτικών ινών διάβασε εδώ).

Εξίσου σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Οι βιταμίνες που περιέχουν οι ελιές είναι κατά κύριο λόγο λιποδιαλυτές. Οι ελιές περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και καροτενοειδών. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργεία των οφθαλμών και στην αίσθηση της όρασης. Επίσης, εμπλέκονται στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και εξασφαλίζουν καλή ανοσοαπόκριση. Η δράση της βιταμίνης Α είναι σημαντική όμως και για την ανάπτυξη και την δερματιική υγεία, οφέλη που δεν πρέπει να λησμονούμε.

Επίσης, εάν συμπεριλάβουμε τις ελιές στην διατροφή μας, θα αυξήσουμε σημαντικά την πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β. Οι κυριότερες βιταμίνες αυτής της ομάδας που περιέχονται στις ελιές είναι η Β1, η Β6 και η Β12. Είναι βιταμίνες που συνεισφέρουν σημαντικά στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την αιμοποίηση.

Οι ελιές είναι επίσης τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες τοροφερολών και τοκοτριενολών που ενισχύουν την λειτουργία των αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Υψηλή συγκέντρωση στον καρπό της ελιάς όμως εμφανίζουν και οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες με επίσης πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Έτσι αδρανοποιούνται αποτελεσματικότερα οι ελεύθερες ρίζες και διατηρείται η κυτταρική υγεία.

Οι ελιές στη διατροφή μας παρέχουν υψηλής ποιότητας και ωφέλιμα λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έλαιο της ελιάς είναι μονοακόρεστα (MUFA). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Μάλιστα, το όφελος αυτό μεγιστοποιείται όταν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αντικαταστήσουν μέρος των κορεσμένων που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Το κυριότερο λιπαρό οξύ που περιέχεται στον καρπό της ελιάς είναι το ελαϊκό. Άλλα λιπαρά οξέα που συναντούμε στην ελιά είναι το παλμιτικό, το στεατικό, το λινολενικό και άλλα.

Με ποιο τρόφιμο αντικαθιστούν πολλοί τις ελιές στην διατροφή τους;

Αίνιγμα για δυνατούς λύτες. Το τρόφιμο αυτό είναι το αβοκάντο. Πολλοί το μπερδεύουν και το ονομάζουν ή το χρησιμοποιούν ως φρούτο. Όμως δεν είναι. Είναι καρπός με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Το καλό είναι ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο αβοκάντο είναι μονοακόρεστα, όπως ακριβώς και της ελιάς.

Ελιά: παραδοσιακό τρόφιμο της Ελληνικής διατροφής

Χωρίς την ελιά ή το ελαιόλαδο δεν γίνεται. Έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και βασικό συστατικό παραδοσιακών συνταγών. Για παράδειγμα, πολλοί προσπαθούν να υποκαταστήσουν το ελαιόλαδο με άλλα έλαια όπως πχ το λάδι καρύδας, αλλά η γεύση παρεκκλίνει από την συνηθισμένη. Είτε στο φαγητό, είτε ως συνοδευτικό, είτε ως ορεκτικό, η ελιά είναι ένα Ελληνικό προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας που θα δίνει νοστιμιά σε κάθε μας πιάτο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet