Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Pregorexia στην εγκυμοσύνη: τι είναι;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

28 Απριλίου 2022

Pregorexia της γυναίκας που βρίσκεται στην εγκυμοσύνη είναι ένας όρος που περιγράφει την προσπάθειά της να μην πάρει βάρος.

Pregorexia= Pregnancy + Anorexia

Η χρήση του όρου pregorexia άρχισε από το 2008.  Ουσιαστικά, περιγράφει την προσπάθεια της κυοφορούσας μητέρας να αποφύγει την αύξηση του βάρους της. Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει να πετύχει κάτι τέτοιο, είναι αφενός μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων. Αφετέρου δε, αυξάνοντας υπερβολικά την σωματική της δραστηριότητα. Όρος που περιγράφει την ίδια προσπάθεια είναι και ο mommyrexia. Παρόλα αυτά, στην επιστημονική βιβλιογραφία συναντούμε συχνότερα τον πρώτο.

Ο όρος pregorexia ουσιαστικά περιγράφει μια ψυχοσωματική κατάσταση της μητέρας. Αντίστοιχα, ο όρος που περιγράφει την ίδια κατάσταση (φόβος αύξησης του βάρους) σε μη κυοφορούσα γυναίκα (και γενικά σε άτομα και των δύο φύλων) είναι η ψυχογενής ανορεξία. Ωστόσο, η ψυχογενής ανορεξία αφορά σε διατροφική διαταραχή και υπάρχουν σαφή κριτήρια για τον ορισμό της. Αντίθετα, δεν υπάρχουν παρόμοια κριτήρια (DSM-V) για την pregorexia. Συνεπώς, δεν είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή (ακόμα).

Πως αναγνωρίζουμε την pregorexia

Συνήθως η εγκυμονούσα μητέρα, παρουσιάζει μη ειδικά συμπτώματα όπως είναι η κούραση και η κατάπτωση. Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζουν και οι μέλλουσες μητέρες, όπως πχ ο έμετος, στην μητέρα με pregorexia εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα και ένταση. Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι πολλές φορές πιθανόν να έχουν αυτοπροκαλούμενο χαρακτήρα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν αλλά να διαφεύγουν της προσοχής του μη ειδικού είναι διαταραχές του ψυχισμού, ευερεθιστότητα κ.ά.

Η pregorexia μπορεί να εκδηλωθεί με διαταραχή της συμπεριφοράς

Η μέλλουσα μητέρα εκδηλώνει επισταμένη ενασχόληση με το βάρος της, κάτι που εντοπίζουμε σε συμπεριφορές όπως η συχνή ζύγιση και η λεπτομερής μέτρηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Επίσης, εκλαμβάνει αρνητικά την κατά τα άλλα αναμενόμενη αύξηση του βάρους της. Ακόμη, έχει αρνητική εικόνα για το σώμα της και λανθασμένες αντιλήψεις για τις αλλαγές που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη. Τέλος, μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη και αυξημένο άγχος.

Η ορθή διαχείριση

Η συνιστώμενη αύξηση του βάρους της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ουσιαστικής σημασία για την μετέπειτα υγεία της ίδιας αλλά και του κυήματος. Συνεπώς, ακρογωνιαίος λίθος στη διαχείριση της pregorexia είναι αρχικά η συμβουλευτική. Μέσω αυτής, επιδιώκουμε η μέλλουσα μητέρα να αναθεωρήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις τις περί αύξησης βάρους και εικόνας του σώματος. Έπειτα, θα πρέπει μέσω κατάλληλου και εξατομικευμένου διαιτολογίου, να εξασφαλίσουμε την ιδανική αύξηση του βάρους της μητέρας, αποφεύγοντας διατροφικές ανεπάρκειες και ακραίες-περιοριστικές δίαιτες. Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειώσουμε πως την ιδανική αύξηση του βάρους της μητέρας κατά την κύηση, καθορίζει το βάρος που είχε πριν την σύλληψη. Εξάλλου, μετά τον τοκετό, η μητέρα μπορεί να μειώσει το σωματικό της βάρος στα αρχικά επίπεδα μέσω του θηλασμού και ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet