Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και διατροφή -Μέρος 2o

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

11 Μαΐου 2021

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και διατροφή: δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Η ισορροπημένη και οργανωμένη διατροφή συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της πάθησης.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και διατροφή: Πόσο

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένα νόσημα που φαίνεται να οφείλεται στην αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης. Η αντίσταση αυτή με τη σειρά της οφείλεται, ως ένα σημείο, στην συσσώρευση λιπώδους ιστού εντός της κοιλιακής-σπλαχνικής κοιλότητας. Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, που εμφανίζει σπλαχνική παχυσαρκία , θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να στοχεύει στην απώλεια περίπου 5-10% του βάρους. Το χρονικό διάστημα καθορίζεται εξατομικευμένα, με βάση το ιατρικό του ιστορικό και τις ατομικές αποκλειστικές ανάγκες. Η ημερήσια καταναλισκόμενη ενέργεια θα πρέπει να μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 300-500 θερμίδες.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και διατροφή: Τι

Στο σημείο αυτό, πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, θα πρέπει να τονιστεί ότι η σύνταξη του διαιτολογίου για τον διαβητικό ασθενή πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει από έμπειρο διαιτολόγο ο οποίος θα συνυπολογίσει πολλούς παράγοντες. Δεν υπάρχει κάποια δίαιτα που μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά, σε όλους τους ασθενείς. Παρόλα αυτά, ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να δώσει έμφαση σε ορισμένες τροφές που απαρτίζουν το διαιτολόγιό του.

Φυτικές ίνες και σάκχαρα

Αρχικά, θα πρέπει να καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει δηλαδή η καθημερινή του διατροφή να περιέχει τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων. Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, ενώ παράλληλα προσλαμβάνεται και αρκετή ποσότητα φυτικών ινών. Ειδικότερα, καλό θα ήταν να προτιμώνται λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Μερικά εξ αυτών είναι τα ραδίκια, τα μανιτάρια, οι πιπεριές και τα ραπανάκια. Αντίστοιχα, φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι οι λωτοί, τα αποξηραμένα φρούτα και οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα σταφύλια και το αχλάδι όταν καταναλώνεται με τη φλούδα. Η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί επίσης να αυξηθεί καταναλώνοντας προϊόντα ολικής άλεσης. Ιδανικά, η ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών θα πρέπει να ανέρχεται στα 25-30g.

Επίσης, ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση των απλών σακχάρων. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να μετριάσει την κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων ροφημάτων, χυμών κ.ά. Καλό θα ήταν επίσης να ελέγξει την κατανάλωση μελιού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προτιμά τα σχετικά άγουρα φρούτα έναντι των πολύ ώριμων.

Το λίπος στη διατροφή του ασθενούς

Για τη σύσταση της δίαιτας σε λίπος δεν υπάρχουν επίσημες και ακριβείς οδηγίες. Δεδομένου όμως ότι το λίπος αποτελεί το πιο θερμιδικά πυκνό μακροθρεπτικό συστατικό της δίαιτας, ο περιορισμός της κατανάλωσής του θα βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια της απώλειας βάρους. Επίσης, ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά συνυπάρχει με δυσλιπιδαιμία. Για το λόγο αυτό, ο περιορισμός των καταναλισκόμενων λιπαρών οξέων και η προσεκτική επιλογή του είδους τους κρίνονται σημαντικά. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η υπέρμετρη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό). Αντίθετα πρέπει να προτιμώνται λευκά κρέατα (κοτόπουλο και ψάρι, χωρίς δέρμα).

Ουσιώδη λεπτομέρεια που όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά και δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι η σωστή επιλογή του τμήματος από το σφάγιο του ζώου. Πιο απλά: «τι κρέας θα παραγγείλουμε από τον χασάπη». Για παράδειγμα, όταν ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει κιμά, αντί να χρησιμοποιήσει «λάπα» θα μπορούσαμε να του ζητήσουμε να χρησιμοποιήσει «νουά» ή «κιλότο».

Αναφορικά με το λίπος της διατροφής, οι διαβητικοί (όπως άλλωστε και ο γενικός πληθυσμός) θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να αποφύγουν εντελώς την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων. Δεν θα επεκταθώ άλλο όμως σχετικά με τις λιπαρές ύλες στο παρόν άρθρο καθώς έχω γράψει σχετικά πρόσφατα ένα αρκετά πλήρες άρθρο για αυτές. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

*Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι διαιτολογικές οδηγίες που θα λάβετε από το διαιτολόγο που σας παρακολουθεί στηρίζονται σε επίσημες συστάσεις όπως π.χ. οι οδηγίες που εκδίδει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Θα ακολουθήσει ένα ακόμη άρθρο με συμβουλές σχετικά με την κατανάλωση πρωτεΐνης, κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέξετε στον τρόπο που κατανέμετε τα γεύματά σας και άλλα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet