Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Καλοκαιρινή σαλάτα με βλίτα τι διατροφική αξία έχει;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

12 Αυγούστου 2022

Καλοκαιρινή σαλάτα με βλίτα και διατροφική αξία: Αρχικά, όσοι δεν έχουν δοκιμάσει τα βλίτα (ή βλήτα) καλοκαίρι, βρασμένα σαλάτα, συνοδεία ψαριού σίγουρα έχουν χάσει ένα εκλεκτό έδεσμα. Αδιαμφισβήτητα, η κυρίαρχη ντομάτα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού επισκιάζει όλες τις άλλες επιλογές. Κακώς όμως, διότι τα βρασμένα βλίτα είναι ένα υπέροχο αρωματικό πιάτο, θρεπτικό, εύκολο, γρήγορο και χαμηλού κόστους. Και εάν ψάχνετε επιπλέον λόγους να το δοκιμάσετε, ίσως σας πείσουν η υψηλή διατροφική τους αξία και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Βλίτα διατροφική αξία

Αρχικά, να τονίσουμε πως τα βλίτα είναι φυλλώδη πλατύφυλλα λαχανικά. Είναι επίσης ανοιξιάτικο λαχανικό, καθώς την καλλιέργειά και την ανάπτυξή του ευνοούν οι ζεστές θερμοκρασίες. Ακόμη, είναι βρώσιμα τόσο τα φύλλα όσο και οι βλαστοί του. Σε αντίθεση με το ραδίκι, έχει σχετικά γλυκιά γεύση. Η φροντίδα των βλίτων είναι εξαιρετικά απλή, ενώ συχνά φυτρώνουν και μόνα τους στον κήπο, μεταξύ άλλων λαχανικών.

Συγκεκριμένα, μία μέτρια μερίδα βλίτα (132gr), βρασμένα και στραγγισμένα χωρίς την προσθήκη άλατος περιέχουν:

 /132gr
Θερμίδες27.7kcal
Νερό121gr
Πρωτεΐνες2.8gr
Υδατάνθρακες5.4gr
Λίπος0.2gr
Βιταμίνη Α3656IU
Βιταμίνη C54.3mg
Ασβέστιο276mg
Σίδηρος3mg
Μαγνήσιο72.6mg
Φώσφορος95mg
Κάλιο846mg
Νάτριο27.7mg
Ψευδάργυρος1.2mg
Σελήνιο1.2μg

Πηγή:usda

Βλίτα θρεπτικά συστατικά και τι πρέπει να γνωρίζετε

Βιταμίνη Α

1 μέτρια μερίδα βλίτα βρασμένα(132gr), καλύπτουν το 73% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α. Ποια τα οφέλη της βιταμίνης Α στον οργανισμό μας; Αρχικά, ο κυριότερος ρόλος της είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των οφθαλμών. Εκτός όμως από αυτό, λόγω της εμπλοκής της στον σχηματισμό του κολλαγόνου συμμετέχει και σε λειτουργίες όπως η επούλωση των τραυμάτων.

Ασβέστιο

Αν και μια μέτρια μερίδα βλίτα (132gr) καλύπτουν το 28% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα. Τα οξαλικά δεσμεύουν το ασβέστιο και εμποδίζουν την απορρόφησή του. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για ενήλικες μη εγκυμονούσες-θηλάζουσες γυναίκες και άνδρες 19 έως και 30 ετών είναι 1000mg. Επίσης, ο ρόλος του ασβεστίου στην υγεία των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι καθοριστικής σημασίας. Ως εκ τούτου λοιπόν, και αναφορικά με την πρόσληψη ασβεστίου καλό είναι να μην υποκαθιστούμε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτικά τρόφιμα.

Κάλιο

Ο ρόλος του καλίου στην μείωση της αρτηριακής υπέρτασης είναι γνωστός. Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό συστατικό για την καλή λειτουργία των μυών του σώματος. Συγκεκριμένα, μία μέτρια μερίδα βλίτα (132gr) καλύπτει το 24% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο. Η αυξημένη κατανάλωση καλίου είναι ευεργετική για τον γενικό υγιή πληθυσμό, καθώς λειτουργεί προληπτικά τόσο έναντι της υπέρταση όσο και για την πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τέλος, στον επόμενο πίνακα αναλύουμε ορισμένα λαχανικά ως προς την περιεκτικότητα τους σε κάλιο.

 /100gr βρασμένα χωρίς προσθήκη άλατος
Βλίτα641mg
Σπανάκι466mg
Μπρόκολο293mg
Ρεπάνι285mg

 Πηγή: USDA

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet