Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για υγιή μαλλιά και νύχια

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

11 Ιανουαρίου 2022

Διατροφή για υγιή μαλλιά και νύχια; Και όμως η εικόνα των δύο αυτών, μπορεί να λέει πολλά. Είναι από τα σημεία που ο διαιτολόγος-διατροφολόγος εξετάζει κλινικά προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα για τη θρέψη του ατόμου. Δηλαδή, για την διατροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούν σημεία στα οποία φαίνεται αδρά η καλή θρέψη ή αντίθετα η δυσθρεψία.

Όταν ο άνθρωπος τρέφεται σωστά, τότε τα δύο αυτά σημεία του σώματος έχουν γενικά μία καλή εικόνα. Τα χαρακτηριστικά τους σε αυτή την κατάσταση είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Δέρμα καθαρό, λαμπερό, χωρίς αλλοιώσεις όπως η ξηροδερμία, η αποφολίδωση κ.ά.
  • Γυαλιστερά μαλλιά, που δεν σπάζουν εύκολα και στο χτένισμα δεν «φεύγουν» πολλές τρίχες. Σημειωτέο ότι είναι φυσιολογικό στο χτένισμα να χάνουμε ορισμένες τρίχες και αυτό εξαρτάται από τον φυσιολογικό κύκλο της τρίχας.
  • Νύχια λαμπερά, φυσιολογικού χρώματος και κοίλου σχήματος, ανθεκτικά και με ομοιόμορφη ανάπτυξη.

Αντίθετα όταν η διατροφή του ατόμου δεν είναι καλή και χαρακτηρίζεται από ανεπάρκειες διαταράσσεται και η θρέψη του. Κακή θρέψη στα μαλλιά και τα νύχια εκδηλώνεται ως εξής:

  • Κακή εικόνα δέρματος με ξηροδερμία, αποφολίδωση, μειωμένο τόνο («ζαρωμένο») κτλ.
  • Μαλλιά θαμπά, αδύναμα, με τρίχες που σπάζουν, εστιακή απώλεια μαλλιών κά.
  • Νύχια διαταραγμένου χρώματος, σπασμένα ή εύθρυπτα, με απώλεια της φυσιολογικής κυρτότητας κ.ά.

Τρίχα και νύχι με λίγα λόγια

Η τρίχα και το νύχι αποτελούνται κυρίως από μία πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από 3 φάσεις. Αυτές είναι η ανάφαση (διάρκειας 2-6 έτη), η κατάφαση (1-2 εβδομάδες) και η τελόφαση (5-6 εβδομάδες). Η ανάφαση αποτελεί το στάδιο αύξησης του μεγέθους της τρίχας. Έπεται η κατάφαση η οποία αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο και ακολουθείται από την τελόφαση που είναι η φάση ανάπαυσης της τρίχας που διατηρεί σταθερό μέγεθος. Μετά το τελευταίο στάδιο, η τρίχα πέφτει και ακολουθεί ένας νέος κύκλος τριών φάσεων.

Το νύχι είναι ένα κεράτινο πετάλιο που προσφύεται στη δομή του δέρματος. Σε αδρές γραμμές, αποτελείται από κύτταρα του δέρματος που κερατινοποιούνται. Η ανάπτυξή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, η εποχή, οι τραυματισμοί κ.ά.

Τι χαρακτηριστικά έχει η διατροφή για την καλή θρέψη μαλλιών και νυχιών

Η διατροφή που στοχεύει στην καλή θρέψη μαλλιών και νυχιών στηρίζεται στα δομικά συστατικά τους και τους μηχανισμούς διατήρησης της υγείας τους. Δηλαδή, η δίαιτα θα πρέπει να παρέχει στον διαιτώμενο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να υποστηρίζει τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς των δύο αυτών εξαρτημάτων του σώματος.

Συγκεκριμένα, η δίαιτα θα πρέπει να περιέχει επαρκή ποσά πρωτεΐνης, μετάλλων και ιχνοστοιχείων τα οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο δομικά συστατικά των τριχών και των ονύχων. Επίσης, θα πρέπει να περιέχει τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και υποστηρίζουν την φυσιολογική ανάπτυξή του.

Ο οξειδωτική επίδραση των ριζών οξυγόνου στα ανθρώπινα κύτταρα οδηγεί στην καταστροφή τους. Κατά συνέπεια, οδηγεί και σε γρηγορότερη γήρανση των ιστών του σώματος. Ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είναι οι βιταμίνες Α, Ε, C και το σελήνιο Se.

Συνεπώς, τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών και των νυχιών είναι τα εξής:

  • Πρωτεΐνη
  • Νερό
  • Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη Α και η βιταμίνη C
  • Βιοτίνη
  • Ασβέστιο
  • Χαλκός
  • Ψευδάργυρος
  • Σίδηρος

Διατροφή για μαλλιά υγιή, ζωηρά, δυνατά και λαμπερά

Τα μαλλιά αποτελούν εξάρτημα του σώματος που μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση θρέψης του οργανισμού. Όμως, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ανάπτυξη της τρίχας, η διατροφική κατάσταση που αντικατοπτρίζουν είναι προγενέστερη αυτής που βλέπουμε. Δηλαδή, μαλλιά θαμπά, εύθρυπτα και αραιά μας πληροφορούν για κακή θρέψη που έχει ξεκινήσει κάποιες εβδομάδες πιο πριν. Παρόλα αυτά, το άτομο τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχει βελτιώσει την διατροφή του. Αυτό όμως δεν φαίνεται άμεσα στην εικόνα του τριχωτού της κεφαλής.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α εμπλέκεται στην φυσιολογική ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, άρα και των ιστών και των εξαρτημάτων του σώματος. Συνεπώς και των μαλλιών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης ανέρχεται στα 700 μικρογραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και σε 900 μικρογραμμάρια για τους άνδρες.

Για να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμίνης Α, θα πρέπει η πρόσληψή της από τα τρόφιμα να είναι υποβέλτιστη-ανεπαρκής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε διαταράσσεται ο ρυθμός κερατινοποίησης των κυττάρων. Έτσι, το δέρμα εμφανίζεται ξηρό και αυξάνεται η αποφολίδωση-απολέπιση.  Αντίστοιχα, τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και αποσπώνται πιο εύκολα κατά το χτένισμα. Αυτό συνήθως κάνει τους ασθενείς να πιστεύουν ότι τα μαλλιά τους πέφτουν πιο εύκολα.

Η πρόσληψη της βιταμίνης Α από τον άνθρωπο επιτυγχάνεται με δύο τρόπους και με διαφορετική μορφή για κάθε τρόπο.

Η πρόσληψη της βιταμίνης Α από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα γίνεται με την μορφή ρετινόλης. Η ρετινόλη ανευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα ιχθυέλαια, το αυγό, το συκώτι και γενικά τα εντόσθια καθώς επίσης και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Εμπλουτισμένα ονομάζονται τα τρόφιμα που έχουν υποστεί τεχνητή προσθήκη ορισμένων θρεπτικών συστατικών που δεν έχουν από τη φύση τους σε επαρκείς ποσότητες. Σκοπός του εμπλουτισμού είναι συνήθως η πρόληψη ορισμένων παθήσεων.

Από την άλλη, η πρόσληψη της βιταμίνης Α από τα φυτικής προέλευσης προϊόντα, γίνεται με τη μορφή των καροτενοειδών. Ίσως το γνωστότερο εξ’ αυτών είναι το β-καροτένιο. Τα καροτένια, αφού καταναλωθούν, μετατρέπονται από τον οργανισμό στην ενεργή μορφή της βιταμίνη Α. Πλούσιες πηγές καροτενίων είναι τα λαχανικά που έχουν σκούρο πράσινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα. Επίσης, αξιόλογες πηγές είναι τα φυλλώδη λαχανικά και τα λαχανικά κόκκινου χρώματος. Έτσι, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτένια είναι το μαρούλι, το λεμόνι, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων και άλλα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι κυριότερες βιταμίνες αυτής της ομάδας που εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην υγεία των μαλλιών είναι η Β12, το φυλλικό οξύ και η Β6. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι βιταμίνες αυτές εμπλέκονται έμμεσα στην υγεία των τριχών. Συγκεκριμένα, οι τρεις αυτές βιταμίνες και κυρίως η Β12 και το φυλλικό εμπλέκονται στην αιμοποίηση. Δηλαδή, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μέσω της αιμοσφαιρίνης που διαθέτουν, έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν στους ιστούς το οξυγόνων των πνευμόνων. Και για να το πω με απλά και κατανοητά λόγια: για να παραμείνει ζωντανό ένα κύτταρο χρειάζεται αίμα και οξυγόνο.

Άρα, οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν έμμεσα στην διατήρηση της ζωής των κυττάρων μέσω της επαρκούς αιμάτωσης και οξυγόνωσης. Ζωντανά κύτταρα όμως, σημαίνει δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Για να πετύχεις αυτή την εμφάνιση λοιπόν θα πρέπει να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών.

Την βιταμίνη Β12 θα την βρεις σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Το γάλα, το συκώτι, τα αυγά και το ψάρι είναι πολύ καλές πηγές της βιταμίνης αυτής που θα πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου εάν θέλεις δυνατά και ζωηρά μαλλιά.

Η Β6 ανευρίσκεται και αυτή σε υψηλές ποσότητες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας πουλερικών, το χοιρινό κρέας, το ψάρι (σολομός, τόνος) και το μοσχαρίσιο συκώτι. Ανευρίσκεται επίσης σε αξιόλογες ποσότητες και σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η σόγια, τα φιστίκια, τα καρύδια, οι μπανάνες και τα αμυλούχα λαχανικά.

Για να αυξήσεις την πρόσληψη φυλλικού οξέος θα πρέπει να καταναλώνεις λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος, δημητριακά ολικής άλεσης και μοσχαρίσιο συκώτι.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C εμπλέκεται ισχυρά στο σχηματισμό του κολλαγόνου. Της ουσίας δηλαδή που χαρίζει σφριγηλό και νεανικό δέρμα. Ο ρόλος της όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Συμβάλλει και στην ανθεκτικότητα των τριχών και τυχόν ανεπάρκειά της εκδηλώνεται συν τοις άλλοις και με εύθραυστα μαλλιά και αλωπεκία. Ευτυχώς όμως, ανεπάρκεια σε βιταμίνη C παρατηρείται σπάνια. Μάλιστα, απαιτείται αποχή πολλών μηνών από την κατανάλωση φρούτων προκειμένου να εμφανιστεί.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), το ακτινίδιο, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι ντομάτες.

Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και άρα της μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς.

Πλούσιες πηγές χαλκού είναι το αυγό και τα εντόσθια των ζώων. Κοκορέτσι, σου λέει κάτι; Επίσης τον βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στα θαλασσινά. Προσοχή όμως! Η απορρόφηση και η αξιοποίηση του χαλκού επηρεάζεται αρνητικά από τον ψευδάργυρο.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, το αυγό, τη σόγια και το κόκκινο κρέας.

Γενικά, ψευδάργυρο θα βρεις εκεί που υπάρχει πολλή πρωτεΐνη.

Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φιστίκια, το φιστικοβούτυρο, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους και τα γαλακτοκομικά.

Σίδηρος

Ανεπαρκή αποθέματα σιδήρου, ευθύνονται για την τριχόπτωση και την εμφάνιση αλωπεκίας. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Αφενός, για την ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να ενοχοποιηθεί η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη. Μονοφαγικές δίαιτες, ιδιαίτερα διατροφικά πρότυπα (π.χ. φυτοφαγία) κτλ παρέχουν στον οργανισμό χαμηλές ποσότητες σιδήρου. Μάλιστα, ο παρεχόμενος σίδηρος αυτής της κατηγορίας είναι χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας. Δηλαδή, δεν αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό. Αντίθετα, ο σίδηρος που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα είναι υψηλής βιοδιαθεσιμότητας.

Αντίστοιχες είναι και οι περιπτώσεις πολύ αυστηρών διατροφικών περιορισμών (αστραπιαίες δίαιτες).

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυξημένη απώλειά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έμμηνος ρύση των γυναικών (περίοδος), καρκίνοι του εντέρου, σοβαρά τραύματα που συνοδεύονται από απώλεια αίματος κ.ά.

Για να αυξήσεις την πρόσληψη σιδήρου θα πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου το κόκκινο κρέας και το συκώτι. Άλλες πηγές σιδήρου με μικρότερη όμως περιεκτικότητα, είναι τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο γαλοπούλα) το ψάρι και το αυγό. Όσον αφορά τον σίδηρο των τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορείς να αυξήσεις σχετικά την απορρόφησή του καταναλώνοντας βιταμίνη C. Αυτή θα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με το γεύμα, αλλά μην περιμένεις θαύματα.

Διατροφή ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει και το χρώμα των μαλλιών.

Διατροφή για υγιή νύχια

Όπως προανέφερα, υπάρχουν πολλά σημάδια που θα δεις στα νύχια σου και μπορείς να καταλάβεις εάν η διατροφή σου είναι επαρκής και κατάλληλη. Φυσικά διατροφική διάγνωση δεν θα βγάλεις (για αυτό και είναι απαραίτητος ο διαιτολόγος είτε βρίσκεσαι στη Λάρισα ή προτιμάς την online διατροφή), αλλά θα έχεις μία πρώτη εντύπωση.

Συνεπώς, νύχια που σπάνε εύκολα, λευκά στίγματα κάτω από αυτά, τραχιά επιφάνεια νυχιών και άλλα θα πρέπει να σε θορυβήσουν.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι βασικό συστατικό της διατροφής για μαλλιά αλλά και για νύχια. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στα νύχια εμφανίζεται συνήθως με λευκά στίγματα. Τα λευκά στίγματα όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ανεπαρκούς πρωτεϊνικής πρόσληψης.

Θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί που βλέπαμε λευκά στίγματα στα νύχια των συμμαθητών μας και λέγαμε «δεν πίνεις αρκετό γάλα»;

Αν ανατρέξεις πιο πάνω στο ίδιο άρθρο θα βρεις τις κύριες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου. Μέσα σε αυτές είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρωτεΐνη

Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης εκδηλώνεται με λευκά στίγματα στα νύχια. Βέβαια, συνήθως γίνεται εμφανής πιο νωρίς μέσω της μείωσης της μυϊκής μάζας. Η μείωση της μυϊκής μάζας διαγιγνώσκεται εύκολα με την ανάλυση σύστασης σώματος. Στο Doc Diet διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο και ακριβή αναλυτή της αγοράς για αυτή την περίπτωση.

Επίσης μην ξεχνάς πως η κερατίνη, η ουσία που κάνει τα νύχια και τα μαλλιά σκληρά και ανθεκτικά είναι πρωτεΐνη.

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Κρέας κόκκινο ή λευκό, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όλα είναι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Καλής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη θα βρεις στα όσπρια και την σόγια. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτήν δεν προσεγγίζει την αξία της ζωικής.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ιχνοστοιχείο που προσδίδει στα νύχια σκληρότητα και ανθεκτικότητα. Χωρίς αυτό, τα νύχια σπάνε εύκολα και γίνονται πιο μαλακά.

Εξαιρετικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια (ειδικά όταν τα καταναλώνουμε μαζί με το κόκκαλο) και ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Στην τελευταία ομάδα, ξεχωρίζουν το σουσάμι και τα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος.

Βασικά θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή για υγιή μαλλιά και νύχια

Διαβάζοντας όλο το άρθρο μέχρι στιγμής καταλαβαίνεις ότι στην διατροφή για νύχια και μαλλιά, το διαιτολόγιό σου θα πρέπει να έχει ποικιλία. Δεν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που θα καταναλώσεις και θα επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείς να το πετύχεις μόνο εάν οι διατροφικές σου επιλογές χαρακτηρίζονται από ποικιλία και μέτρο.

Θα πρέπει δηλαδή να τρως από όλα τα τρόφιμα, δίνοντας περισσότερη έμφαση κατά καιρούς σε όσα ανέφερα πιο πάνω.

Νερό

Δεν θα πρέπει να ξεχνάς και να παραλείπεις το νερό στην καθημερινή σου διατροφή. Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να λέει ένας διαιτολόγος στον διαιτώμενο.

Τα νύχια και τα μαλλιά είναι εξαρτήματα του ανθρώπινου σώματος που προσφύονται άμεσα στο δέρμα. Συνεπώς, «αλληλεπιδρούν» στενά με αυτό και για το δέρμα, το νερό είναι από τα σημαντικότερα συστατικά της διατροφής.

Το ανθρώπινο σώμα απαρτίζεται κατά μέσο όρο από νερό σε ποσοστό περίπου 60-70%. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία κτλ. Το νερό του σώματος διακρίνεται σε αυτό που βρίσκεται εντός των κυττάρων (ενδοκυττάριο) και σε αυτό που βρίσκεται εκτός αυτών (εξωκυττάριο). Η κατανομή και σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Σε γενικές γραμμές όμως το νερό κατανέμεται κατά τα 2/3 στο ενδοκυττάριο και κατά 1/3 στο εξωκυττάριο.

Η συνολική ποσότητα του νερού στο σώμα, αλλά και η κατανομή του, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερο νερό στο σώμα τους σε σχέση με τους γηραιότερος. Το ίδιο συμβαίνει και για τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Σημαντική όμως είναι και η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Εάν έχεις ζήσει καλοκαίρι στη Λάρισα συνεργαζόμενος με διαιτολόγο, το νερό θα ήταν η συχνότερη λέξη που θα άκουγες αλλά και θα έλεγες. Η ζέστη αυξάνει τις απώλειες άρα και τις απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό.

Το νερό συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην διατήρηση της ελαστικότητας και την αποτοξίνωση του δέρματος. Αποτοξίνωση σημαίνει απομάκρυνση τοξικών ουσιών ενδογενούς ή εξωγενούς προέλευσης. Και οι δύο αυτές δράσεις βοηθούν στην διατήρηση της καλής εμφάνισης και υγείας του δέρματος. Άρα και των νυχιών και των μαλλιών που προσφύονται σε αυτό.

Το νερό στη διατροφή για υγιή μαλλιά και νύχια 

Όπως προείπα το νερό είναι σημαντικό κομμάτι της σωστής διατροφής για υγιή νύχια και μαλλιά. Για να ορίσουμε πόσο πρέπει να πίνουμε, θα πρέπει πρώτα να τονίσουμε πόσο χάνουμε. Η ποσότητα αυτή είναι περίπου 2-4 λίτρα ημερησίως. Η απώλεια γίνεται μέσω των ούρων, της εφίδρωσης, των άδηλων απωλειών κτλ. Μάλιστα, η ποσότητα αυτή αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις (ήδη αναφέραμε τον διαιτολόγο και τη Λάρισα). Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έντονη σωματική άσκηση.

Συνεπώς, πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον όσο χάνουμε! Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 8-10 ποτήρια νερού.

Δεν είναι όμως μόνο η ενυδάτωση! Το νερό, ανάλογα με την περιοχή, έχει διαφορετική σκληρότητα. Δηλαδή, έχει διαφορετική σύσταση σε μέταλλα. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει καλή πηγή μετάλλων στην διατροφή για γερά νύχια και μαλλιά.

Σύνηθες λάθος που κάνουν πολλοί είναι να το τοποθετούν στη βρύση φίλτρο νερού που συγκρατεί και τα μέταλλα! Έτσι, μειώνεται η πρόσληψη μετάλλων μέσω του νερού.

Πάμε τώρα να απαντήσουμε εν τάχει ερωτήσεις αναγνωστών που απασχολούν αρκετούς διαιτώμενους και αφορούν την διατροφή για νύχια και μαλλιά.

Ποια βιταμίνη δυναμώνει τα μαλλιά;

Δεν υπάρχει μία μόνο βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά. Είναι ένα σύνολο βιταμινών που θα πρέπει να προσλαμβάνει περιέχει η διατροφή για μαλλιά και νύχια οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη δυνατών τριχών. Αυτές είναι η Β12, η Β6, το φυλλικό, η Α και η C.

Ποιες τροφές κάνουν κακό στα μαλλιά;

Όπως και με τις βιταμίνες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που κάνουν κακό στα μαλλιά. Κακό μπορεί να κάνει ένα λανθασμένο διατροφικό πρότυπο. Δηλαδή, οι πολύ περιοριστικές δίαιτες. Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (<1000 kcal/ημέρα), οι μονοφαγικές δίαιτες, οι χορτοφαγικές δίαιτες, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κακό στα μαλλιά κάνουν όμως ορισμένα στοιχεία με τοξική δράση. Το θάλλιο και το αρσενικό είναι μερικά από αυτά. Βέβαια, αυτά ασκούν γενικευμένη τοξική δράση στον οργανισμό που μπορεί να απειλήσει και την ίδια τη ζωή. Μεταξύ άλλων, προκαλούν έντονη και γενικευμένη τριχόπτωση καθώς και εύθραυστες τρίχες.

Υπάρχουν υπερτροφές για υγιή μαλλιά, νύχια και τριχόπτωση;

Όχι, γιατί υπερτροφές ονομάζουμε αυτές τις τροφές που έχουν όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη ποσότητα. Στην περίπτωσή μας, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για δυνατά και υγιή μαλλιά και νύχια υπάρχουν σε μία ποικιλία τροφίμων.

Τι έχει η διατροφή για τέλεια και υγιή μαλλιά που πέφτουν;

Η διατροφή για μαλλιά και νύχια έχει κυριολεκτικά, από όλα! Άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά όλων των εποχών και των χρωμάτων και καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξία. Τουτέστιν, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγό κτλ.

Εάν σου φαίνεται δύσκολο να συνδυάσεις όλα τα ανωτέρω σε ένα διαιτολόγιο, μην ξεχνάς ότι μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια του ειδικού. Εάν ψάχνεις διαιτολόγο στη Λάρισα, εμείς στο Doc Diet είμαστε αυτό που χρειάζεσαι! Δες εδώ πως μπορείς να επικοινωνήσεις.

Όπως προανέφερα, υπάρχουν πολλά σημάδια που θα δεις στα νύχια σου και μπορείς να καταλάβεις εάν η διατροφή σου είναι επαρκής και κατάλληλη. Φυσικά διατροφική διάγνωση δεν θα βγάλεις (για αυτό και είναι απαραίτητος ο διαιτολόγος είτε βρίσκεσαι στη Λάρισα ή προτιμάς την online διατροφή), αλλά θα έχεις μία πρώτη εντύπωση.

Συνεπώς, νύχια που σπάνε εύκολα, λευκά στίγματα κάτω από αυτά, τραχιά επιφάνεια νυχιών και άλλα θα πρέπει να σε θορυβήσουν.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι βασικό συστατικό της διατροφής για μαλλιά αλλά και για νύχια. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στα νύχια εμφανίζεται συνήθως με λευκά στίγματα. Τα λευκά στίγματα όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ανεπαρκούς πρωτεϊνικής πρόσληψης.

Θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί που βλέπαμε λευκά στίγματα στα νύχια των συμμαθητών μας και λέγαμε «δεν πίνεις αρκετό γάλα»;

Αν ανατρέξεις πιο πάνω στο ίδιο άρθρο θα βρεις τις κύριες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου. Μέσα σε αυτές είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρωτεΐνη

Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης εκδηλώνεται με λευκά στίγματα στα νύχια. Βέβαια, συνήθως γίνεται εμφανής πιο νωρίς μέσω της μείωσης της μυϊκής μάζας. Η μείωση της μυϊκής μάζας διαγιγνώσκεται εύκολα με την ανάλυση σύστασης σώματος. Στο Doc Diet διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο και ακριβή αναλυτή της αγοράς για αυτή την περίπτωση.

Επίσης μην ξεχνάς πως η κερατίνη, η ουσία που κάνει τα νύχια και τα μαλλιά σκληρά και ανθεκτικά είναι πρωτεΐνη.

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Κρέας κόκκινο ή λευκό, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όλα είναι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Καλής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη θα βρεις στα όσπρια και την σόγια. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτήν δεν προσεγγίζει την αξία της ζωικής.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ιχνοστοιχείο που προσδίδει στα νύχια σκληρότητα και ανθεκτικότητα. Χωρίς αυτό, τα νύχια σπάνε εύκολα και γίνονται πιο μαλακά.

Εξαιρετικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια (ειδικά όταν τα καταναλώνουμε μαζί με το κόκκαλο) και ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Στην τελευταία ομάδα, ξεχωρίζουν το σουσάμι και τα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet