Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή για αρτηριακή υπέρταση και μείωση της αρτηριακής πίεσης

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

30 Δεκεμβρίου 2021

Διατροφή για αρτηριακή υπέρταση και μείωση της αρτηριακής πίεσης: Έχεις υπέρταση και ξεκινάς διατροφή για μείωση της αρτηριακής πίεσης; Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις!

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση

Υπέρταση γενικά ονομάζουμε τη αυξημένη αρτηριακή πίεση. Την αρτηριακή πίεση την διακρίνουμε σε δύο είδη. Η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση. Συστολική είναι η πίεση που ασκείται από το αίμα στο τοίχωμα των αγγείων όταν η καρδιά συστέλλεται. Αντίθετα, διαστολική ονομάζουμε την πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αγγείων όταν ο καρδιακός μυς διαστέλλεται.

Η αρτηριακή πίεση μετράται με το γνωστό πιεσόμετρο. Τα πιο γνωστά και συχνά χρησιμοποιούμενα πιεσόμετρα είναι αναλογικά ή ψηφιακά. Οι μονάδες μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι τα χιλιοστά στήλης υδραργύρου, ή αλλιώς mmHg.

Όταν η συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση ξεπεράσουν κάποιο διεθνώς θεσπισμένο όριο (κατώφλι), τότε αποφαινόμαστε ότι το άτομο πάσχει από υπέρταση. Τα όρια για κάθε είδος πίεσης αναθεωρούνται συχνά τα τελευταία χρόνια. Αυτό δείχνει και τη ύψιστη σημασία που έχει η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, αναφορικά με την ανθρώπινη υγεία.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας για την αρτηριακή πίεση (ΑΠ) και την ταξινόμηση της υπέρτασης έχουν ως εξής:

Υπέρταση διατροφή και αρτηριακή πίεση Διαιτολόγος Λάρισα Διατροφολόγος Δήμζας Νικόλαος

Γιατί εμφανίζεται η υπέρταση

Η υπέρταση στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που την προκαλεί. Ωστόσο, εκτός της ιδιοπαθούς, στην εμφάνισή της εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η προχωρημένη ηλικία, η κληρονομικότητα, νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ορισμένα φάρμακα κ.ά. 

Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της υπέρτασης. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι διατροφή και υπέρταση σχετίζονται με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Θα τους αναλύσουμε στη συνέχεια. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες, περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ
  • Αυξημένη κατανάλωση άλατος
  • Αυξημένα λιπίδια αίματος (πχ χοληστερόλη)
  • Κάπνισμα

Διατροφή και αρτηριακή υπέρταση: κάλλιο προλαμβάνειν (πρόληψη)

Η διατροφή για την πρόληψη της υπέρτασης, στοχεύει ουσιαστικά στην εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου. Επομένως θα πρέπει να φροντίσεις:

-Να διατηρείς χαμηλό σωματικό βάρος και εντός φυσιολογικών ορίων. Με απλά λόγια εάν πάσχεις από υπέρβαρο ή παχυσαρκία, χρειάζεσαι χαμηλοθερμιδικό διαιτολόγιο προκειμένου να μειώσεις το βάρος σου.

-Τις συγκεντρώσεις λιπιδίων του αίματος σου. Το διαιτολόγιο που αντιμετωπίζει κάθε διαταραχή των λιπιδίων είναι συγκεκριμένο και εξατομικευμένο. Επίσης, κατά την σύνταξή του, συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η φαρμακευτική αγωγή, η συννοσηρότητα κτλ. Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος θα σου φανεί πολύτιμος σε αυτή την προσπάθειά σου. Εμείς στο Doc Diet, αναλαμβάνουμε περιστατικά κλινικής διατροφής στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αρτηριακή υπέρταση. Δες εδώ πως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Να διακόψεις το κάπνισμα και να μετριάσεις την κατανάλωση αλκοόλ σε περίπτωση που υπερβαίνεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αλκοόλ, διάβασε εδώ.

Άσκηση. Όση μπορείς περισσότερη. Μπορεί να μην προλαβαίνεις να τρέχεις καθημερινά 1 ώρα, αλλά μπορείς να περπατήσεις 15 λεπτά συνεχόμενα ή να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ξεκίνα!

Την κατανάλωση άλατος. Και για πρόληψη και για αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Διατροφή για αρτηριακή υπέρταση: θεραπεύειν

Η διατροφική θεραπεία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, γίνεται σε δύο κατευθύνσεις. Αρχικά, περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου όπως ανέφερα παραπάνω. Έπειτα, περιλαμβάνει και πιο συγκεκριμένες συστάσεις αναφορικά με ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά.

Περιόρισε την κατανάλωση άλατος. Συγκεκριμένα, περιόρισε την κατανάλωση νατρίου. Γιατί το κάνω όμως τόσο συγκεκριμένο και δεν μένω απλά στο αλάτι; Γιατί, στην αγορά υπάρχουν υποκατάστατα άλατος που περιέχουν, έστω και μικρότερη του θαλασσινού, σημαντική ποσότητα νατρίου. Η σύσταση για την ημερήσια κατανάλωση άλατος είναι 5g/ημέρα. Δηλαδή, ένα κουταλάκι του γλυκού. Μάλιστα, η προοπτική που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι η σύσταση αυτή να μειωθεί στα 3g/ημ, την επόμενη πενταετία.

Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν κάλιο που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση και συμβάλει στη μείωση της αρτηριακή πίεσης. Μάλιστα, ορισμένα εξ’ αυτών (πχ μπανάνα ή δαμάσκηνα) έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο και θα σε βοηθήσουν περισσότερο. Πρέπει να ξαναπώ όμως ότι είναι απαραίτητη η συνεκτίμηση και άλλων παθήσεων που πιθανόν να συνυπάρχουν. Διότι, υπάρχουν υποπεριπτώσεις στις οποίες η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων αντενδείκνυται. Για το λόγο αυτό η εξατομικευμένη διαιτολογική εκτίμηση είναι απαραίτητη.

Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, θα βοηθούσε να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλών λιπαρών κάθε ημέρα. Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, αλλά φαίνεται πως η πρόσληψη ασβεστίου συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση ασβεστίου έχει ευεργετική επίδραση και στη μείωση του βάρους. Συνεπώς, πιθανόν να βοηθά έμμεσα με έναν ακόμη τρόπο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ανέλαβε δράση άμεσα και υιοθέτησε διατροφή για την μείωση της αρτηριακής πίεσης

Καλά τα λέω, καλά τα διαβάζεις, αλλά στην πράξη τι κάνεις; Παρακολουθείς την αρτηριακή σου πίεση; Αν όχι πράττεις πολύ λάθος! Ένα πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε μόνο όταν το γνωρίζουμε. Άρα, θα πρέπει να ξεκινήσεις με το να παρακολουθείς τακτικά την αρτηριακή σου πίεση. Όταν παρατηρήσεις τιμές εκτός ορίων (συμβουλεύσου τον πίνακα παραπάνω) θα πρέπει να επισκεφθείς καρδιολόγο ή παθολόγο. Πρόσεχε όμως, την πίεση είναι προτιμότερο να την μετράς στον βραχίονα (μπράτσο) και όχι στον καρπό, διότι με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι λανθασμένες ενδείξεις.

Ο ιατρός θα επιβεβαιώσει την διάγνωση της υπέρτασης με συγκεκριμένες εξετάσεις και θα προβεί σε έναν πιο ολοκληρωμένο έλεγχο. Έπειτα, ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στον οποίο βρίσκεσαι θα αποφασίσει για την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Πριν την φαρμακευτική αγωγή όμως τι προηγείται; Η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση. Δηλαδή η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για την υπέρταση και την μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι διατροφή και άσκηση.

Η ανάγκη να ενεργοποιηθείς είναι επιτακτική, καθώς η υπέρταση είναι νόσος που προκαλεί αλλοιώσεις σοβαρές όταν δεν ελεγχθεί. Μη ελεγχόμενη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική νόσο, στεφανιαία νόσο, έναρξη ή επιδείνωση της αθηρωμάτωσης και άλλα.

Ενημερώσου και ανέλαβε δράση άμεσα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι συχνή νόσος και στην Ελλάδα. Και να θυμάσαι, άσκηση και διατροφή προλαμβάνουν την υπέρταση και αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισής της.

 

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet