Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Πως να σταματήσω το τσιμπολόγημα;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

30 Νοεμβρίου 2021

Πως να σταματήσω το τσιμπολόγημα; Παρακάτω θα βρεις τρεις τρόπους για να λύσεις το πρόβλημα αυτό, που οδηγεί συχνά στο να πάρεις βάρος.

Τσιμπολόγημα. Μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα! Ακατάσχετο snacking. Συνήθεια που αγαπάς να μισείς. Και όμως, όσο απλό ακούγεται, όσο ευχάριστη χροιά και να έχει δεν παύει να αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς/πολλές που θέλουν να ελέγξουν ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, να βάλουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε τάξη και να υιοθετήσουν το πολύ διάσημο 3-2. Δηλαδή 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα, τον γενικό κανόνα κατανομής των γευμάτων μέσα στην ημέρα. Είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως? Όχι, γιατί εάν ήταν δεν θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης, ούτε θα απασχολούσε τον μέσο διαιτώμενο που προσπαθεί να απαλλαγεί χρόνια από αυτήν την ‘’κακή συνήθεια’’.

Είναι το τσιμπολόγημα κακή συνήθεια;

Και ναι και όχι.

Ναι, γιατί μπορεί να εκτοξεύσει την συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σου χωρίς όμως να το αντιληφθείς. Πως? Ένα φρούτο σίγουρα δεν πάχυνε κανέναν. Το ίδιο και μια σοκολάτα. Όπως και μια βάφλα. Και ένα μπισκότο. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Εάν όμως η σοκολάτα καταναλώνεται καθημερινά, η βάφλα δυο φορές την εβδομάδα, το μπισκότο σε κάθε ενδιάμεσο και όλα αυτά μαζί, τότε με βασικές μαθηματικές γνώσεις μπορείς να καταλήξεις σε θερμιδικό αδιέξοδο. Συσσώρευση θερμίδων που δεν είχες φανταστεί.

 Όχι, γιατί από μόνο του δεν αποτελεί ‘’κίνδυνο’’ για την αύξηση του βάρους σου. Τι θέλει να πει ο ποιητής? Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας σχετικά καλής κατανομής των θερμίδων στα γεύματα της ημέρας, υπάρχει πάντα το περιθώριο να επιλέξεις σνακ για τα ενδιάμεσα γεύματα σου χωρίς απαραίτητα να περιορίζεσαι μόνο στο φρούτο. Και αυτό είναι ένας μύθος γύρω από την δίαιτα. Πως για να χάσεις βάρος πρέπει να τρως φρούτα και γιαούρτι, ή ακόμα χειρότερα… τίποτα!

Πώς να σταματήσω το τσιμπολόγημα;

-Οργάνωσε καλά τα γεύματα σου. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο ή αχρείαστο, αλλά εάν πραγματικά σε ενδιαφέρει να αλλάξεις την κακή συνήθεια να τσιμπολογάς κάθε τόσο πρέπει να κάνεις ορισμένες καθοριστικές αλλαγές. Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.

-Παρατήρησε τον εαυτό σου. Συχνά το τσιμπολόγημα είναι αποτέλεσμα συνηθειών που έχουν αποκτηθεί με τα χρόνια. Όταν για παράδειγμα, ξετυλίγεις το μπισκότο και το τρως συζητώντας και πίνοντας καφέ με την παρέα έξω, ή όταν θα δοκιμάσεις την παρμεζάνα και το σαλάμι αέρος πίνοντας το κρασί σου, όταν θα φας τα ποπ κορν που συνοδεύουν την μπύρα, είναι όλα αυτά κινήσεις που έχουν καθιερωθεί χρόνια τώρα και που σκιαγραφούν μια γενικότερη διατροφική συμπεριφορά.

-Ενίσχυσε τα κυρίως γεύματα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό όσων τσιμπολογούν ακατάσχετα μέσα στην ημέρα, είναι και τα μικρά κυρίως γεύματα. Προτιμούν ή έχουν μάθει να μικραίνουν κατά πολύ το μέγεθος των κύριων γευμάτων (εδώ μπορείς να διαβάσεις την σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του βάρους σου), και το αποτέλεσμα? Φυσικά η ενίσχυση των μικρών, ενδιάμεσων γευμάτων. Έτσι καταλήγουν τις μισές και παραπάνω θερμίδες τις ημέρας να τις προσλαμβάνουν από τρόφιμα που καταναλώνουν τις ενδιάμεσες ώρες μεταξύ των κύριων γευμάτων. Όσο για το τι καταναλώνεται, αυτό μπορεί να εξάψει την φαντασία κάθε πεινασμένου τσιμπολογητή.

Προσπαθώ να σταματήσω το τσιμπολόγημα και δεν τα καταφέρνω, τι να κάνω;

Δύσκολη η καλογερική και επίσης δύσκολη και η διατροφή. Εάν προσπάθησες με κάθε τρόπο και δεν το κατάφερες, μην απογοητεύεσαι. Ορισμένες φορές και το περιβάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά στην προσπάθεια σου. Το στενό οικογενειακό. Η κατανόηση της δυσκολίας της προσπάθειας να χάσεις βάρος ή να ελέγξεις και να περιορίσεις ‘’κακές συνήθειες’’ είναι βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη έκβαση. Εάν πάλι αισθάνεσαι την ανάγκη ελέγχου που ξεπερνά τα όρια του εαυτού σου, απευθύνσου σε έναν διαιτολόγο που εμπιστεύεσαι για να σε βοηθήσει.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet